Sernik krakowski z kratką i rodzynkami

Jest intensywny w smaku, czuć w nim głównie kremowy ser, przełamany słodkością rodzynek i miejscami kruchością delikatnego ciasta.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Sernik krakowski z kratką i rodzynkami to jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Jest intensywny w smaku, czuć w nim głównie kremowy ser, przełamany słodkością rodzynek i miejscami kruchością delikatnego ciasta. Jak pisze o nim autorka przepisu Paulina Krajewska, to właśnie połączenie tych trzech składników czyni go tak pysznym.

Składniki na spód: 150 g masła, 300 g mąki pszennej, 1 jajko, ok. 1/4 szklanki zimnej wody.

Wszystkie składniki połącz ze sobą na jednolite ciasto. 3/4 ciasta rozłóż równomiernie na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy (o wymiarach 35x24 cm), a następnie piecz w 180 stopniach C przez około 10 minut. Pozostałą część ciasta zostaw w temperaturze pokojowej.

Składniki na masę serową: 5 jajek, 200 g cukru, 1 budyń waniliowy, 1 kg sera na serniki, 200 g rodzynek, około 1-2 łyżki mąki pszennej. Dodatkowo: 1 jajko.

Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do nich ser oraz budyń. Białka ubij na sztywną pianę. Rodzynki sparz i dokładnie odcedź. Do masy serowej delikatnie wmieszaj szpatułką pianę z białek oraz oprószone w odrobinie mąki rodzynki. Masę serową wylej na podpieczony spód. Na wierzchu masy serowej rozłóż kratkę z wykrojonych radełkiem lub nożem pasków rozwałkowanej reszty ciasta. Powierzchnię paseczków posmaruj roztrzepanym jajkiem. Całość piecz w 180 stopniach C przez około 50 minut, do tzw. "suchego patyczka" i złocistego wierzchu ciasta.

Sugestie: możesz zmniejszyć ilość rodzynek lub zastąpić je suszoną żurawiną, jagodami goji, suszonymi wiśniami, suszonymi i pokrojonymi na mniejsze cząstki daktylami. Budyń waniliowy możesz zastąpić śmietankowym lub dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej. Sernik można przechowywać do trzech dni w temperaturze pokojowej lub do 5 dni w lodówce w hermetycznym pojemniku.

Wersja light: zmniejsz ilość cukru, zastąp go cukrem trzcinowym, stewią w proszku lub ksylitolem. Część mąki pszennej możesz zastąpić ciemną, np. żytnią.

Wybrane dla Ciebie

Zabronione w lesie. Za złamanie przepisów grożą mandaty
Zabronione w lesie. Za złamanie przepisów grożą mandaty
"Czarna mamba" pokazała męża. Kim jest jej ukochany?
"Czarna mamba" pokazała męża. Kim jest jej ukochany?
25 lat temu była gwiazdą. Tak wygląda dziś
25 lat temu była gwiazdą. Tak wygląda dziś
Wystroiła się w spódniczkę mini. Kolor to hit jesieni
Wystroiła się w spódniczkę mini. Kolor to hit jesieni
Była żoną Marilyna Mansona. "Pogrążyliśmy się w kompletnej rozpuście"
Była żoną Marilyna Mansona. "Pogrążyliśmy się w kompletnej rozpuście"
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik
Kończy 91 lat. Tak wygląda dziś Brigitte Bardot
Kończy 91 lat. Tak wygląda dziś Brigitte Bardot
Została żoną. Wiadomo, kto zaprojektował jej suknię ślubną
Została żoną. Wiadomo, kto zaprojektował jej suknię ślubną
Pozowała dla "Playboy'a". Tak wyglądała na okładce
Pozowała dla "Playboy'a". Tak wyglądała na okładce
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
Prysznic rano czy wieczorem? Lekarka mówi, co jest lepsze
Prysznic rano czy wieczorem? Lekarka mówi, co jest lepsze
Nie łącz z ziemniakami. Szkodzi zdrowiu
Nie łącz z ziemniakami. Szkodzi zdrowiu