Rodzaje i gatunki serów. Jakie sery znajdziemy w sklepach?

Sery to prawdopodobnie jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych, które uzyskuje się z mleka. Jednak różne rodzaje sera wyróżniają się odmiennymi wartościami odżywczymi oraz przede wszystkim kalorycznością. Jakie gatunki serów możemy znaleźć w sklepach i który najlepiej wybrać?

Ser to popularny produkt spożywczy, który może nam pomóc w utrzymaniu dobrego zdrowia.
Źródło zdjęć: © 123RF

Sery - skład, produkcja

Ser to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych na świecie. Łącznie produkuje się około 4 tysięcy rodzajów sera, jednak w Polsce jest to jedynie 90 gatunków. Różnią się one od siebie składem, sposobem produkcji czy też rodzajem mleka, z którego zostały wytworzone.

Główną klasyfikacją serów jest podział na podstawie rodzaju użytego mleka, gdzie wyróżnić możemy sery z mleka krowiego, owczego lub koziego. Najbardziej znane rodzaje sera z mleka krowiego to gouda czy ementaler, z owczego będą to oscypek lub bryndza, a z koziego cabrion.

Produkcja serów, niezależnie od danego gatunku, na początku wygląda tak samo i polega na wyrównaniu zawartości tłuszczu w mleku oraz jego pasteryzacji. W późniejszym etapie produkcji dodawane są odpowiednie dla danego gatunku sera bakterie, których zadaniem jest przekształcenie laktozy do kwasu mlekowego.

Kolejne etapy produkcji zależą już od rodzaju danego sera i wyróżnia się cztery główne gatunki ze względu na ich produkcję:

  • sery podpuszczkowe, w których do mleka dodaje się podpuszczkę,
  • sery kwasowe ukwaszane kulturami bakterii mleka,
  • sery kwasowo-podpuszczkowe łączące obydwa wcześniejsze sposoby,
  • sery zwarowe, które powstają ze zwaru.

Rodzaje serów

Sery różnią się od siebie kolorem, kształtem, smakiem oraz swoimi wartościami odżywczymi. Rodzaje serów, ze względu na ich sposób produkcji, dały w efekcie wiele gatunków, którymi zajadamy się na co dzień. Sery podpuszczkowe można podzielić na miękkie (np. brie czy camembert), półtwarde (np. ser limburski) czy najbardziej znane - sery twarde (np. ementaler, parmezan, cheddar czy gouda).

Sery kwasowe to przede wszystkim wszelkiego rodzaju sery twarogowe, a sery kwasowo-podpuszczkowe znajdziemy pod postacią serków homogenizowanych oraz wiejskich. Przykładem sera zwarowego natomiast będzie ser ricotta.

Sery - wartości odżywcze, kalorie

Wartości odżywcze serów nie są jednakowe dla poszczególnego gatunku czy rodzaju. Uzależnione są one od wielu czynników, lecz wszystkie są dobrym źródłem białka, witamin i tłuszczu.

Sery dojrzewające, czyli przede wszystkim podpuszczkowe, będą bogate w cynk, który dobrze działa na kondycję skóry i włosów oraz przyspiesza nasz metabolizm. Są one również polecane osobom borykającym się z osteoporozą lub krzywicą, ponieważ sery dojrzewające są znakomitym źródłem wapnia i fosforu.

Mimo wielu pozytywnych właściwości serów, niosą one ze sobą również wysoką kaloryczność. Wszystko zależne jest od rodzaju konsumowanego sera i jego zawartości tłuszczu oraz kwasów tłuszczowych nasyconych.

Najmniej kaloryczne będą sery twarogowe, które zawierać będą ok. 70 kcal w 100 gramach, lecz sery pleśniowe dostarczą nam już dawkę aż 370 kcal w tej samej ilości sera. Warto więc zawsze sprawdzić i zastanowić się przed wyborem gatunku, który będzie dla nas najodpowiedniejszy.

Konsumpcja sera nie musi jednak zaburzać naszej diety, a dobrze dobrany ser i spożywanie go z umiarem mogą jedynie pomóc nam w prowadzeniu zdrowego trybu życia.

Wybrane dla Ciebie
Po rozwodzie zaczynał od zera. "Wychodziłem z jedną walizką"
Po rozwodzie zaczynał od zera. "Wychodziłem z jedną walizką"
Wsyp do pojemnika na proszek. Skończy się problem fetorku
Wsyp do pojemnika na proszek. Skończy się problem fetorku
Cechy, które zdradzają psychopatę. "Są mistrzami manipulacji"
Cechy, które zdradzają psychopatę. "Są mistrzami manipulacji"
Niezwykły list na komendzie. "Ona zaczęła się dusić"
Niezwykły list na komendzie. "Ona zaczęła się dusić"
Ukraiński manicure robi furorę. Lepszy niż tradycyjny french
Ukraiński manicure robi furorę. Lepszy niż tradycyjny french
Można jeść surowe parówki? Eksperci nie mają wątpliwości
Można jeść surowe parówki? Eksperci nie mają wątpliwości
Grażyna Wolszczak została wdową z synkiem. "Moje dziecko mi znalazło chłopaka"
Grażyna Wolszczak została wdową z synkiem. "Moje dziecko mi znalazło chłopaka"
Koszyczki z PRL-u wracają do łask. Dziś są warte krocie
Koszyczki z PRL-u wracają do łask. Dziś są warte krocie
Po rumuńsku imię oznacza "pijaną". Nosi je wiele Polek
Po rumuńsku imię oznacza "pijaną". Nosi je wiele Polek
Prosty trik na usunięcie pnia bez koparki. Działa szybko i kosztuje grosze
Prosty trik na usunięcie pnia bez koparki. Działa szybko i kosztuje grosze
Damięcki przeszedł spektakularną metamorfozę. "Należy się Oscar"
Damięcki przeszedł spektakularną metamorfozę. "Należy się Oscar"
Wrzuć jedną tabletkę do odpływu. "Wyżre" cały brud
Wrzuć jedną tabletkę do odpływu. "Wyżre" cały brud