Truskawki chronią przed cukrzycą i chorobami serca
Truskawki nie tylko są ulubionym przysmakiem kibiców Wimbledonu, ale i korzystnie wpływają na nasz metabolizm.
09.07.2012 | aktual.: 21.01.2019 15:40
Truskawki nie tylko są ulubionym przysmakiem kibiców Wimbledonu, ale i korzystnie wpływają na nasz metabolizm - informuje strona internetowa University of Warwick (W. Brytania). Kierowany przez prof. Paula Thornalleya zespół odkrył, że wyciągi z truskawek aktywują białko o nazwie Nrf2, które zwiększa aktywność procesów ochronnych, w tym przeciwdziałających utlenianiu. Dzięki Nrf2 obniża się w organizmie poziom tłuszczów i cholesterolu, co zmniejsza zagrożenie chorobami serca.
Wcześniejsze prace wykazały, że jedzenie truskawek zapobiega podnoszeniu się poziomu cukru we krwi oraz podwyższonemu poziomowi LDL ( czyli "złego cholesterolu"). Jednak po raz pierwszy udało się wykazać, że truskawki aktywnie pobudzają białka chroniące przed cukrzycą i chorobami serca.
Dalsze badania naukowców z Warwick będą dotyczyły najzdrowszych odmian truskawek, najlepszych sposobów na ich podawanie i przetwarzanie oraz optymalnej wielkości porcji. Profesor Thornalley zalecając dbającym o zdrowie truskawki, przestrzega jednocześnie przed dodawaniem zbyt dużych ilości bitej śmietany.(PAP)
pmw/ agt/