Tarta z cukinią, szczypiorem, salami i serem
W letnie weekendy doskonałą propozycją na obiad będzie tarta. Łatwo zapakować ją na wynos i zjeść na świeżym powietrzu. Jak podkreśla Diana, autorka "Mienta blog", tarta dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno.
30.07.2016 | aktual.: 01.08.2016 22:57
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 12 proc.
- 1/4 łyżeczki soli
Masa:
- 160 ml kwaśnej śmietany 12 proc.
- 60 g startego żółtego sera
- 2 jajka
- pieprz, sól
Nadzienie:
- żółta cukinia
- 2 spore cebulki ze szczypiorem
- łyżka oliwy
- sól i pieprz
- ok. 80 g pokrojonego w kostkę salami
- 40 g startego zółtego sera
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
Mąkę siekamy z masłem, po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy (o średnicy około 30 cm). Rozkładamy na nim kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kuleczkami lub suchą fasolą. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach, wyjmujemy i odstawiamy. Pokrojoną cukinię oraz posiekane cebule ze szczypiorem podsmażamy na oliwie, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przestudzone wykładamy na podpieczone ciasto. Śmietanę roztrzepujemy z jajkami oraz serem i przyprawami. Masę wylewamy na warzywa. Na wierzch dodajemy przez chwilę podsmażone salami, resztę startego sera i pietruszkę.
Całość pieczemy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach.
Zobacz także: przepyszny sernik czekoladowo-kokosowy