Sięgasz po arbuza w upały? Nigdy nie popełniaj tego błędu

Gdy żar leje się z nieba, często rezygnujemy z ciepłych posiłków na rzecz lżejszych przekąsek i sałatek. Arbuz nie tylko wspaniale orzeźwia, jest także kopalnią składników mineralnych i witamin. Jednak by w pełni cieszyć się jego właściwościami, należy jeść go we właściwy sposób.

Jesz arbuza w ten sposób? To błądJesz arbuza w ten sposób? To błąd
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marta Kutkowska

Trudno wyobrazić sobie lato bez arbuzów. Ten orzeźwiający owoc kochają dorośli i dzieci. Arbuz wywodzi się z Afryki, należy do roślin dyniowatych, a jego inna, popularna nazwa to kawon. Owoc ten uprawia się w 96 krajach świata.

Arbuz - właściwości

Arbuza składa się w ponad 90 proc. z wody. Resztę owocu stanowią węglowodany i witaminy w małych ilościach. Kawon warto jednak jeść głównie ze względu na obecność przeciwutleniaczy, głównie likopen, glutation i cytrulina. To właśnie ten pierwszy jest wyjątkowo cenny dla naszego organizmu. Znają go głównie miłośnicy pomidorów - jednak okazuje się, że arbuz jest dużo cenniejszym źródłem tego składnika.

Likopen ma szereg właściwości prozdrowotnych - pomaga obniżyć ciśnienie krwi, a także ma udowodnione działanie antynowotworowe. Niestety, z arbuza powinni zrezygnować diabetycy, choć jest on niskokaloryczny, ma wysoki indeks glikemiczny.

Z pestkami czy bez?

Najczęściej szykując się do zjedzenia arbuza, pozbywamy się pestek. To błąd. Pestki zawierają dużą ilość białka, witamin z grupy B i minerałów. Mają również działanie antygrzybiczne oraz antybakteryjne. W przewodzie pokarmowym zachowują się podobnie jak błonnik - stymulują jego pracę. Następnym razem nie bój się więc połknięcia ziaren - wyjdzie ci to na zdrowie.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Pestki z arbuza – warto je jeść? Potwierdzono naukowo

Wybrane dla Ciebie
Zapomniała spodni? Nie każdy odważyłby się na taki look
Zapomniała spodni? Nie każdy odważyłby się na taki look
Dziennikarka apeluje do fanów. Badajcie się, nie poddawajcie
Dziennikarka apeluje do fanów. Badajcie się, nie poddawajcie
Wyciekło ich zaproszenie na ślub. Mają do gości jedną prośbę
Wyciekło ich zaproszenie na ślub. Mają do gości jedną prośbę
Zdarzało się, że była głodna. Tak wspomina niełatwe dzieciństwo
Zdarzało się, że była głodna. Tak wspomina niełatwe dzieciństwo
Ponadczasowa elegancja w ziemistych tonach. Karolina Pisarek uwielbia takie stylizacje
Ponadczasowa elegancja w ziemistych tonach. Karolina Pisarek uwielbia takie stylizacje
Wykorzystaj domowy sposób. Mech zniknie z trawnika
Wykorzystaj domowy sposób. Mech zniknie z trawnika
Polskie imię wymarło. Od 7 lat nikt nie nazwał tak córki
Polskie imię wymarło. Od 7 lat nikt nie nazwał tak córki
Ukrainka wsiadła do taksówki. Oto ile pokazał licznik po 15 minutach
Ukrainka wsiadła do taksówki. Oto ile pokazał licznik po 15 minutach
Wsyp do wody i odczekaj godzinę. Skarpetki znów będą jak ze sklepu
Wsyp do wody i odczekaj godzinę. Skarpetki znów będą jak ze sklepu
Użyj tych dwóch produktów. Żelazko będzie jak nowe
Użyj tych dwóch produktów. Żelazko będzie jak nowe
Przyszła na Konkurs Chopinowski. Wbiła szpilkę politykom
Przyszła na Konkurs Chopinowski. Wbiła szpilkę politykom
Wrzuć do pralki i włącz program. "Wyżre" całą pleśń z bębna
Wrzuć do pralki i włącz program. "Wyżre" całą pleśń z bębna