Sprytny sposób na krojenie arbuza. Już nie wrócisz do starych nawyków
Arbuz to jeden z najpopularniejszych wakacyjnych owoców. Jest nie tylko słodki, ale i odświeżający. Problem stanowi zazwyczaj krojenie i spożywanie arbuza. Na szczęście znamy sposób, dzięki któremu się nie pobrudzisz.
Arbuz to owoc znany na całym świecie. Jest to gatunek rośliny z rodziny dyniowatych. Pochodzi z Afryki Południowej, gdzie nadal rośnie dziko.
Arbuz w 92 procentach składa się z wody i tylko niewielkiej ilości witamin, ale za to zawiera dużo przeciwutleniaczy, które doskonale wspomagają organizm przed rozwojem chorób nowotworowych.
Arbuz zalecany jest również każdemu, kto zmaga się z problemami układu trawiennego. Owoc ten dodatkowo przyśpiesza przemianę materii. Warto też wspomnieć, że zawiera niewiele kalorii. W 100 gramach jest ich tylko 30.
Sposób na arbuza
Niestety arbuzy należą do grupy owoców, które dla niektórych są problematyczne pod względem jedzenia. Ten duży owoc trzeba najpierw pokroić, a później uważać, żeby nie pobrudzić się wyciekającym z niego miąższem.
W sieci pojawił się filmik, w którym pokazano prosty trik na krojenie arbuza. Większość osób dzieli go na duże plastry i później je nad talerzem.
Tymczasem autorzy filmiku radzą, aby przeciąć arbuza na połowę, położyć wewnętrzną częścią na deseczce, a następnie pokroić go w kostkę i nie odwracać.
W ten sposób uzyskamy łatwe do wyjmowania podłużne kawałki, które można swobodnie zjeść bez obawy o pobrudzenie.
Jak pokroić i podawać arbuza w fajny sposób
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl.