Sekretne kryjówki moli spożywczych. Jak je znaleźć i zniszczyć?

Sekretne kryjówki moli spożywczych. Jak je znaleźć i zniszczyć?

Walka z molami jest trudna. Zaczynamy od porządków
Walka z molami jest trudna. Zaczynamy od porządków
Źródło zdjęć: © Getty Images | ullstein bild
23.04.2024 12:07, aktualizacja: 23.04.2024 12:38

Mole spożywcze to prawdziwe utrapienie. Gdy raz pojawią się w kuchni, wcale nie tak łatwo się ich pozbyć. Jeśli nam na tym zależy, musimy znaleźć wszystkie skrytki, w których zakładają gniazda. Radzimy, jak pożegnać się z molami raz na zawsze.

Mole spożywcze, znane również pod nazwą mklik mączny lub omacnica spichrzanka, to szkodniki, które mogą zaatakować przechowywaną w domu żywność, szczególnie suchą, taką jak mąka, płatki śniadaniowe, kasza, ryż, nasiona czy orzechy. Potrafią się bez trudu przedostać nawet do pozornie dobrze zabezpieczonych opakowań i narobić mnóstwo szkód. Zanieczyszczone przez nie produkty nie nadają się już do spożycia, co prowadzi do dotkliwych strat finansowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Walka z molami jest trudna. Zaczynamy od porządków

Gdy zaczynamy zauważać latające po domu mole, zwykle jest już za późno – oznacza to, że zdążyły się u nas rozgościć i założyć kolonię. Teraz czekają nas solidne porządki, ponieważ musimy przejrzeć absolutnie wszystkie zapasy w poszukiwaniu żerujących w nich larw. Mogą to być nie tylko wspomniane mąki i kasze, ale nawet słodycze czy słone przekąski. Zła wiadomość jest taka, że wszystko trzeba natychmiast wyrzucić.

Jeśli w domu zostanie choć jeden produkt potencjalnie zawierający larwy moli, cała zabawa zacznie się od początku. Pomocne w wyłapaniu dorosłych osobników są dostępne w sklepach pułapki w formie lepów. Warto umieszczać je zarówno w szafkach, jak i poza nimi, wtedy na pewno wyłapiemy wszystkie latające szkodniki.

Gdzie chowają się mole? Niektóre miejsca zaskakują

Mole spożywcze najczęściej ukrywają się w szafkach kuchennych czy spiżarniach – miejscach zacienionych, gdzie jest sucho i ciepło. To jednak nie wszystko. Jeśli mimo uprzątnięcia kuchni wciąż pojawiają się nowe mole, musimy też sprawdzić ukryte szczeliny i zakamarki w meblach lub za nimi.

Obejrzymy szafki i szuflady również od spodu, ponieważ tam mogą się znajdować ukryte gniazda. Jak wyglądają? Najczęściej są to po prostu białe kłębowiska przypominające nici pajęczyny lub kulki z sypkiej żywności, w których znajdują się jaja. W przypadku gdy trzymamy w domu naturalne ozdoby, np. wieńce, stroiki czy kompozycje z suszonych kwiatów, trzeba je skontrolować i ewentualnie wyrzucić. Uparte mole mogą się znajdować nawet w takich zaskakujących skrytkach.

Jak zlikwidować mole? Już nigdy nie wrócą

Aby pozbyć się moli, należy wyrzucić wszystkie zanieczyszczone zapasy, a następnie wyszorować szafki wodą z dodatkiem octu i płynu do naczyń. Zapach octu odstraszy kolejne osobniki. Mole spożywcze nie znoszą też zapachu kopru, liści laurowych (wystarczy rozrzucić ich kilka w szafce), ziela angielskiego lawendy, goździków czy mięty. Aby uniknąć kolejnej inwazji, trzymajmy wszystkie sypkie produkty w szczelnie zamkniętych pojemnikach i stale kontrolujmy wszystko zgromadzone zapasy, aby się upewnić, czy nie dostały się do nich żadne szkodniki.

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!