Sok pomidorowy - właściwości zdrowotne i odchudzające. Przepis na sok pomidorowy
03.11.2018 15:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sok pomidorowy to bardzo zdrowy napój, znany z bogactwa składników odżywczych i licznych właściwości. To popularny sok przecierowy, który z łatwością można wykonać w domu. Dlaczego warto pić sok pomidorowy? Ile kalorii ma sok pomidorowy i jak wpływa na odchudzanie?
Kilka słów o soku pomidorowym
Sok pomidorowy to napój jedno- lub wielowarzywny. Można go kupić z dodatkami przypraw ziołowych, chilli czy czosnku. Pomimo swojej obecnej popularności, jego historia zaczęła się dopiero lekko ponad 100 lat temu, kiedy w 1917 roku Louis Perrin zastąpił sokiem pomidorowym sok pomarańczowy.
Mieszanka wyciśniętych pomidorów i cukru okazała się strzałem w dziesiątkę. Poza pomidorami do soków warzywnych często dodaje się na przykład seler.
Wartości odżywcze i kaloryczność soku pomidorowego
Sok pomidorowy, jak i same pomidory, to bogate źródło likopenu, który znany jest ze swoich właściwości antynowotworowych.
To napój niskokaloryczny. Ile kalorii ma sok pomidorowy? Jedna szklanka soku pomidorowego (ok. 250 ml) to ok. 35 kcal. W 100 g soku pomidorowego znajduje się 0,2 g tłuszczu, 0,8 g białka oraz 2,7 g węglowodanów.
Ponadto jedna szklanka soku pomidorowego dziennie dostarcza 23 proc. zalecanej dawki witaminy A, 75 proc. zalecanej dawki witaminy C, 2,5 proc. dawki wapnia oraz 5 proc. zalecanej porcji żelaza.
Sok pomidorowy charakteryzuje niska wartość indeksu glikemicznego, która wynosi 30. Dlatego też sok ten jest polecany osobom z cukrzycą czy insulinoopornością.
Właściwości zdrowotne soku pomidorowego
Podstawą zdrowotnych właściwości soku pomidorowego jest wspomniany wcześniej likopen, który jest skuteczny w walce z rakiem. Dodatkowo stymuluje krążenie krwi i obniża ciśnienie tętnicze. Spożywanie soku pomidorowego zaleca się w profilaktyce chorób serca. Badania wykazały, że osoby, które jedzą pomidory lub piją sok z przecieru pomidorowego rzadziej są narażone na ryzyko ataku serca.
Potas zawarty w pomidorach pomaga zwalczać obrzęki, nadciśnienie czy nieregularne bicie serca. Szklanka soku pomidorowego dostarcza ok. 25 proc. zalecanej dziennej dawki potasu. Codzienne picie soku pomidorowego wzmocni odporność, a także poprawi trawienie i pobudzi apetyt.
Pomidory aktywizują działanie wątroby oraz usprawniają perystaltykę jelit. Ostatnią, ale równie istotną właściwością soku pomidorowego, jest to, że niweluje objawy kaca.
Sok pomidorowy na odchudzanie
Sok pomidorowy zaleca się wszystkim osobom, które są w trakcie diety odchudzającej. Zawiera on antyoksydanty, które oczyszczają organizm ze szkodliwych toksyn i podkręcają metabolizm. Szybszy metabolizm z kolei powoduje szybsze spalanie tłuszczów i zrzucanie zbędnych kilogramów.
Dodatkowo sok pomidorowy jest niskokaloryczny, więc w żaden sposób nie obciąży kalorycznego harmonogramu dnia, a świetnie zastąpi inne planowane napoje.
Przepis na sok pomidorowy
Przyrządzenie soku pomidorowego w domu jest bardzo łatwe i nie wymaga posiadania specjalistycznych kuchennych sprzętów.
Składniki do soku pomidorowego:
- 2 kg świeżych pomidorów;
- 1 l wody;
- łyżeczka soli;
- przyprawy ziołowe, chilli lub czosnek (jeśli chcesz urozmaicić smak).
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, następnie pokrój na kosteczkę i wrzuć do garnka z wodą. Gotuj wszystko pod pokrywką, aż pomidory się rozgotują. Następnie poczekaj aż mieszanka się ostudzi i zblenduj ją na gładką masę. Przecedź masę przez sitko, ponownie zagrzej i umieść sok w słoiku.