Trzmielina – piękna trucicielka

Trzmielina (Euonymus) należy do rodziny przez niektórych botaników zwanej ‘Dławiszowate’, a przez innych ‘Trzmielinowate’ (Celastraceae). Występuje w naturze w Europie i Azji.

Trzmielina – piękna trucicielka
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Trzmielina (Euonymus) należy do rodziny przez niektórych botaników zwanej ‘Dławiszowate’, a przez innych ‘Trzmielinowate’ (Celastraceae). Występuje w naturze w Europie i Azji.

Obraz
© (fot. wp.pl)

Tworzy wolno rosnące krzewy lub drzewa o niskim pniu. Formy krzewiaste nadają się na żywopłoty, które można ciąć i formować w dowolne kształty. Odmiany karłowate dorastają do 50-80 cm. Nadają się na rabaty w zestawieniu z innymi roślinami lub jako roślina okrywowa. Często są też uprawiane w dużych donicach i skrzynkach, zwykle w zestawieniu z iglakami. Pojedyncza trzmielina ładnie prezentuje się na trawniku.

Jej ozdobą są ciemnozielone, piłkowane, błyszczące liście. Niektóre odmiany mogą mieć żółte, kremowe, srebrne lub białe plamy w części środkowej liścia lub na obrzeżach. Pąki kwiatowe zawiązują tylko starsze rośliny. Zielonkawe, niepozorne kwiaty pojawiają się na końcach pędów w maju i czerwcu. Część z nich przekształca się jesienią w czerwonawe owoce. Odmiany o pstrych liściach kwitną bardzo rzadko.

Trzmielina jest bardzo wytrzymała na niesprzyjające warunki uprawy - znosi nawet lekkie przymrozki. Najlepiej rośnie w półcieniu, w świetle rozproszonym. Zbyt ostre słońce powoduje żółknięcie liści oraz powstawanie brunatnych plam u odmian pstrych. Roślina toleruje cień - rośnie wtedy wolniej, ale odmiany o barwnych liściach mogą stracić przebarwienia.

Temperatura optymalna do uprawy to 18-22°C, ale może być wyższa lub niższa. Powyżej 25°C powinniśmy zapewnić roślinie dodatkową porcję wilgoci w powietrzu. Zimą lepiej rośnie, gdy jest chłodniej - możemy ją zostawić w jasnym pomieszczeniu o temperaturze 2-4°C. Roślinę podlewamy umiarkowanie, zwiększając nieco dawkę wody latem w okresie intensywnego wzrostu. Zimą podlewamy oszczędnie, ale nie przesuszając bryły korzeniowej. Skórzaste liście wytrzymują małą wilgotność powietrza, dlatego mogą nawet stać blisko grzejących kaloryferów. Wymagają jedynie częstego ścierania kurzu i przemywania miękką wodą.

Trzmielinę nawozimy od wiosny do końca sierpnia roztworem nawozu wieloskładnikowego raz na 3-4 tygodnie. Odmiany o pstrych liściach tracą przebarwienia, jeżeli dokarmiamy je nawozami o dużej zawartości azotu.

Rośliny doniczkowe przesadzamy dość często, gdyż korzenie szybko rosną i przy przesadzaniu możemy je skrócić. Doniczki powinny być obszerne, wtedy roślina dobrze rośnie i nie gubi dolnych liści. Trzmielinę przesadzamy od wiosny do jesieni, do ziemi ogrodowej lub mieszanki ziemi inspektowej z gruboziarnistym piaskiem w proporcjach 2:1. Pamiętać musimy o dobrym drenażu.

Trzmielinę możemy rozmnażać z sadzonek. Najlepiej ukorzeniają się sadzonki pędowe, pobrane latem z zielonych lub półzdrewniałych pędów. Na sadzonki możemy przeznaczyć również przyrosty boczne z tzw. piętką. Sadzonki umieszczamy w mieszaninie torfu z piaskiem, a gdy się ukorzenią, przesadzamy je pojedynczo lub po kilka do doniczek i uszczykujemy wierzchołki wzrostu.

Gatunki i odmiany trzmieliny nadające się do uprawy:

- trzmielina brodawkowata (Euonymus verrucosa) – krzew dorastający do 2,5 m wysokości, liście jasnozielone, kwiaty zielonkawe z czerwonobrunatnym nakrapianiem, kwitnie w maju i czerwcu, owoce dojrzewają w drugiej połowie sierpnia i w różnym czasie opadają;

- trzmielina Fortune'a, t. pnąca (Euonymus fortunei) – niski, wolno rosnący krzew, dorasta do 50 cm, liście z jasnym obrzeżem jesienią przebarwiają się na czerwono;

- trzmielina Hamiltona (Euonymus hamiltoniana) – niskie drzewo, o wysokości do 6 metrów, kora szaro-zielona, początkowo gładka, z wiekiem pokryta bruzdkami, kwiaty drobne, niepozorne, owoce początkowo jasnozielone, a następnie jaskraworóżowe;

- trzmielina japońska (Euonymus japonicus) – sprowadzona do Europy w 1907 roku z Azji Wschodniej (Japonia, Chiny i Korea), w Polsce uprawiana jest jako roślina ozdobna w ogrodach i mieszkaniach, dorasta do 1,5 m, liście szmaragdowe z kremowymi plamami przy nerwie głównym;

- trzmielina oskrzydlona (Euonymus alata) – krzew dorastający do 2 m, liście jajowato-eliptyczne, piłkowane, latem ciemnozielone, jesienią przebarwiają się na czerwono.

- trzmielina pospolita, t. zwyczajna (Euonymus europaea) - rozłożysty krzew, osiągający wysokość do 3 m, ma ciemnoróżowe.

Trzmielina uprawiana w doniczce choruje, gdy:

1)Pędy wyciągają się, liście stają się coraz bledsze, barwne plamy zanikają – zbyt ciemno - roślinę przenosimy w jaśniejsze miejsce.

2)Liście tracą połysk, brzegi lekko podwijają się, końce zasychają – zbyt silne światło - roślinę chronimy przed bezpośrednim nasłonecznieniem.

3)Dolne liście żółkną i opadają, roślina przestaje rosnąć – zalanie - przestajemy podlewać, a gdy ziemia przeschnie, roślinę przesadzamy do świeżej ziemi i umiarkowanie podlewamy. 4)Zimą liście zwijają się, żółkną i opadają – zbyt gorąco i za ciemno - roślinę przenosimy do chłodniejszego i jasnego pomieszczenia. Na wiosnę mocno przycinamy.

5)Na liściach pojawia się biały nalot – mączniak – zbyt wilgotno, za ciepło i nie ma przepływu powietrza, opryskujemy roślinę fungicydem.

6)Liście żółkną, na spodniej stronie widoczna pajęczynka – przędziorek - usuwamy zaatakowane pędy, zwiększamy wilgotność powietrza, roślinę opryskujemy środkiem chemicznym.

7)Na pędach oraz ogonkach liściowych pojawiają się drobne, brązowe wypukłości, roślina przestaje rosnąć – misecznik - szkodnika usuwamy watą nasączoną spirytusem i spłukujemy wodą. Zabieg powtarzamy aż do skutku.

8)Na liściach pojawiają się srebrzyste przebarwienia oraz drobne, ciemne (długości 1 – 2mm) owady – wciornastek – zbyt suche powietrze – opryskujemy roślinę środkiem chemicznym.

Sadząc trzmielinę musimy brać pod uwagę, że jest to roślina trująca, dlatego nie nadaje się do ogródków, gdzie przebywają małe dzieci. Wszystkie jej części, zwłaszcza niewinnie i apetycznie wyglądające owoce, zawierają substancje toksyczne. Zatrucie trzmieliną powoduje osłabienie, wymioty, biegunkę, dreszcze, konwulsje, zaburzenia w pracy serca, paraliż, a w końcu śmierć. Za śmiertelną dla dorosłego człowieka dawkę uważa się 35 owoców.

Wybrane dla Ciebie

Poprowadziła koncert w Opolu. Sukienka Chylewskiej to majstersztyk
Poprowadziła koncert w Opolu. Sukienka Chylewskiej to majstersztyk
Wsyp trzy łyżki do doniczki. Mizerny storczyk urośnie jak na drożdżach
Wsyp trzy łyżki do doniczki. Mizerny storczyk urośnie jak na drożdżach
Zbierasz jagody w lesie? Sprawdź, czy nie grozi ci mandat
Zbierasz jagody w lesie? Sprawdź, czy nie grozi ci mandat
Tak ubrała się na plażę. Spodnie Kasi Tusk to prawdziwy hit na lato
Tak ubrała się na plażę. Spodnie Kasi Tusk to prawdziwy hit na lato
Piękne imię zanika. Nosi je garstka Polek
Piękne imię zanika. Nosi je garstka Polek
Tyle kroków dziennie powinny robić osoby starsze. Padła liczba
Tyle kroków dziennie powinny robić osoby starsze. Padła liczba
Kwitnie obficie. To już ostatni dzwonek, by go wysiać
Kwitnie obficie. To już ostatni dzwonek, by go wysiać
Pokazała zdjęcia zza kulis. Tak wyglądała w Opolu
Pokazała zdjęcia zza kulis. Tak wyglądała w Opolu
Zerwij i rozłóż w ogrodzie. Szkodniki przestaną być problemem
Zerwij i rozłóż w ogrodzie. Szkodniki przestaną być problemem
Lepsze niż siemię lniane. "Naturalny oczyszczacz" dla jelit
Lepsze niż siemię lniane. "Naturalny oczyszczacz" dla jelit
Masz tę roślinę? "Uszkadza serce i nerki, prowadząc nawet do śmierci"
Masz tę roślinę? "Uszkadza serce i nerki, prowadząc nawet do śmierci"
Wygrzewa się w Turcji. Strój kąpielowy Kubickiej nie ma sobie równych
Wygrzewa się w Turcji. Strój kąpielowy Kubickiej nie ma sobie równych