Rozsyp pod cebulą i czosnkiem. Sąsiedzi pozazdroszczą ci plonów
Cebula i czosnek to dwa warzywa, które świetnie sprawdzą się w domowej uprawie. Wielu z nas zastanawia się, jak najlepiej je nawozić. Doskonałym wyborem będą odżywki domowej roboty. Odkryj, jak przygotować skuteczny nawóz do cebuli i czosnku w zaledwie kilka minut.
Kuchnia pozbawiona czosnku i cebuli dla wielu jest nie do przyjęcia. Są one nie tylko zdrowe, ale również smakowite, niezależnie od tego, czy zostaną spożyte na surowo czy po obróbce cieplnej. Dlatego też rośnie liczba ogrodników-hobbystów, którzy decydują się na uprawę tych warzyw na własnych działkach.
Nawet osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z ogrodnictwem, poradzi sobie z nimi bez problemu. Wymagają one jedynie odpowiedniego rodzaju ziemi i regularnego nawadniania. Oprócz tych podstawowych czynności, warto zapewnić im dodatkowe wsparcie w postaci nawozów, co gwarantuje zdrowszy wzrost oraz obfitsze plony.
Czytaj także: Przechowywanie czosnku w lodówce? To błąd
Kontynuację artykułu znajdziesz poniżej.
Co trzeba wiedzieć o uprawie czosnku i cebuli?
Cebulę i czosnek możemy uprawiać nawet w warunkach domowych, na balkonie lub parapecie. Kluczowe dla nich jest dostateczne nasłonecznienie, idealnie sprawdzi się więc parapet. Muszą mieć dostęp do dobrej jakości ziemi. Będą wdzięczne za glebę żyzną o zbalansowanym poziomie pH.
Z racji słabo rozwiniętego systemu korzeniowego, cebula i czosnek potrzebują regularnego podlewania, w okresie letnim nawet codziennie, utrzymując glebę lekko wilgotną.
Nie wyrzucaj skórek po bananie. Przyrządzisz z nich genialny nawóz
Aby cebula i czosnek mogły zdrowo rosnąć, niezbędne są im składniki, takie jak azot, potas i fosfor, szczególnie w okresie intensywnego wzrostu wiosną i latem. Nie trzeba jednak inwestować w gotowe nawozy ze sklepu. Azot, potas czy fosfor znajdziesz w czymś tak prostym, jak skórka bananowa, z której możesz przygotować znakomity nawóz dla swoich roślin.
Przygotowanie takiego nawozu może odbyć się na dwa sposoby. Pierwszy z nich to wysuszenie trzech skórek z bananów w piekarniku nagrzanym do 60 stopni Celsjusza przez 2-3 godziny. Następnie wysuszone skórki należy zmiażdżyć na proszek, który można następnie rozsypać wokół roślin, wymieszać z glebą i pozwolić mu stopniowo uwolnić składniki odżywcze do gleby, wspomagając wzrost roślin.
Możesz też pokroić dwie skórki od bananów i zalać je litrem wody o temperaturze pokojowej. Przygotowaną mieszaninę zostawiamy w ciemnym miejscu na dwa dni. Po tym okresie nawóz jest gotowy do stosowania. Podlewajmy nim roślinę raz na dwa tygodnie. Jest to ekonomiczne, bezpieczne dla środowiska rozwiązanie, które jest równie efektywne, jak produkty dostępne w sklepach.
Zobacz również: Natrzyj twarz cebulą. Efekty szybciej, niż myślisz
Dołącz do naszej grupy na FB - #Samodbałość. Tutaj będziemy na bieżąco informować o nowościach, wywiadach i innych materiałach. Dołącz do nas i zaproś znajomych. Czekamy!
Jeśli masz ciekawe wiadomości, zdjęcia lub filmik, ślij do nas przez dziejesie.wp.pl