GotowaniePrzepisySzkło nie tylko jako zastawa. Możesz na nim również gotować

Szkło nie tylko jako zastawa. Możesz na nim również gotować

Szkło nie tylko jako zastawa. Możesz na nim również gotować
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
23.11.2017 15:43, aktualizacja: 24.11.2017 08:08

Pośród wszystkich materiałów, z których wykonuje się garnki i patelnie, szkło wzbudza chyba największe zdumienie. Wystarczy spojrzeć z boku na gotującą się zupę lub duszące się na patelni mięso. Szklane naczynia nie powstały jednak tylko ze względów estetycznych, posiadają również cały szereg innych zalet.

Poniżej przedstawiamy mocne i słabe strony szklanych garnków. Podpowiadamy również, jak się z nimi obchodzić tak, by służyły nam przez długie lata.

Coś dla alergików
Największą zaletą szklanych naczyń jest ich naturalność. Tradycyjne patelnie niezależnie od tego, czy są pokryte powłoką nieprzywierającą, czy nie, podczas gotowania mogą wydzielać pewne substancje alergenne. Odsetek osób uczulonych na nikiel, chrom czy ołów jest zaskakująco wysoki, a objawy alergii nie należą do najprzyjemniejszych. Osoby uczulone skazane są na zmianę przyzwyczajeń, ponieważ jedynym stuprocentowo skutecznym sposobem na zapobiegnięcie uczuleniom jest unikanie czynników, które je wywołują. Nikt nie wyobraża sobie jednak życia bez gotowania, dlatego trzeba szukać bezpiecznych i antyalergicznych materiałów. Jednym z nich jest właśnie szkło.

Test cebuli
Kolejną wielką zaletą szkła jest niska porowatość, a co za tym idzie mała pochłanialność wszelkich substancji wydzielających się podczas gotowania. W efekcie szklane naczynia nie "przesiąkają" zapachem przykrych potraw, nie zabarwiają się i nie wchodzą w reakcję z jedzeniem. Z pozostałymi garnkami bywa inaczej. Bardziej chropowate powierzchnie łatwiej wchłaniają tłuszcze i zapachy powstałe w wyniku gotowania i znacznie trudniej jest je domyć, a to sprzyja rozwojowi bakterii. By sprawdzić, czy twoja patelnia jest "chłonna", wystarczy zrobić prosty test. Podsmaż pół pokrojonej w piórka cebuli. Następnie opłucz naczynie wodą, przemyj miękką gąbeczką i powąchaj. Jeżeli zapach cebuli się utrzymuje, to znaczy, że cząstki warzywa wniknęły we wszystkie nierówności i wgłębienia patelni. Szklane naczynia i garnki są natomiast gładkie, a co za tym idzie nie stanowią odpowiedniego środowiska do rozwoju bakterii.

Na wolnym ogniu
Gładkość szklanych naczyń sprawia również, że łatwo się je myje, nawet jeśli zdarzyło ci się coś na nich przypalić. To nie oznacza jednak, że na szkle możesz smażyć wszystko w dowolnej temperaturze. Co prawda szkło, z którego wykonano garnki, jest odporne na wysokie i niskie temperatury, jednak ciepło rozprowadza się po nim o wiele szybciej. W związku z tym powinniśmy raczej przyrządzać potrawy na małym lub średnim ogniu. Szklane naczynia można myć w zmywarce, używać ich na kuchenkach gazowych, elektrycznych i ceramicznych, a także w piekarnikach oraz kuchenkach mikrofalowych. Dzięki temu możesz, chociażby szybko podgrzać zupę bez konieczności przelewania jej do innego pojemnika. Trzeba jednak uważać, niektóre garnki są kruche i trzeba zachować ostrożność przy przechowywaniu a najlepiej nie trzymać je w szafce jeden nad drugim.

Szklane naczynia nie są tylko ozdobą, ich możliwości niekiedy znacznie przewyższają tradycyjne naczynia wykonane z innych materiałów. Warto przemyśleć zakup szklanych naczyń zwłaszcza, że przed świętami czeka nas mnóstwo gotowania.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (22)
Zobacz także