Ulubiony makowiec Magdy Gessler. Zawiera jeden, nietypowy składnik
Królowa polskiej kuchni, Magda Gessler, zdradziła przepis na swój ulubiony makowiec. Nie jest on jednak zwyczajny, ponieważ zawiera sekretny składnik, wprowadzony do przepisu przez jej babcię. To dzięki niemu jest tak pyszny.
Makowiec jest nieodłącznym elementem świątecznego stołu i z pewnością zawita na nim już za chwilę. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niego Świąt Bożego Narodzenia, a każdy ma swój własny przepis, przekazywany zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Jaki jest przepis na perfekcyjny makowiec według Magdy Gessler? Pochodzi od jej... babci.
Ulubiony makowiec Magdy Gessler
Jeżeli raz go spróbujecie, zawsze będziecie go robić właśnie w ten sposób. Makowiec według Magdy Gessler to istna poezja, która zasługuje na to, by została przekazana kolejnym osobom. Jeśli jeszcze nie rozpoczęliście świątecznych przygotowań, szybko biegnijcie do sklepu po te produkty. Nie zapomnijcie o jednym, nietypowym składniku.
Składniki:
- pół litra mleka,
- 300 g cukru,
- 50 g drożdży,
- 12 jajek,
- 230 g masła,
- 50 g smalcu - sekretny składnik babci Magdy Gessler,
- 75 dag mąki,
- 250 dag maku,
- 250 ml miodu.
- skórka z cytryny i pomarańczy
- około 100 g rodzynek i 100 g orzechów włoskich
- odrobina śmietany.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tak makowca robi Magda Gessler
- Przygotowanie makowca rozpoczynamy od zaczynu. 250 ml mleka łączymy z 50 g cukru, a następnie dodajemy drożdże.
- Zaczyn delikatnie łączymy z 200 g roztopionego masła, smalcem oraz mąką. Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy do wyrośnięcia.
- Następnie zabieramy się za masę makową. Do garnka wlewamy 250 ml mleka i dodajemy mak. Całość gotujemy, potem mielimy w maszynce.
- Z 200 g cukru, ośmiu żółtek i dwóch jaj ucieramy kogel-mogel.
- Na pozostałej części masła smażymy skórkę z cytrusów. Dodajemy kogel-mogel, mak, miód, bakalie. Prażymy. Na koniec dodajemy też ubite białka z dwóch jajek.
- Wyrośnięte już ciasto drożdżowe rozwałkowujemy i wykładamy na nie masę makową. Smarujemy je żółtkiem wymieszanym ze śmietaną. Potem zawijamy w roladę. Tak przygotowany makowiec pieczemy przez ok. 40 min w 180 stopniach.
Zobacz także: Jakie wypieki powinny znaleźć się na świątecznym stole?
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.