Soki owocowe. Które na co działają?
Sok jabłkowy
Co może nam ułatwić, bądź zagwarantować określony sok? Oto przegląd.
W świeżych sokach znajdziemy m.in. minerały, witaminy, niezbędne kwasy tłuszczowe, białka, węglowodany i wiele innych cennych związków.
Sok jabłkowy zalecany przy miażdżycy tętnic, schorzeniach pęcherza moczowego, nerek, wątroby, kamicy nerkowej, chronicznym gośćcu stawowym, ostrym zapaleniu oskrzeli i neurastenii.
Jabłka są znakomitym środkiem antyrakowym. Ich właściwości odkryli naukowcy z Uniwersytetu Wrocławskiego. Po trzech latach eksperymentów okazało się, że w surowych jabłkach i mętnych sokach znajdują się związki organiczne niezwykle korzystne dla zdrowia.
Główną zaletą mętnego soku jabłkowego jest duża ilość witaminy C oraz dobroczynnych związków fenolowych inaczej zwanych antyutleniaczami. Chronią one przed chorobami układu krążenia czy rakiem poprzez likwidację tzw. wolnych rodników.
- W procesie produkcji soku klarownego te pożyteczne substancje ulegają rozkładowi - powiedział główny autor publikacji prof. Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. - Sok klarowny jest pozbawiony witaminy C, związki fenolowe pozostają w śladowych ilościach - ok. 10 do 20 proc.
(gabi/mtr), kobieta.wp.pl