GotowaniePrzepisyTarta z cukinią, szczypiorem, salami i serem

Tarta z cukinią, szczypiorem, salami i serem

W letnie weekendy doskonałą propozycją na obiad będzie tarta. Łatwo zapakować ją na wynos i zjeść na świeżym powietrzu. Jak podkreśla Diana, autorka "Mienta blog", tarta dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno.

Tarta z cukinią, szczypiorem, salami i serem
Źródło zdjęć: © www.mientablog.com

30.07.2016 | aktual.: 01.08.2016 22:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 12 proc.
  • 1/4 łyżeczki soli

Masa:

  • 160 ml kwaśnej śmietany 12 proc.
  • 60 g startego żółtego sera
  • 2 jajka
  • pieprz, sól

Nadzienie:

  • żółta cukinia
  • 2 spore cebulki ze szczypiorem
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz
  • ok. 80 g pokrojonego w kostkę salami
  • 40 g startego zółtego sera
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki

Mąkę siekamy z masłem, po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy (o średnicy około 30 cm). Rozkładamy na nim kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kuleczkami lub suchą fasolą. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach, wyjmujemy i odstawiamy. Pokrojoną cukinię oraz posiekane cebule ze szczypiorem podsmażamy na oliwie, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przestudzone wykładamy na podpieczone ciasto. Śmietanę roztrzepujemy z jajkami oraz serem i przyprawami. Masę wylewamy na warzywa. Na wierzch dodajemy przez chwilę podsmażone salami, resztę startego sera i pietruszkę.
Całość pieczemy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach.

Źródło artykułu:mientablog.pl
Komentarze (3)