Rodzinna kolacja — co podać?
Przygotowanie uroczystej rodzinnej kolacji z zachowaniem kulinarnego savoir vivre jest trudnym zadaniem dla gospodarzy. Osoby, które stoją przed takim wyzwaniem powinny wiedzieć, jakie potrawy serwować, a jakich lepiej unikać. Równie ważny co sam posiłek jest również forma jego podania oraz oprawa towarzysząca rodzinnej kolacji.
05.08.2018 23:52
Potrawy na kolację rodzinną
Kolacja rodzinna jest okazją do tego, by spędzić miło czas w gronie najbliższych osób. Układając menu na tego typu kolację, należy zadbać o jak największą różnorodność serwowanych dań. Da nam to gwarancję, że nikt nie wyjdzie z kolacji głodny. Ponadto warto się skupić nie tylko na smaku potraw, ale również na ich estetyce. Większość ludzi „je oczami”, co sprawia, że każde z serwowanych dań, powinno być ładnie udekorowane. Ważnym kryterium przy ustalaniu menu jest także pora roku i pogoda — latem należy podawać dania lekkie, natomiast zimą i późną jesienią dania ciężkie. Poza tym, jeśli na rodzinnej kolacji gościmy obcokrajowców, to warto wziąć pod uwagę m.in. ich zakazy religijne. Dużym faux-pas jest podanie hindusowi potrawy z wołowiny, żydowi — wieprzowiny, a muzułmaninowi — potraw krwistych (np. steków czy czernicy).
Menu na rodzinną kolację
Przygotowanie rodzinnej kolacji powinniśmy zacząć od ustalenia liczby gości oraz określenia ich preferencji smakowych. W zależności od relacji panujących w danej rodzinie możemy zapytać o upodobania kulinarne członków naszej rodziny. Jednakże w większości przypadków, z poczynionych obserwacji, możemy wywnioskować, jakie potrawy nasi goście zjedzą ze smakiem. Jeśli chcemy przygotować kolację zgodnie z zasadami bon ton, to powinniśmy pamiętać przede wszystkim o kilku ważnych zasadach.
- Aperitif to alkohol, koktajl na bazie alkoholu lub koktajl bezalkoholowy, który błędnie bywa utożsamiany appetizerem (zakąską). Celem podania aperitif jest rozluźnienie gości przed posiłkiem oraz pobudzenie ich apetytu. Przy czym warto pamiętać, że nie każdy alkohol może pełnić funkcję aperitif. Wyróżnia się kilka typów aperitifów m.in.: gorzki, wermut, anyżkowy, sour, bezalkoholowy.
- Appetizer to inaczej przystawka, która serwowana jest gościom przed daniem głównym. Najlepiej przygotować kilka typów przekąsek — na zimno i na ciepło, tak aby sprostać oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających gości. Warto mieć na uwadze, że przystawka nie jest pełnowartościowym daniem, a jedynie zakąską przed daniem głównym.
- Danie główne na kolacji rodzinnej powinno nieco różnić się od dań serwowanych na co dzień w domach. Najlepiej zrezygnować z popularnych dodatków do obiadu: ziemniaków, kaszy i ryżu. Niezbyt dobrym pomysłem jest także podawanie popularnych dań: kotleta schabowego, pierogów, pieczonego kurczaka i mięs smażonych.
- Deser jest ukoronowaniem kolacji rodzinnej. Warto przy tym pamiętać, że to, co podamy gościom na deser, powinno współgrać z innymi daniami. Jeśli decydujemy się na dość ciężką przystawkę i danie główne, to najlepiej, jeśli deser będzie lekki np. w formie sałatki owocowej. W innym przypadku dobrym pomysłem będzie podanie tortu, ciasta, lodów, sorbetów, musów, galaretek, sufletów czy naleśników.
Dobór wina do potrawy
Bardzo często do kolacji rodzinnej podaje się wino — przy wyborze typu tego trunku najlepiej kierować się rodzajem serwowanej potrawy.
- Wino białe wytrawne, wino białe półwytrawne, wino różowe wytrawne podaje się do przekąsek i dań głównych — warzywnych, chudych serów, owoców morza, ryb, drobiu, cielęciny i jagnięciny.
- Wina czerwone wytrawne i wina czerwone półwytrawne podaje się do wieprzowiny, wołowiny, baraniny, dziczyzny, tłustych serów, potraw z grzybów.
- Wina ziołowe wytrawne i słodkie podajemy w formie dodatku do koktajli.
- Wina białe słodkie i wina czerwone słodkie serwuje się do deserów lub po kolacji.
- Wina nie należy podawać do sałatek i potraw z octem.