Tarta z porami, kurczakiem i ogórkiem kiszonym
Tarta nie musi kojarzyć się jedynie ze słodkimi propozycjami. Jak udowadnia Diana, autorka "Mienta blog", tarta sprawdzi się też na obiad lub kolacje, w wytrawnym połączeniu. Wersja z porem, kurczakiem doprawionym papryką oraz ogórkiem kiszonym i serem feta to feria smaków, której przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.
25.08.2016 | aktual.: 24.02.2017 10:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Składniki na ciasto:
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki krupczatki
- 125 g masła
- 1 jajko
- łyżka śmietany 12 proc.
- pół łyżeczki soli
Nadzienie:
Masa:
- 150 ml śmietany 12 proc.
- 2 jajka
- pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
Mąki siekamy z masłem, po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do zamrażalnika na około 8 minut. Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15 minut. Pokrojone drobno pory podsmażamy na maśle, aż zmiękną. Kurczaka kroimy na długie paski. Układamy w pergaminie i na suchej patelni smażymy z obu stron po ok. 2-3 minuty. Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami. Na podpieczony spód wykładamy podsmażone pory. Zalewamy mieszanką serowo-jajeczną. Na wierzchu układamy podsmażonego kurczaka, pokrojone w paski ogórki oraz pokrojona w kostkę fetę. Pieczemy około 40 minut.
Zobacz także: dyniowe placuszki ze śliwkami w miodzie
POLECAMY:
Tarta z kiwi i mascarpone
Złota szarlotka