Zupa z dyni w kilku wersjach. Przepisy na dania z sezonowych warzyw
Zupa z dyni to hit jesieni. To warzywo ma wiele wartości odżywczych, witamin i minerałów, a przede wszystkim niewiele kalorii. Warto korzystać z czasu, kiedy dynię można dostać w niemal każdym sklepie i przyrządzić z niej pyszną, aromatyczną zupę.
Dynia to sezonowe warzywo, które w dużej mierze kojarzy nam się z Halloween. Jest wiele jej odmian, a każda charakteryzuje się innymi właściwościami leczniczymi, odżywczymi i oczywiście walorami smakowymi. Na dziś przygotowaliśmy kilka przepisów na zupy z dyni. Aromatyczną z imbirem i mleczkiem kokosowym, ostrą zupę z dyni, oraz treściwą na bazie bulionu wołowego z ziemniakami.
A dlaczego warto jeść dynie? Ma niewiele kalorii, o tej porze roku jest tania, zawiera niezbędny, szczególnie mężczyznom, cynk, a pestki z dyni pozwalają się pozbyć owsików i innych pasożytów. A więc do dzieła.
Aromatyczna zupa z dyni w azjatyckim stylu z imbirem i mleczkiem kokosowym
Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki:
- 500 g dyni – po obraniu
- 250 g ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
- 1 łyżka świeżego startego imbiru
- 1 i 1/2 szklanki bulionu jarzynowego
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
Jak przygotować taką aromatyczną zupę z dyni? Zaczynamy od obrania warzywa ze skórki, usunięcia pestek i pokrojenia miąższu w kostkę. Dalej obieramy ziemniaki, również kroimy i dorzucamy wszystko do zeszklonej w garnku cebuli z czosnkiem. Do całości dodajemy przyprawy i dusimy 5 minut. Następnie dolewamy bulion – warzywa gotujemy do miękkości. Na koniec miksujemy wszystko z mlekiem kokosowym.
Treściwa zupa z dyni
- 500 g miąższu z dyni
- 4 średnie cebule
- 3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
- 800 ml bulionu wołowego
- 1 szklanka śmietany
- 3 płaskie łyżeczki mąki
- sól, pieprz do smaku
A jak zrobić taką zupę?
Dynię należy obrać, a pestki usunąć. Następnie miąższ pokroić w kostkę. Cebulę posiekać niezbyt drobno. Dynię i cebulę zalać w garnku rosołem, dodać sok z cytryny lub ocet winny, sól i pieprz. Gotować około pół godziny. Warzywa odcedzić, przetrzeć przez sito lub zmiksować w blenderze. Śmietanę zagęścić mąką, dodać do zupy, wymieszać i jeszcze raz zagotować. Taką zupę należy podawać z łyżką śmietany na wierzchu. Można udekorować danie pestkami. Polecamy całość posypać np. sezamem.
Zupa z dyni Hokkaido z papryczką chilli. Warzywo uprzednio pieczemy w piekarniku
- 1/2 kg dyni Hokkaido
- 20 dag marchewki
- 10 dag ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- papryczka chili
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku
- 250-300 ml bulionu z kurczaka
- sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
- śmietana opcjonalnie
Dynię i paprykę należy umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, a gniazda nasienne usunąć. Razem z papryczką chili całość należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec do miękkości (około 30-40 minut). Następnie ostudzić i obrać ze skórki.
Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać masło i olej wsypać ziemniaki , marchewkę, posiekaną cebulę i czosnek, mieszając, smażyć około 5 minut.
Warzywa należy przełożyć do garnka, wlać wywar z kurczaka i gotować do miękkości warzyw. Połączyć z papryką i dynią, ( papryczkę chili dodawać według własnego uznania).
Wszystko razem zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, zagotować. Zupę można podawać z łyżką śmietany. Doskonale smakuje z listkami.