Śmierdzący obiekt pożądania
Ostatnio jedna z czytelniczek bloga przypomniała mi o mojej przygodzie z durianem, azjatyckim owocem, który śmierdzi tak, że zjedzenie go jest naprawdę ogromnym wyzwaniem. Woń, która się z niego wydobywa, przypomina stare śmierdzące skarpety i jest niemalże nie do wytrzymania. Mimo to durian jest przez Azjatów nazywany „królem owoców” i traktowany jak wyjątkowy przysmak. Dziś na moim blogu chciałbym opowiedzieć Wam o tym, co kryje w sobie śmierdzący durian i dlaczego w Azji jest naprawdę bardzo popularny.
Śmierdzący przysmak
Durian – król owoców rośnie w Południowo-Wschodniej Azji. Śmierdzi niemiłosiernie, a jego zapach porównywany jest przez niektórych nawet do padliny. Do zjedzenia go używa się foliowych rękawiczek, żeby ten okropny smród nie przeniósł się na dłonie. W przeciwnym razie pozostanie na nich przez kilka, a może nawet kilkanaście dobrych godzin. Dla Azjatów jest on jednak prawdziwym rarytasem, jedzą go na surowo, dodają do deserów, a nawet przyrządzają z niego przetwory.
Doskonale komponuje się z ciastem, jogurtem czy lodami, może być smażony, gotowany i świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek owocowych lub składnik koktajli. Jeśli odwiedzacie Azję, pamiętajcie jednak o tym, że duriana nie przewieziecie komunikacją miejską i nie zabierzecie ze sobą do hotelu, wszystkich śmiałków, którzy się tego podejmą, czeka kara grzywny. Nie martwcie się jednak, z pewnością bez najmniejszego problemu znajdziecie tam specjalnie wyznaczone miejsca, w których będziecie mogli poznać jego walory smakowe.
Źródło energii
Durian jest niezwykle pożywny jedna jego porcja, czyli około 240 gramów, jest w stanie zaspokoić nawet 20% dziennego zapotrzebowania na węglowodany - stanowią one aż 15% jego składu. Dlatego jest owocem, który może być doskonałym rozwiązaniem dla osób intensywnie ćwiczących i zawodowych sportowców, którzy potrzebują dużego zastrzyku energii w swojej diecie i szybkiego uzupełniania jej braków. Warto jednak wiedzieć, że durian ma dość wysoki indeks glikemiczny, powoduje więc spory skok glukozy w dość krótkim czasie. Dlatego powinny uważać na niego osoby zmagające się z insulinoopornością i cukrzycą.
Witaminy i minerały
Durian to prawdziwa bomba witaminowo-minerałowa, znajdziemy w nim witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), witaminę A, C, wapń, magnez, żelazo, fosfor, mangan, potas, sód oraz cynk. To wszystko sprawia, że durian ma bardzo dużo korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Zapobiega anemii - dzięki dużej zawartości miedzi i żelaza durian świetnie sprawdza się jako owoc wspomagający nasz organizm w produkcji czerwonych krwinek.
Wspomaga produkcję kolagenu i elastyny - dzieje się to za sprawą sporej zawartości miedzi, która wchodzi w skład enzymów potrzebnych to wytwarzania właśnie kolagenu i elastyny.
• Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników- zarówno za sprawą witamin z grupy B oraz witaminy A i C, które są silnymi antyoksydantami, jak i minerałów: miedzi, cynku i manganu. Ich zadaniem jest chronić nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, dzięki czemu spowolnione zostają procesy starzenia i zmniejsza się ryzyko powstawania wielu groźnych chorób np.: cukrzycy, choroby niedokrwiennej serca, miażdżycy, jaskry, zaćmy, astmy, chorób tarczycy, a nawet nowotworów.
• Wspomaga układ pokarmowy- dzięki dużej zawartości błonnika owoc ten wspomaga procesy trawienne, usprawnia pracę jelit, pomaga pozbyć się z naszego organizmu toksyn, przeciwdziała zaparciom, wzdęciom, zgadze i niestrawności.
• Usprawnia pracę układu krwionośnego – zawarty w durianie potas świetnie wspomaga pracę naszego układu krwionośnego, reguluje ciśnienie krwi poprzez utrzymywanie odpowiedniego poziomu nawodnienia, kontroluje i wspomaga prawidłową pracę mięśni, zapobiega miażdżycy, hamuje zlepianie się płytek krwi, zmniejszając ryzyko tworzenia się skrzepów, usprawnia przepływ krwi i tlenu do wszystkich komórek naszego organizmu, zmniejszając w ten sposób ryzyko zawału czy udaru mózgu.
• Poprawia jakość snu – dzięki zawartości tryptofanu, aminokwasu który jest nam niezbędny, ale nie jest wytwarzany w naszym organizmie. Musimy więc zadbać o to, aby dostarczyć go z zewnątrz. Pełni on między innymi bardzo dużą rolę w pracy układu nerwowego, biorąc udział w syntezie hormonu szczęścia serotoniny, odpowiada za nasze samopoczucie i stan psychiczny. Z kolei uczestnicząc w produkcji melatoniny, ma swój niemały udział w regulowaniu cyklu snu i doskonale sprawdza się u osób cierpiących na bezsenność.
• Wzmacnia kości – dzięki dużej zawartości minerałów (magnez, potas, mangan i miedź), które odgrywają ogromnie ważną rolę w utrzymaniu naszych kości w bardzo dobrej formie, a utrzymując ich siłę i wytrzymałość, zapobiegają rozwojowi osteoporozy.
• Wspomaga układ immunologiczny- dzięki dużej zawartości witaminy C, nasz organizm lepiej radzi sobie z różnego rodzaju infekcjami i szybciej wraca do formy po chorobie, nawet jeśli była ona bardzo ciężka.
Zawarte w durianie składniki odżywcze mają dobroczynne działanie dla całego naszego organizmu, wspomagają pracę układu pokarmowego, krwionośnego, nerwowego i immunologicznego, wspomagają regenerację skóry, poprawiają stan włosów i paznokci oraz opóźniają efekty starzenia. Durian jest więc jednym z przykładów na to, że nie należy oceniać książki po okładce. Zanim się do czegoś z góry uprzedzimy, bo zniechęci nas pierwsze niezbyt korzystne wrażenie, powinniśmy jednak poznać to bliżej, powstrzymując się od wydawania niekorzystnych opinii. Duriana co prawda w Polsce nie spróbujemy, ale gdybyście podczas wyjazdów wakacyjnych trafili do Azji, zachęcam do skosztowania tego niezwykłego owocu.