Tak pozbędziesz się moli spożywczych na dobre. Trik za grosze

Tak pozbędziesz się moli spożywczych na dobre. Trik za grosze

Mole spożywcze to częsta zmora w kuchni
Mole spożywcze to częsta zmora w kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
14.11.2022 12:16, aktualizacja: 14.11.2022 12:38

Mole kuchenne to prawdziwa zmora. Owady bardzo łatwo przynieść ze sklepu wraz z zakupami, mogą też pojawić się w naszych mieszkaniach - chociażby dostając się do niego przez kratki wentylacyjne. Larw moli nie widać gołym okiem. Na szczęście istnieją sposoby, by skutecznie pozbyć się tych nieproszonych gości.

Mole spożywcze, takie jak mklik mączny czy omacnica spichrzanka, nie są groźne dla człowieka, jednak sprawiają, że jedzenie staje się niezdatne do użytku. Te nieprzyjemne owady składają jaja w sypkich produktach, takich jak: kasze, ryże, makarony, mąka czy płatki owsiane. Poza tym błyskawicznie się rozprzestrzeniają - potrafią przegryzać papierowe opakowania oraz folię, w związku z czym wystarczy jedna "zainfekowana" przez nie paczka, żeby bardzo szybko w całej szafce pojawiły się mole.

Jak usunąć mole spożywcze? Pomoże w tym lawenda

Jak pozbyć się moli spożywczych? Przede wszystkim należy wyrzucić wszystkie produkty z miejsca, w którym pojawiły się owady. Niestety nie wystarczy wysypanie części zawartości ani nawet pozbycie się konkretnej rzeczy, w której zauważyliśmy mole. Nie mamy pewności, że larwy nie zalęgły się w innym opakowaniu, więc najlepiej usunąć wszystkie potencjalnie zagrożone produkty. Po opróżnieniu szafki, należy dokładnie umyć ją ciepłą wodą z mydłem, szczególnie w kątach.

Mole kuchenne nie lubią też zapachu niektórych olejków eterycznych. Szczególnie przykry jest dla nich lawendowy czy goździkowy, a także zapach cytrusów. Warto więc wlać kilka kropel olejku lawendowego oraz trochę octu do butelki z atomizerem, obficie spryskać wyczyszczoną szafkę i poczekać aż wyschnie. Możemy też rozłożyć wysuszone skórki z pomarańczy lub cytryny, które pomogą odstraszyć mole.

Mole spożywcze znikną po tym triku. Jest banalny

Mole spożywcze bardzo nie lubią też octu. Oprócz wymieszania go z olejkami eterycznymi możemy także skorzystać z innego, mniej znanego sposobu na pozbycie się niechcianych owadów. Na dokładnie wyczyszczonej półce należy postawić miskę z gorącym octem, a następnie zamknąć szafkę i pozostawić płyn do wystygnięcia.

Po pozbyciu się moli i wyczyszczeniu szafek w przyszłości lepiej przesypywać suchą żywność czy przyprawy do szklanych pojemników.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (3)
Zobacz także