Tłusta dieta sprzyja rakowi jelita grubego
Spożywanie dużej ilości tłuszczów nasyconych może zwiększać ryzyko rozwoju raka jelita grubego poprzez modyfikację mikroflory jelitowej - informują naukowcy na łamach tygodnika "Nature".
Spożywanie dużej ilości tłuszczów nasyconych może zwiększać ryzyko rozwoju raka jelita grubego poprzez modyfikację mikroflory jelitowej - informują naukowcy na łamach tygodnika "Nature".
Naukowcy z Instytutu Immunologii Molekularnej Uniwersytetu Technicznego w Monachium wykorzystali w swoich badaniach myszy z genetyczną predyspozycją do rozwoju tego nowotworu (posiadające mutację genu K-RAS). Cześć gryzoni karmiono pożywieniem zawierającym dużo tłuszczu, a pozostałe otrzymywały normalna karmę. Co pewien czas badacze porównywali skład bakterii w próbkach odchodów myszy.
Okazało się, że zmiana diety na wysokotłuszczową szła w parze ze zmianą kompozycji flory bakteryjnej w jelitach. W rezultacie gryzonie te były wyposażone w mniej barier immunologicznych chroniących przed nowotworem i chorowały częściej. Po zastosowaniu antybiotyku i wyeliminowaniu u niektórych myszy całej flory bakteryjnej w jelitach zaobserwowano, że zachorowalność na raka zmniejszyła się.
Następnie naukowcy przeszczepili próbkę mikroflory bakteryjnej z jelit myszy z nowotworem zdrowym myszom (z genetyczną predyspozycją do rozwoju raka). W grupie tej zaobserwowano wówczas wyraźnie większą zachorowalność niż u myszy z grupy kontrolnej (z predyspozycją, ale bez przeszczepu bakterii).
Badania te sugerują, że dieta wysokotłuszczowa odgrywa większą rolę w rozwoju raka jelita grubego niż otyłość. Aby zredukować ryzyko poza zmianą diety należałoby również zastanowić się nad metodami przywracającymi prawidłową florę bakteryjną w jelitach - podkreślają autorzy badań.
(PAP)/koc/ mrt/