Patent z durszlakiem robi furorę. Już nie będziesz smażyć inaczej

Dla wielu osób nie ma niedzielnego obiadu bez schabowego. Każdy z nas ma swój przepis na idealny kotlet, często przekazywany z pokolenia na pokolenie. I tu skarbnicą wiedzy okazują się nasze babcie. Mają swoje niezawodne patenty – nie tylko na sam smak schabowego, ale także na jego przygotowanie. Patent z durszlakiem bardzo się przyda.

Podczas smażenia kotletów schabowych warto zastosować kilka trików
Podczas smażenia kotletów schabowych warto zastosować kilka trików
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac. ASK

07.02.2024 | aktual.: 07.02.2024 14:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Co dom, to inny sposób przyrządzenia. Nasze babcie mają różne patenty i dodatki do panierki. Namaczają w mleku, śmietanie, dodają plastry cebuli. Wszystko po to, by schabowy był idealny, kruchy, chrupiący i złocisty. Duże znaczenie ma też miękkość i soczystość. Dodatkowo, przed panierowaniem w mące, jajku i bułce tartej, mięso można lekko posolić i popieprzyć, a także delikatnie skropić sokiem z cytryny, aby wzbogacić smak. Ważne jest również, aby smażyć kotlety na odpowiednio rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na mieszance oleju i masła, co zapewnia złoty kolor i chrupiącą panierkę.

Patent z durszlakiem bardzo się przyda

Pryskający podczas smażenie olej może nie tylko ubrudzić blat i kuchenkę, ale też nas oparzyć. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest użycie metalowego durszlaka. Wystarczy położyć go na patelnię, a unikniemy przykrego problemu. Sitko zapewni obieg powietrza, dzięki czemu panierka będzie nadal chrupiąca. Pamiętajmy: nie przykrywamy patelni talerzami czy pokrywką. Przez to mięso zacznie się dusić, a nie o to nam chodzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schabowe - pyszne i wcale nie takie kaloryczne

Wiele osób nie je schabowych zbyt często ze względu na ich kaloryczność. A ta zależy od sposobu przygotowania i składników. Średnio jedna porcja smażonego kotleta schabowego może zawierać około 300 do 400 kalorii, z czego białko stanowi około 25-30 g, tłuszcze około 20-25 g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe), a węglowodany mogą być znikome lub wynosić kilka gramów (jeśli uwzględnimy panierkę). Nie warto przez to rezygnować z jedzenia takich kotletów, a po prostu dobrać do nich lekkie dodatki: świeże warzywa będą idealnym wyborem.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Wypełnij naszą ankietę dotyczącą Walentynek TUTAJ.

Komentarze (4)