Skuteczna pułapka na mole. Mało kto zna ten genialny patent

Mole spożywcze to nieprzyjemny i uciążliwy problem. Gdy już się pojawią w kuchni, trzeba działać radykalnie i szybko. Podpowiadamy, jak przygotować prostą, ale skuteczną pułapkę na te owady.

Walka z molami spożywczymi jest bardzo uciążliwa
Walka z molami spożywczymi jest bardzo uciążliwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

17.02.2023 | aktual.: 17.02.2023 18:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przypominają ćmy i uwielbiają sypkie, suche produkty, dlatego kuchnia to dla moli idealne miejsce. Do domu można je przynieść z zakupami, a ich jaja często znajdują się np. w mąkach, kaszach czy płatkach. Niestety mole bardzo szybko się rozmnażają, więc gdy zauważymy jednego, zwykle w konkretnej szafce jest ich już więcej.

Postaw to w kuchni. Szybko wyłapiesz mole

Pierwszym krokiem, gdy odkryjemy w kuchni mole, to dokładne przeglądnięcie szafek i wszystkich opakowań zawierających sypie produkty. Niestety, jeśli w choć jednym z nich znajdziemy larwy, pajęczynkę lub owady - najlepiej wyrzucić wszystkie produkty, które znalazły się w tej szafce i dokładnie ją umyć. Istnieje ogromna szansa na to, że mole już w nich są, choć jeszcze nie widać ich gołym okiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oczywiście w sklepach i drogeriach znajdziemy specjalne naklejki, które przyciągają te owady, warto jednak wcześniej sięgnąć po prostą i skuteczną pułapkę. Wystarczy zmieszać w niewielkiej miseczce kwaskowate wino i ocet. Zwabione zapachem wina mole wpadną do miseczki i się utopią.

Tak zapobiegniesz pojawieniu się moli w szafkach

Podobnie, jak ze zdrowiem, także i w przypadku moli w kuchni, zdecydowanie lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego warto regularnie przeglądać szafki, w których przechowuje się sypkie produkty. Najlepiej trzymać je także w szczelnie zamykanych pojemnikach, a zanim schowamy woreczki z kaszą do szafki, można je schować na ok. dwa tygodnie do zamrażalnika lub wypalić w piekarniku w temperaturze 100 st. Celsjusza.

Warto także rozsypać w szafkach liście laurowe, ziele angielskie, suszone skórki cytrusów lub waciki nasączone waniliowym lub cytrusowym aromatem. Ich aromaty skutecznie odstraszą nieproszone owady.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Komentarze (14)