Sięgasz po arbuza w upały? Nigdy nie popełniaj tego błędu

Gdy żar leje się z nieba, często rezygnujemy z ciepłych posiłków na rzecz lżejszych przekąsek i sałatek. Arbuz nie tylko wspaniale orzeźwia, jest także kopalnią składników mineralnych i witamin. Jednak by w pełni cieszyć się jego właściwościami, należy jeść go we właściwy sposób.

Jesz arbuza w ten sposób? To błądJesz arbuza w ten sposób? To błąd
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marta Kutkowska

Trudno wyobrazić sobie lato bez arbuzów. Ten orzeźwiający owoc kochają dorośli i dzieci. Arbuz wywodzi się z Afryki, należy do roślin dyniowatych, a jego inna, popularna nazwa to kawon. Owoc ten uprawia się w 96 krajach świata.

Arbuz - właściwości

Arbuza składa się w ponad 90 proc. z wody. Resztę owocu stanowią węglowodany i witaminy w małych ilościach. Kawon warto jednak jeść głównie ze względu na obecność przeciwutleniaczy, głównie likopen, glutation i cytrulina. To właśnie ten pierwszy jest wyjątkowo cenny dla naszego organizmu. Znają go głównie miłośnicy pomidorów - jednak okazuje się, że arbuz jest dużo cenniejszym źródłem tego składnika.

Likopen ma szereg właściwości prozdrowotnych - pomaga obniżyć ciśnienie krwi, a także ma udowodnione działanie antynowotworowe. Niestety, z arbuza powinni zrezygnować diabetycy, choć jest on niskokaloryczny, ma wysoki indeks glikemiczny.

Z pestkami czy bez?

Najczęściej szykując się do zjedzenia arbuza, pozbywamy się pestek. To błąd. Pestki zawierają dużą ilość białka, witamin z grupy B i minerałów. Mają również działanie antygrzybiczne oraz antybakteryjne. W przewodzie pokarmowym zachowują się podobnie jak błonnik - stymulują jego pracę. Następnym razem nie bój się więc połknięcia ziaren - wyjdzie ci to na zdrowie.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Pestki z arbuza – warto je jeść? Potwierdzono naukowo

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Założyła marynarkę na gołe ciało. Było o krok od wpadki
Założyła marynarkę na gołe ciało. Było o krok od wpadki
Aleksandra Kisio w "Tańcu z gwiazdami". Dawno nie widziana aktorka zachwyciła
Aleksandra Kisio w "Tańcu z gwiazdami". Dawno nie widziana aktorka zachwyciła
Boją się kinky seksu. Seksuolożka mówi, na czym polega
Boją się kinky seksu. Seksuolożka mówi, na czym polega
Spokojny sen bez bólu. Oto pozycje dla osób przewlekle chorych
Spokojny sen bez bólu. Oto pozycje dla osób przewlekle chorych
Nie potrzebowali "papierka". Ślub wzięli tylko dla córki
Nie potrzebowali "papierka". Ślub wzięli tylko dla córki
Dietetyczka odradza spożywanie popularnego sera. "Lepiej nie kupuj"
Dietetyczka odradza spożywanie popularnego sera. "Lepiej nie kupuj"
Nawet 5 tys. zł. Lepiej, żebyś nie miał w koszyku
Nawet 5 tys. zł. Lepiej, żebyś nie miał w koszyku
"Czarna mamba" pokazała męża. Kim jest jej ukochany?
"Czarna mamba" pokazała męża. Kim jest jej ukochany?
25 lat temu była gwiazdą. Tak wygląda dziś
25 lat temu była gwiazdą. Tak wygląda dziś
Wystroiła się w spódniczkę mini. Kolor to hit jesieni
Wystroiła się w spódniczkę mini. Kolor to hit jesieni
Była żoną Marilyna Mansona. "Pogrążyliśmy się w kompletnej rozpuście"
Była żoną Marilyna Mansona. "Pogrążyliśmy się w kompletnej rozpuście"
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik