Trwa ładowanie...
d6fgc53

Tłuszcze trans pogarszają pamięć

Spożywanie dużej ilości tłuszczów trans może przyczyniać się do pogorszenia pamięci - informują naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego (USA). Ich wnioski publikuje pismo "PLoS ONE".
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Tłuszcze trans pogarszają pamięć
(123RF)
d6fgc53

Spożywanie dużej ilości tłuszczów trans może przyczyniać się do pogorszenia pamięci - informują naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego (USA). Ich wnioski publikuje pismo "PLoS ONE".

Tłuszcze trans to izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych dodawanych do wielu produktów w celu poprawy smaku, struktury czy trwałości. Częste sięganie po produkty go zawierające ma szkodliwy wpływ na zdrowie. Zwiększa m.in. ryzyko otyłości, chorób układu sercowo-naczyniowego i cukrzycy. Z najnowszej analizy wynika, że tłuszcze trans wpływają również na procesy poznawcze.

Badaniami objęto 1018 osób (głównie mężczyzn), które prowadziły dziennik, w którym zapisywały spożywane codziennie produkty oraz uczestniczyły w testach pamięciowych (polegających na zapamiętywaniu słów). Po wzięciu pod uwagę czynników takich jak aktywność fizyczna, wykształcenie, pochodzenie czy nastrój badacze stwierdzili, że panowie, którzy spożywali najwięcej tłuszczów trans byli w stanie zapamiętać o 12 słów mniej niż ci, którzy spożywali takich tłuszczów najmniej (średnio mężczyźni w tej grupie wiekowej zapamiętywali 86 słów). Różnicę zaobserwowano przede wszystkim w grupie mężczyzn do 45. roku życia. W przypadku starszych osób zależność nie była wyraźna.

d6fgc53

- Konsumpcja tłuszczów trans najsilniej wpływała na pamięć mężczyzn w latach ich największej produktywności. Wcześniejsze badania wykazały, że tłuszcze te negatywnie wpływają także na nastrój i zachowanie - mówi autorka analizy dr Beatrice A. Golomb, dodając, że podobna zależność została zauważona u kobiet, jednak w badanej grupie osób było ich bardzo mało.

Gdzie znajduje się najwięcej szkodliwego składnika diety? W pierwszej kolejności należy ograniczyć do minimum produkty zawierające utwardzony tłuszcz roślinny, czyli margarynę, miks masła i margaryny, frytki, fast foody, zupy i sosy instant, ciastka, biszkopty i herbatniki, wypieki przemysłowe, popcorn, chipsy, słone przekąski (krakersy, paluszki), produkty czekoladowe. Naszemu zdrowiu nie sprzyja także mięso smażone na tłuszczu, tym bardziej te smażone w głębokim tłuszczu.

Druga zła wiadomość: tłuste jedzenie może powodować depresję

Wcześniejsze badanie potwierdziło, że tłuszcze trans mogą zwiększyć ryzyko depresji, podczas gdy oliwa z oliwek, ryby i orzechy mogą mieć działanie ochronne. Naukowcy z hiszpańskiego Uniwersytetu Navarra i Uniwersytetu Las Palmas de Gran Canaria doszli do tego wniosku podczas obserwacji ponad 12 tys. ochotników. Choć na początku badań żaden z badanych nie wykazywał objawów depresji, po upływie sześciu lat zdiagnozowano 657 nowych przypadków.

d6fgc53

Gdy badacze porównali diety uczestników, okazało się, że osoby spożywające więcej tłuszczów trans (obecnych m.in. w utwardzanych tłuszczach roślinnych, przetworzonej żywności i niektórych produktach mlecznych) byli o 48 proc. bardziej narażeni na depresję w porównaniu z osobami unikającymi produktów zawierających te tłuszcze.

Wyniki te współgrają z danymi na temat większej zachorowalności na depresję wśród mieszkańców północy Europy w porównaniu z mieszkańcami południowych krajów, gdzie przeważa dieta śródziemnomorska.

(PAP)/(mtr), WP Kobieta

POLECAMY:

* Zmniejsza ryzyko chorób serca i odchudza. Czekolada jest dobra dla zdrowia*

d6fgc53

* W białym kubku kawa jest gorzka*

d6fgc53

Podziel się opinią

Share
d6fgc53
d6fgc53