Zdrowe, zadbane nogi to wizytówka każdej kobiety. Niestety, często musimy zmagać się z pękającymi naczynkami, podskórnymi wylewami czy żylakami, które są problemem nie tylko estetycznym, ale przede wszystkim zdrowotnym. Na ratunek przychodzi nam natura - niektóre warzywa, owoce, rośliny i zioła mają zdolność wzmacniania naczyń krwionośnych.
Zdrowe, zadbane nogi to wizytówka każdej kobiety. Niestety, często musimy zmagać się z pękającymi naczynkami, podskórnymi wylewami czy żylakami, które są problemem nie tylko estetycznym, ale przede wszystkim zdrowotnym. Na ratunek przychodzi nam natura - niektóre warzywa, owoce, rośliny i zioła mają zdolność wzmacniania naczyń krwionośnych.
Borówka amerykańska
Ta kuzynka naszej jagody jest powszechnie dostępna na całym świecie. W Polsce znajdują się jedne z jej największych europejskich plantacji. Borówka amerykańska to owoc smaczny i zdrowy - jest ona zasobna w cenne składniki odżywcze oraz antyoksydanty. Obecne w borówce enzymy obniżające wysoki cholesterol chronią nas przed schorzeniami krążenia. Badania nad borówką amerykańską dowiodły, że oczyszcza ona naczynia krwionośne, wzmacnia żyły i tętnice, powinny więc po nią sięgać osoby z tendencją do pękających naczynek. Spożywanie tego granatowego owocu obniża wysokie ciśnienie krwi, usprawnia układ nerwowy i skutecznie chroni przed nowotworami.
Ewa Podsiadły-Natorska (epn/mtr), kobieta.wp.pl
Cytrusy
Nie jesteś przekonana do pomarańczy, mandarynek, grejpfrutów, limonki, pomelo, cytryny? Jeśli masz problem ze słabymi żyłami, powinnaś włączyć je do swojej diety. Obecne są w nich substancje, które korzystnie wpływają na układ krążenia. Chodzi przede wszystkim o witaminę C i flawonoidy, bardzo cenne przeciwutleniacze - taki skład cytrusów sprawia, że wzmacniają one ściany żył i chronią je przed działaniem wolnych rodników, które odpowiadają za przedwczesne starzenie organizmu i rozwój groźnych chorób (np. nowotworów). Wolne rodniki mogą także uszkodzić żyły. Pamiętajmy, że witamina C bierze ponadto udział w syntezie czerwonych ciałek krwi.
Rozmaryn
Oto przyprawa, którą powinnyśmy jak najczęściej wykorzystywać w kuchni. Jest aromatyczna i ma szerokie zastosowanie - pasuje m.in. do dań z grochem, jagnięciny, pomidorów, soczewicy, wieprzowiny, mięs duszonych, potraw z jajek, pieczonych warzyw. Rozmaryn to jednocześnie roślina lecznicza (stąd jego nazwa - rozmaryn lekarski). Znajduje się w nim spora ilość cennej dla naczyń krwionośnych diosminy, która chroni i wzmacnia żyły. Ze względu na swoje właściwości diosmina jest składnikiem leków zalecanych w niewydolności żylnej oraz przy obrzękach limfatycznych. Badania potwierdziły, że diosmina poprawia krążenie w naczyniach włosowatych, działa przeciwzapalnie, uelastycznia naczynia krwionośne, rozszerza żyły i zwiększa ich przepuszczalność.
Czerwona cebula
Polacy najczęściej wybierają cebulę białą, ale warto również zadbać o to, by na stole pojawiła się cebula czerwona. Jest ona dobrym źródłem wzmacniającej żyły witaminy C. Jednak po czerwoną cebulę warto sięgać głównie ze względu na zawartość kwercetyny. To jeden z flawonoli (pochodne flawonoidów). Wykazuje ona wysoką aktywność przeciwzapalną, wzmacnia naczynia krwionośne, hamuje reakcje alergiczne, wspiera odporność. Kwercetyna zatrzymuje ponadto zlepianie się płytek krwi i chroni przed zakrzepami. Ochrania przy tym naczynia przed szkodliwym działaniem "złego" cholesterolu. Czerwoną cebulę powinny jeść osoby z żylakami i kruchymi naczyniami krwionośnymi.
Arnika górska
Ta żółtolistna roślina, która kwitnie od maja do wczesnej jesieni, w Polsce objęta jest ścisłą ochroną (surowiec lekarski pochodzi z upraw). W sklepach możemy dostać produkty z wyciągiem z arniki, po które warto sięgać przy problemach żylnych. Substancje czynne obecne w tej roślinie działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwobrzękowo. Dobrze wchłaniają się one przez naskórek, docierając do naczyń włosowatych. Ich działanie polega na tym, że wzmacniają ich ścianki i zmniejszają przepuszczalność. W sklepach ze zdrową żywnością dostaniemy też koszyczek arniki - stosowany zewnętrznie przyśpieszy wchłanianie wybroczyn po urazach.
Jabłka
"Jedz jedno jabłko dziennie dla zdrowia" - mówi starożytne przysłowie. Brytyjczycy uważają natomiast, że dzięki spożywaniu jabłek uchronimy się przed wizytami u lekarza. W Polsce to bardzo popularne owoce. I słusznie, bo są one nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Obecna w nich rutyna jest jedną z najważniejszych substancji dla żył - wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega pękaniu naczynek, chroni nas przed obrzękami oraz zapaleniem żył. W jabłkach obecna jest też kwercetyna, która uszczelnia żyły i tętnice. Częste spożywanie jabłek reguluje poziom cholesterolu, hamując ryzyko rozwoju miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej serca. Obecne w jabłku pektyny wiążą w układzie pokarmowym szkodliwe związki.
Miłorząb japoński
Dla wzmocnienia naczyń krwionośnych warto sięgnąć po produkty z wyciągiem z miłorzębu japońskiego (Ginkgo biloba). Roślina wykazuje szerokie działanie lecznicze - opóźnia starzenie, szczególnie w układzie krwionośnym i nerwowym. Korzystny wpływ miłorzębu na naczynia krwionośne jest szeroki - wyciągi z Ginkgo biloba są często zalecane w profilaktyce choroby wieńcowej serca, udaru mózgu, a także w przypadku skurczów nóg spowodowanych upośledzonym przepływem tętniczym. Roślina ta usprawnia mikrokrążenie i zmniejsza napięcie ścian naczyń krwionośnych, działa przy tym przeciwzapalne i zmniejsza obrzęki. Wyciąg z miłorzębu można dostarczać organizmowi np. w postaci tabletek, herbatek, syropów.
Awokado
Obecne w awokado polifenole są silnymi przeciwutleniaczami, które poprawiają funkcjonowanie żył i wzmacniają naczynia włosowate. Polifenole chronią nas przed nowotworami i chorobami układu sercowo-naczyniowego i skutecznie łagodzą stany zapalne często towarzyszące żylakom. W awokado znajduje się także witamina K, która m.in. reguluje wytwarzanie protrombiny, a ta z kolei jest jednym z białek, od których zależy prawidłowe krzepnięcie krwi, zapobiegając krwotokom i szybko je zatrzymując. Zmniejsza również zasinienia. Awokado warto jeść, by obniżyć wysokie ciśnienie krwi, spowolnić procesy starzenia, ochronić się przed nowotworami i cukrzycą.
Oczar wirginijski
To niewysokie drzewo (lub krzew) pochodzi z Ameryki Północnej - w Polsce oczar uprawiany jest głównie w parkach i ogrodach. Jego prozdrowotne właściwości są znane od lat. Uszczelnia naczynia krwionośne, reguluje krążenie podskórne, działa mocno przeciwzapalnie, przeciwkrwotocznie i przeciwbakteryjnie. Stosowanie wyciągu z oczaru zalecane jest przy niewielkich krwawieniach z układu pokarmowego i płuc oraz w przypadku występowania żylaków. Obecne w oczarze flawonoidy i saponiny skutecznie uszczelniają naczynia krwionośne i zmniejszają kruchość nawet drobnych żył, a przy tym regulują krążenie podskórne. Na kruche naczynka pomóc może np. maść z wyciągiem z oczaru.
Buraki
W Polsce burak znany jest od wieków. W kuchni wykorzystujemy go bardzo często. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia system nerwowy i naczynia krwionośne. Sok z buraków obniża wysokie ciśnienie krwi. Burak ma w składzie wiele azotanów, które rozszerzają naczynia krwionośne, co korzystnie wpływa na przepływ krwi. Buraki zmniejszają też ryzyko wystąpienia miażdżycy. Picie soku z buraków zwiększa ponadto przepływ krwi przez mózg u osób starszych. I jeszcze ciekawostka: brytyjscy naukowcy z Uniwersytetu w Exeter opublikowali wyniki badań, z których dowiadujemy się, że spożywanie soku z buraków zwiększa o ok. 16 proc. wytrzymałość, co pozwala nam na dłuższą aktywność fizyczną i zniesienie większego obciążenia.
Ewa Podsiadły-Natorska (epn/mtr), kobieta.wp.pl