Sięgasz po arbuza w upały? Nigdy nie popełniaj tego błędu
Gdy żar leje się z nieba, często rezygnujemy z ciepłych posiłków na rzecz lżejszych przekąsek i sałatek. Arbuz nie tylko wspaniale orzeźwia, jest także kopalnią składników mineralnych i witamin. Jednak by w pełni cieszyć się jego właściwościami, należy jeść go we właściwy sposób.
13.07.2021 10:59
Trudno wyobrazić sobie lato bez arbuzów. Ten orzeźwiający owoc kochają dorośli i dzieci. Arbuz wywodzi się z Afryki, należy do roślin dyniowatych, a jego inna, popularna nazwa to kawon. Owoc ten uprawia się w 96 krajach świata.
Arbuz - właściwości
Arbuza składa się w ponad 90 proc. z wody. Resztę owocu stanowią węglowodany i witaminy w małych ilościach. Kawon warto jednak jeść głównie ze względu na obecność przeciwutleniaczy, głównie likopen, glutation i cytrulina. To właśnie ten pierwszy jest wyjątkowo cenny dla naszego organizmu. Znają go głównie miłośnicy pomidorów - jednak okazuje się, że arbuz jest dużo cenniejszym źródłem tego składnika.
Likopen ma szereg właściwości prozdrowotnych - pomaga obniżyć ciśnienie krwi, a także ma udowodnione działanie antynowotworowe. Niestety, z arbuza powinni zrezygnować diabetycy, choć jest on niskokaloryczny, ma wysoki indeks glikemiczny.
Czytaj też: Znana youtuberka zapłaciła za prywatny poród 10 tys. zł. Żadna położna nie chciała jej asystować
Z pestkami czy bez?
Najczęściej szykując się do zjedzenia arbuza, pozbywamy się pestek. To błąd. Pestki zawierają dużą ilość białka, witamin z grupy B i minerałów. Mają również działanie antygrzybiczne oraz antybakteryjne. W przewodzie pokarmowym zachowują się podobnie jak błonnik - stymulują jego pracę. Następnym razem nie bój się więc połknięcia ziaren - wyjdzie ci to na zdrowie.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl