FitnessSer kozi na diecie - wartości odżywcze, właściwości i przepisy

Ser kozi na diecie - wartości odżywcze, właściwości i przepisy

Ser kozi na diecie - wartości odżywcze, właściwości i przepisy
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
21.11.2018 12:07

Ser kozi znany jest ze swojego charakterystycznego smaku i zapachu, cennych wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych. Ser kozi jest idealnym dodatkiem do diet odchudzających, wegetariańskich czy zalecanych osobom z cukrzycą czy nadciśnieniem. Jakie zalety oferuje ser kozi i dlaczego warto go włączyć do swojego jadłospisu?

Ser kozi - podstawowe informacje

Ser kozi, jak sama nazwa wskazuje, produkowany jest z mleka koziego. Ser kozi zdobywa popularność wśród wielu smakoszy sera, więc łatwo można go dostać w sklepach czy bezpośrednio u producenta. Ser kozi można również samodzielnie wyprodukować w domu.

Szacuje się, że z ok. 5 l mleka koziego można uzyskać ok. 50-60 g sera koziego. To niewielka porcja, co też może tłumaczyć wysoką cenę sera koziego. 1 kg sera koziego dobrej jakości kosztuje bowiem ok. 90 złotych.

Ser kozi wyróżnia się specyficznym, a także wyjątkowym aromatem, smakiem i konsystencją. Zazwyczaj posiada barwę białą i jest łatwo topliwy.

Ser kozi - kaloryczność i wartości odżywcze

Wartości odżywcze sera koziego są uzależnione od rasy, gatunku, lokalizacji oraz sposobu hodowli kóz, od których pochodzi mleko. Uśredniając można przyjąć, że 100 g sera koziego dostarcza organizmowi ok. 365 kcal. Taki sam kawałek sera dostarcza ok. 20 g pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko sera koziego posiada więcej aminokwasów egzogennych niż białko z serów pozyskiwanych z mleka krowiego.

Ser kozi jest serem tłustym, gdyż w 100 g zawiera aż 30 proc. tłuszczu. Warto jednak zauważyć, że są to zdrowe tłuszcze, a w tym kwasy omega-6. Ser kozi jest także źródłem minerałów i witamin. Składniki mineralne znajdujące się w seru kozim, to m.in.: wapń, fosfor, magnez, selen i jod. Wśród witamin wchodzących w skład sera koziego, warto zwrócić uwagę na witaminę D, biotynę i niacynę.

Właściwości sera koziego

Spożywanie sera koziego korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Przetwory z mleka koziego poleca się zwłaszcza osobom, które zmagają się z anemią, egzemą, schorzeniami wątroby, oskrzeli, płuc, żołądka, jelit, a także z alergiami i astmą.

Ser kozi obniża poziom cholesterolu LDL i zmniejsza ryzyko zawału czy chorób układu krążenia. Ser kozi zawiera zdecydowanie mniej laktozy niż sery z mleka krowiego, więc stanowią idealne uzupełniania białka dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy. W serze kozim znajduje się także mniej kazeiny, co sprawia, że jego spożywanie nie wywołuje objawów alergii. Ponadto ser kozi wpływa na poprawę odporności, a także wzmocnienie układu kostno-stawowego.

Ser kozi a dieta

Ser kozi sprawdzi się jako składnik codziennej, zbilansowanej diety, ponieważ uzupełnia składniki odżywcze, witaminy i minerały. Ser kozi można również zjadać podczas diety odchudzającej. Ser kozi bowiem to świetna alternatywa dla serów żółtych, które są wysoko kaloryczne, a dodatkowo zakwaszają organizm. Osoby, które zmagają się z cukrzycą czy insulinoopornością również mogą dołączyć ser kozi do swojego jadłospisu.

Indeks glikemiczny sera koziego jest bardzo niski, więc jego spożywanie nie będzie powodowało niekontrolowanych wyrzutów insuliny do krwi. Ser kozi w porównaniu z serami żółtymi zawiera niewielką ilość sodu, co oznacza, że jest świetnym składnikiem diet, które mają obniżać ciśnienie. Ser kozi to także smaczny dodatek w diecie wegetariańskiej.

Ser kozi - przepisy

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także