To częsty błąd przy jedzeniu mandarynek. Skutki są nieprzyjemne

Smak mandarynek często kojarzy się nam z grudniem. Nic dziwnego – to właśnie wtedy jest sezon na te owoce. Okazuje się jednak, że podczas ich jedzenia można popełnić poważny błąd, który skutkuje przykrymi zdrowotnymi konsekwencjami.

Mandarynki trzeba umyć przed obraniem
Mandarynki trzeba umyć przed obraniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

13.12.2022 20:57

Sezon na mandarynki trwa w najlepsze. Zajadamy się nimi bardzo chętnie, bo smak i zapach tych owoców mocno kojarzy nam się z grudniem i ze świątecznym klimatem. Warto jednak pamiętać o pewnym szczególe, na który często nie zwracamy uwagi.

Mandarynki trzeba myć przed jedzeniem. Obranie ze skórki nie wystarczy

Mandarynki mogą niekiedy sprawić, że poczujemy się kiepsko i zaczną nam doskwierać problemy żołądkowe. Problem jednak nie leży w samych owocach, a raczej w popularnym błędzie, który popełniamy przed jedzeniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy myć mandarynki? Wiele osób jest przekonanych, że to niepotrzebna czynność i wystarczy po prostu obrać owoc ze skórki. Nic bardziej mylnego. Na skórce znajdują się drobnoustroje, które podczas obierania przechodzą na nasze dłonie i zostają na mandarynce, a ostatecznie trafiają nam do ust. Co więcej - według ekspertów na skórkach cytrusów znajdują się pestycydy, środki nabłyszczające, substancje grzybobójcze i bakteriobójcze.

Jak myć mandarynki? Eksperci mówią jednoznacznie

Okazuje się, że nie chodzi tylko o zrezygnowanie z mycia owoców, ale także o ich niewłaściwe mycie. Jak wyjaśnił dr Jarosław Markowski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach w rozmowie z haps.pl, nie powinniśmy zbyt intensywnie szorować mandarynek ani używać do tego zbyt gorącej wody. To może grozić wniknięciem szkodliwych dla nas związków chemicznych w miąższ owocu.

Jak myć mandarynki? Ekspert podkreśla, że powinniśmy umieszczać owoce w sitku, a następnie opłukiwać je letnią lub ciepłą wodą. Następnie wycieramy je do sucha, najlepiej ręcznikiem papierowym.

Mandarynki należy także zjeść w ciągu maksymalnie trzech dni od przyniesienia ich do domu. Jeśli zamierzamy trzymać je przez dłuższy czas, najlepiej schowajmy je do jakiegoś chłodniejszego pomieszczenia, na przykład do piwnicy. Zdecydowanie nie kładźmy ich w pobliżu wilgotnego czy ciepłego miejsca, przy kaloryferze albo przy kuchence. To sprawi, że szybciej zaczną gnić.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (6)