Stewia - cena i zalety. Jak uprawiać stewię w domu?
Stewia w erze popularności bycia fit i dbania o czystość diety zyskuje coraz większą popularność. Jakie właściwości posiada ten naturalny słodzik? Ile kosztuje stewia i jak uprawiać ją w domu?
09.10.2018 | aktual.: 20.01.2019 13:07
Stewia – czym jest?
Stewia jest naturalną substancją charakteryzującą się słodkością przewyższającą znany każdemu cukier głównie ze względu na miejsce pochodzenia.
Krzew, z którego jest otrzymywana rośnie naturalnie w takich państwach jak Brazylia czy Paragwaj, gdzie znaczne nasłonecznienie ułatwia rozwój liści odpowiedzialnych za wysoką słodkość stewii. Oprócz tego właściwości stewii spowodowane są wysoką zawartością glikozydów stewiozowych, które w wysokim stężeniu charakteryzują się słodkością przewyższającą znacznie poziom innych słodzików i wspomnianego cukru.
Kolejną zaletą stewii jest fakt, że jej smak utrzymuje się znacznie dłużej, dlatego w przypadku przyprawiania potraw wystarczy niewielka ilość tej substancji. Z drugiej strony posmak stewii może przypominać lukrecję, co dla niektórych użytkowników może okazać się wadą, dlatego warto najpierw spróbować tego słodzika zanim zaopatrzymy się w jej większą ilość.
Stewia a zdrowie
Stewia jest w całości naturalna, dlatego po dostaniu się do organizmu człowieka ulega całkowitemu rozpadowi. Jedynym elementem pozostałym po tym procesie są wspomniane glikozydy, które przechodzą przemianę w stewiol, który następnie wydalany razem z moczem. Oprócz tego, w tym miejscu warto powołać się na badania naukowe, według których nie stwierdzono toksycznego wpływu stewii na zdrowie człowieka.
Mimo to podczas stosowania jej w diecie warto zachować umiar i nie przekraczać ustalonej bezpiecznej dawki stewii, która wynosi ok. 4 mg substancji na 1 kg masy przez całą dobę.
Stewia – dla kogo?
Stewię poleca się wszystkim tym, którzy uwielbiają słodkości i którym wyeliminowanie cukru z diety wydaje się niemożliwe. Ponadto substancja z pewnością pomoże zachować limit kaloryczny w restrykcyjnej diecie odchudzającej oraz będzie bezpieczną alternatywą dla zmagających się z cukrzycą ze względu na niski indeks glikemiczny.
Kolejne zalety stewii to brak kalorii oraz właściwości zmniejszające apetyt, szczególnie na tłuste potrawy oraz słodycze. Oprócz tego stewia, dzięki pozytywnemu wpływowi na poziom insuliny, reguluje ciśnienie tętnicze krwi.
Stewia – cena. Gdzie ją kupimy?
Stewia należy do jednych z najtańszych substancji wykorzystywanych do słodzenia potraw. Cena jednego opakowania stewii w zależności od formy (pastylki, proszek, płyn) wynosi ok. kilkunastu złotych. Co więcej, stewia dostępna jest niemal w każdym supermarkecie lub sklepie ze zdrową żywnością.
Stewia – domowa uprawa
Stewia jest bardzo łatwa do utrzymania w przypadku domowej uprawy. Najłatwiejszym sposobem, aby ją zasadzić jest kupno nasion lub gotowych sadzonek, które wystarczy postawić na nasłonecznionym parapecie i regularnie podlewać.
Jednocześnie należy pamiętać, że stewia pochodzi z krajów o suchym klimacie, dlatego źle znosi zbytnie nawodnienie, a aby zwiększyć drenaż ziemi dobrym pomysłem będzie umieszczenie kamieni w dolnej części doniczki.