Sernik krakowski z kratką i rodzynkami

Jest intensywny w smaku, czuć w nim głównie kremowy ser, przełamany słodkością rodzynek i miejscami kruchością delikatnego ciasta.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Sernik krakowski z kratką i rodzynkami to jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Jest intensywny w smaku, czuć w nim głównie kremowy ser, przełamany słodkością rodzynek i miejscami kruchością delikatnego ciasta. Jak pisze o nim autorka przepisu Paulina Krajewska, to właśnie połączenie tych trzech składników czyni go tak pysznym.

Składniki na spód: 150 g masła, 300 g mąki pszennej, 1 jajko, ok. 1/4 szklanki zimnej wody.

Wszystkie składniki połącz ze sobą na jednolite ciasto. 3/4 ciasta rozłóż równomiernie na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy (o wymiarach 35x24 cm), a następnie piecz w 180 stopniach C przez około 10 minut. Pozostałą część ciasta zostaw w temperaturze pokojowej.

Składniki na masę serową: 5 jajek, 200 g cukru, 1 budyń waniliowy, 1 kg sera na serniki, 200 g rodzynek, około 1-2 łyżki mąki pszennej. Dodatkowo: 1 jajko.

Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do nich ser oraz budyń. Białka ubij na sztywną pianę. Rodzynki sparz i dokładnie odcedź. Do masy serowej delikatnie wmieszaj szpatułką pianę z białek oraz oprószone w odrobinie mąki rodzynki. Masę serową wylej na podpieczony spód. Na wierzchu masy serowej rozłóż kratkę z wykrojonych radełkiem lub nożem pasków rozwałkowanej reszty ciasta. Powierzchnię paseczków posmaruj roztrzepanym jajkiem. Całość piecz w 180 stopniach C przez około 50 minut, do tzw. "suchego patyczka" i złocistego wierzchu ciasta.

Sugestie: możesz zmniejszyć ilość rodzynek lub zastąpić je suszoną żurawiną, jagodami goji, suszonymi wiśniami, suszonymi i pokrojonymi na mniejsze cząstki daktylami. Budyń waniliowy możesz zastąpić śmietankowym lub dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej. Sernik można przechowywać do trzech dni w temperaturze pokojowej lub do 5 dni w lodówce w hermetycznym pojemniku.

Wersja light: zmniejsz ilość cukru, zastąp go cukrem trzcinowym, stewią w proszku lub ksylitolem. Część mąki pszennej możesz zastąpić ciemną, np. żytnią.

Wybrane dla Ciebie
Stres przed wizytą u ginekologa. Lekarka mówi wprost
Stres przed wizytą u ginekologa. Lekarka mówi wprost
Rządzi popkulturą od lat. Dziś trudno wyliczyć jej wartość
Rządzi popkulturą od lat. Dziś trudno wyliczyć jej wartość
Był gwiazdą polskich seriali. Dziś nie ma stałego adresu
Był gwiazdą polskich seriali. Dziś nie ma stałego adresu
Tak wystroiła się do parku. Kiedyś to było szczytem kiczu
Tak wystroiła się do parku. Kiedyś to było szczytem kiczu
Nie rezygnuje z intymności po 80. Mówi, co robi partner
Nie rezygnuje z intymności po 80. Mówi, co robi partner
Mało kto wie, kim była żona Krzysztofa Kiersznowskiego. Dla niej rzucił aktorstwo
Mało kto wie, kim była żona Krzysztofa Kiersznowskiego. Dla niej rzucił aktorstwo
Mieli ją odmłodzić o 10 lat. Zobacz efekt metamorfozy
Mieli ją odmłodzić o 10 lat. Zobacz efekt metamorfozy
Polują w Lidlu na tę perełkę. Kosztuje tylko 59 zł
Polują w Lidlu na tę perełkę. Kosztuje tylko 59 zł
Marek Siudym po rozwodzie zaczynał od zera. "Wychodziłem z jedną walizką"
Marek Siudym po rozwodzie zaczynał od zera. "Wychodziłem z jedną walizką"
Wsyp do pojemnika na proszek. "Wyżre" całą pleśń z pralki
Wsyp do pojemnika na proszek. "Wyżre" całą pleśń z pralki
Jak rozpoznać psychopatę? Zwróć uwagę na to zachowanie
Jak rozpoznać psychopatę? Zwróć uwagę na to zachowanie
Policjant uratował seniorkę. Wkrótce na komendę przyszedł list
Policjant uratował seniorkę. Wkrótce na komendę przyszedł list