Sekretny składnik pierników. Wyjdą miękkie i aromatyczne
Bożonarodzeniowych pierników nie może zabraknąć na świątecznym stole. Te proste w przygotowaniu wypieki nie zawsze wychodzą idealne. Sekret tkwi w cieście, a dokładniej w jednym składniku. Dodany do ciasta sprawi, że pierniki wyjdą miękkie i niezwykle smaczne.
09.12.2022 | aktual.: 09.12.2022 09:35
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Większość osób rozpoczyna przygotowania do wigilijnej kolacji już kilka tygodni wcześniej. Organizacja świątecznego menu to nie tylko sposób na usystematyzowanie pracy podczas gotowania, ale także sposób na oszczędność. Z wyprzedzeniem warto także zaplanować bożonarodzeniowe wypieki.
Od lat ogromnym zainteresowaniem cieszą się pierniczki. Każdy ma na nie swój sprawdzony przepis, który udaje się za każdym razem. Istnieje jednak sposób, aby korzenne wypieki smakowały jeszcze lepiej. Wystarczy dodać do ciasta jeden sekretny składnik.
Dodaj do ciasta na pierniki. Wyjdą wręcz doskonałe
Idealną miękkość i delikatność zapewni piernikom soda oczyszczona. Wystarczy, że podczas przygotowywania ciasta dodamy do niego pół łyżeczki tego proszku. Nie należy przesadzać z sodą oczyszczoną w wypiekach. Większa ilość sprawi, że pierniki będą gorzkie w smaku. Jeśli obawiacie się, że nie wyrosną w piekarniku, połączcie sodę oczyszczoną z proszkiem do pieczenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na miękkość pierników wpływają także inne składniki ciasta. Zamiast dosładzania ich gęstym miodem, wybierzmy coś, co będzie bardziej płynne. Świetnie sprawdzi się odrobina dżemu lub konfitury. Ciasteczka zyskają nie tylko lepszą konsystencję, ale także wyjątkowy smak.
Najczęściej popełniany błąd. Pierniki będą twarde jak kamień
Najczęstszym problemem podczas pieczenia pierniczków jest to, że po dłuższej chwili stają się twarde i niezjadliwe. Można temu w łatwy sposób zaradzić. Oprócz dodania sody oczyszczonej do ciesta zadbajmy o idealną grubość wypieków. Im będą cieńsze, tym finalnie upieką się twardsze. Fanom miękkich pierników polecamy nierozwałkowywanie ciasta zbyt mocno.
Po wyciągnięciu ciastek z piekarnika należy dać im czas na leżakowanie. Dlatego warto upiec je kilka tygodni przed świętami, a potem przykryć bawełnianą ścierką, pod którą będą mogły "oddychać". Wyczekane pierniczki smakują najlepiej - są idealnie miękkie i aromatyczne.
Zobacz także
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl