GotowaniePrzepisyTarta z porami, kurczakiem i ogórkiem kiszonym

Tarta z porami, kurczakiem i ogórkiem kiszonym

Tarta nie musi kojarzyć się jedynie ze słodkimi propozycjami. Jak udowadnia Diana, autorka "Mienta blog", tarta sprawdzi się też na obiad lub kolacje, w wytrawnym połączeniu. Wersja z porem, kurczakiem doprawionym papryką oraz ogórkiem kiszonym i serem feta to feria smaków, której przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.

Tarta z porami, kurczakiem i ogórkiem kiszonym
Źródło zdjęć: © www.mientablog.com

25.08.2016 | aktual.: 24.02.2017 10:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Składniki na ciasto:

  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • łyżka śmietany 12 proc.
  • pół łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 3 pory (białe części)
  • łyżka masła
  • 2 małe piersi z kurczaka
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
  • 3 ogórki kiszone
  • 80 g sera feta

Masa:

  • 150 ml śmietany 12 proc.
  • 2 jajka
  • pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:
Mąki siekamy z masłem, po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do zamrażalnika na około 8 minut. Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15 minut. Pokrojone drobno pory podsmażamy na maśle, aż zmiękną. Kurczaka kroimy na długie paski. Układamy w pergaminie i na suchej patelni smażymy z obu stron po ok. 2-3 minuty. Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami. Na podpieczony spód wykładamy podsmażone pory. Zalewamy mieszanką serowo-jajeczną. Na wierzchu układamy podsmażonego kurczaka, pokrojone w paski ogórki oraz pokrojona w kostkę fetę. Pieczemy około 40 minut.
Zobacz także: dyniowe placuszki ze śliwkami w miodzie
POLECAMY:
Tarta z kiwi i mascarpone
Złota szarlotka

Źródło artykułu:mientablog.pl
kurczakobiadtarta
Komentarze (0)