Patent z durszlakiem robi furorę. Już nie będziesz smażyć inaczej

Dla wielu osób nie ma niedzielnego obiadu bez schabowego. Każdy z nas ma swój przepis na idealny kotlet, często przekazywany z pokolenia na pokolenie. I tu skarbnicą wiedzy okazują się nasze babcie. Mają swoje niezawodne patenty – nie tylko na sam smak schabowego, ale także na jego przygotowanie. Patent z durszlakiem bardzo się przyda.

Podczas smażenia kotletów schabowych warto zastosować kilka trikówPodczas smażenia kotletów schabowych warto zastosować kilka trików
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  ASK

Co dom, to inny sposób przyrządzenia. Nasze babcie mają różne patenty i dodatki do panierki. Namaczają w mleku, śmietanie, dodają plastry cebuli. Wszystko po to, by schabowy był idealny, kruchy, chrupiący i złocisty. Duże znaczenie ma też miękkość i soczystość. Dodatkowo, przed panierowaniem w mące, jajku i bułce tartej, mięso można lekko posolić i popieprzyć, a także delikatnie skropić sokiem z cytryny, aby wzbogacić smak. Ważne jest również, aby smażyć kotlety na odpowiednio rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na mieszance oleju i masła, co zapewnia złoty kolor i chrupiącą panierkę.

Patent z durszlakiem bardzo się przyda

Pryskający podczas smażenie olej może nie tylko ubrudzić blat i kuchenkę, ale też nas oparzyć. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest użycie metalowego durszlaka. Wystarczy położyć go na patelnię, a unikniemy przykrego problemu. Sitko zapewni obieg powietrza, dzięki czemu panierka będzie nadal chrupiąca. Pamiętajmy: nie przykrywamy patelni talerzami czy pokrywką. Przez to mięso zacznie się dusić, a nie o to nam chodzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealny schabowy. Podpowiadamy jak go przyrządzić

Schabowe - pyszne i wcale nie takie kaloryczne

Wiele osób nie je schabowych zbyt często ze względu na ich kaloryczność. A ta zależy od sposobu przygotowania i składników. Średnio jedna porcja smażonego kotleta schabowego może zawierać około 300 do 400 kalorii, z czego białko stanowi około 25-30 g, tłuszcze około 20-25 g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe), a węglowodany mogą być znikome lub wynosić kilka gramów (jeśli uwzględnimy panierkę). Nie warto przez to rezygnować z jedzenia takich kotletów, a po prostu dobrać do nich lekkie dodatki: świeże warzywa będą idealnym wyborem.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Wypełnij naszą ankietę dotyczącą Walentynek TUTAJ.

Wybrane dla Ciebie
Tajskie służby zapukały do drzwi Dominiki Clarke. "Ta kontrola mnie zbulwersowała"
Tajskie służby zapukały do drzwi Dominiki Clarke. "Ta kontrola mnie zbulwersowała"
Anna Mucha w żałobie. Poruszający wpis aktorki
Anna Mucha w żałobie. Poruszający wpis aktorki
Aleksandra Radomska ostrzega rodziców. Oto co znalazła w cukierkach, które dostała córka
Aleksandra Radomska ostrzega rodziców. Oto co znalazła w cukierkach, które dostała córka
Fanka pomyliła go z Tomaszem Jakubiakiem. Tak zareagował
Fanka pomyliła go z Tomaszem Jakubiakiem. Tak zareagował
Zniknie kamień i zacieki. Twój kran będzie lśnić jak nowy
Zniknie kamień i zacieki. Twój kran będzie lśnić jak nowy
Był 13 lat starszy. Dla niego chciała rzucić studia
Był 13 lat starszy. Dla niego chciała rzucić studia
Tajemnicze skróty na cmentarzach. Odkryj, co oznaczają
Tajemnicze skróty na cmentarzach. Odkryj, co oznaczają
Prawie zamordował żonę. Pośmiertna spowiedź Osbourne'a
Prawie zamordował żonę. Pośmiertna spowiedź Osbourne'a
Rozenek szokuje w Halloween. Oto za kogo się przebrała
Rozenek szokuje w Halloween. Oto za kogo się przebrała
Kończy 49 lat. Tak wygląda dziś gwiazda "Wygranych marzeń"
Kończy 49 lat. Tak wygląda dziś gwiazda "Wygranych marzeń"
Kot macha ogonem? Nie robi tego bez powodu
Kot macha ogonem? Nie robi tego bez powodu
Kiedy należy solić pieczarki? Chwila nieuwagi i stracą cały smak
Kiedy należy solić pieczarki? Chwila nieuwagi i stracą cały smak