Sernik krakowski z kratką i rodzynkami

Jest intensywny w smaku, czuć w nim głównie kremowy ser, przełamany słodkością rodzynek i miejscami kruchością delikatnego ciasta.

Sernik krakowski z kratką i rodzynkami
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com
10

Sernik krakowski z kratką i rodzynkami to jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Jest intensywny w smaku, czuć w nim głównie kremowy ser, przełamany słodkością rodzynek i miejscami kruchością delikatnego ciasta. Jak pisze o nim autorka przepisu Paulina Krajewska, to właśnie połączenie tych trzech składników czyni go tak pysznym.

Składniki na spód: 150 g masła, 300 g mąki pszennej, 1 jajko, ok. 1/4 szklanki zimnej wody.

Wszystkie składniki połącz ze sobą na jednolite ciasto. 3/4 ciasta rozłóż równomiernie na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy (o wymiarach 35x24 cm), a następnie piecz w 180 stopniach C przez około 10 minut. Pozostałą część ciasta zostaw w temperaturze pokojowej.

Składniki na masę serową: 5 jajek, 200 g cukru, 1 budyń waniliowy, 1 kg sera na serniki, 200 g rodzynek, około 1-2 łyżki mąki pszennej. Dodatkowo: 1 jajko.

Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do nich ser oraz budyń. Białka ubij na sztywną pianę. Rodzynki sparz i dokładnie odcedź. Do masy serowej delikatnie wmieszaj szpatułką pianę z białek oraz oprószone w odrobinie mąki rodzynki. Masę serową wylej na podpieczony spód. Na wierzchu masy serowej rozłóż kratkę z wykrojonych radełkiem lub nożem pasków rozwałkowanej reszty ciasta. Powierzchnię paseczków posmaruj roztrzepanym jajkiem. Całość piecz w 180 stopniach C przez około 50 minut, do tzw. "suchego patyczka" i złocistego wierzchu ciasta.

Sugestie: możesz zmniejszyć ilość rodzynek lub zastąpić je suszoną żurawiną, jagodami goji, suszonymi wiśniami, suszonymi i pokrojonymi na mniejsze cząstki daktylami. Budyń waniliowy możesz zastąpić śmietankowym lub dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej. Sernik można przechowywać do trzech dni w temperaturze pokojowej lub do 5 dni w lodówce w hermetycznym pojemniku.

Wersja light: zmniejsz ilość cukru, zastąp go cukrem trzcinowym, stewią w proszku lub ksylitolem. Część mąki pszennej możesz zastąpić ciemną, np. żytnią.

Wybrane dla Ciebie

Wetrzyj w materac. Problem żółtych plam zniknie bez śladu
Wetrzyj w materac. Problem żółtych plam zniknie bez śladu
Podlej tym trawnik. Żółte placki znikną błyskawicznie
Podlej tym trawnik. Żółte placki znikną błyskawicznie
W Polsce są wszędzie. Nie zabijaj, gdy zauważysz
W Polsce są wszędzie. Nie zabijaj, gdy zauważysz
Znak, że kot choruje. Oto jak prosi o pomoc
Znak, że kot choruje. Oto jak prosi o pomoc
Jak często uprawiać seks? Oto optymalna częstotliwość dla zdrowia
Jak często uprawiać seks? Oto optymalna częstotliwość dla zdrowia
Zalega w wielu domach. Tyle płacą za niego dzisiaj
Zalega w wielu domach. Tyle płacą za niego dzisiaj
Nie dotykaj pod żadnym pozorem. "Jedna z najbardziej trujących roślin"
Nie dotykaj pod żadnym pozorem. "Jedna z najbardziej trujących roślin"
Padła ofiarą oszustów. "Potrzebuję waszej pomocy"
Padła ofiarą oszustów. "Potrzebuję waszej pomocy"
Najlepszy puder dla cery dojrzałej. Skóra będzie wyglądać świeżo
Najlepszy puder dla cery dojrzałej. Skóra będzie wyglądać świeżo
Postaw w ogrodzie. Usuniesz ślimaki w jedną noc
Postaw w ogrodzie. Usuniesz ślimaki w jedną noc
Wrzuciła zdjęcie dzień po pogrzebie Jakubiaka. Poruszające słowa
Wrzuciła zdjęcie dzień po pogrzebie Jakubiaka. Poruszające słowa
Działa zbawiennie na cerę dojrzałą. Mówi się, że to "płynne złoto"
Działa zbawiennie na cerę dojrzałą. Mówi się, że to "płynne złoto"