Urwij kawałek i zatkaj odpływ. Rury długo będą jak nowe

Trik z folią aluminiowa jest na wagę złota
Trik z folią aluminiowa jest na wagę złota

13.09.2023 13:07, aktual.: 13.09.2023 13:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Znowu zatkany zlew w kuchni? Nieprzyjemny zapach to jeszcze nic, gorsze są namnażające się bakterie. Jeśli nie wiesz, jak sobie z tym poradzić, wypróbuj trik z folią aluminiową. Błyskawicznie pozbędziesz się problemu.

Zatkany zlew to stale powtarzający się problem w kuchni. Podczas codziennego użytkowania łatwo go zapchać przez pośpiech lub nieuwagę. Woda bulgocze, spływa coraz wolniej, z rur unosi się nieprzyjemny zapach, który czuć w kuchni, a nawet w całym domu. Jak poradzić sobie z tym kłopotem? Na szczęście istnieje bardzo sprytny sposób.

Jak nie dopuścić do zatkania zlewu w kuchni?

Nie jest to łatwe, bo w pośpiechu często popełniamy błędy, wrzucając do zlewu wszystko to, co nie powinno się tam znaleźć. Resztki jedzenia z talerzy, fusy po kawie czy herbacie, skorupki jajek, chusteczki higieniczne oraz inne odpady nie mogą trafić do odpływu, musimy zawsze i bezwzględnie wyrzucać je do kosza. Wszystkie te drobiazg kumulują się, aż jest już za późno i rury stopniowo się zatykają. Codziennie mamy do czynienia z jeszcze innym, o wiele trudniejszym do utylizacji produktem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Poważnym problemem jest używany w kuchni tłuszcz

Kolejnym błędem, który popełniamy bardzo często, jest wlewanie do odpływu tłuszczu po smażeniu: stopionego masła czy oleju. Dla rur to prawdziwa śmierć, bo powstają w nich trudne do usunięcia złogi tłuszczowe oraz osady, które nie tylko zatykają rury kanalizacyjne, ale mogą prowadzić nawet do ich pękania i poważnych awarii. Co zatem zrobić z olejem, który pozostaje po przygotowaniu potraw? Jeśli jest go niewiele, można wytrzeć patelnię papierowym ręcznikiem i wyrzucić go do odpadów zmieszanych.

Rury się nie zapchają, jeśli włożysz folię do odpływu

Istnieje jednak lepszy sposób. Do zatkania rur nie dojdzie, jeśli wyłożymy do odpływu zlewu kawałek folii aluminiowej i w ten sposób zrobimy z niej "pojemnik", do którego wylejemy tłuszcz z patelni lub innego naczynia. Następnie folię wraz z tłuszczem wyrzucamy do odpowiedniego pojemnika, a patelnię dla pewności wycieramy ręcznikiem papierowym i dopiero myjemy. Do odpływu nie dostanie się tłuszcz, dzięki czemu rury się nie zapchają, a my będziemy spać spokojnie.

Jak udrożnić zatkane rury?

To bardzo proste, w dodatku możliwe do wykonania domowymi sposobami. Jeśli nie chcemy używać gotowych, chemicznych preparatów, to wystarczy, że wsypiemy do odpływu po pół szklanki soli i sody oczyszczonej, a następnie zalejemy gorącą wodą. Mieszanka oczyści rury ze wszystkiego, co w nich zalega. Sprawdzi się również połączenie octu spirytusowego z solą. Kilka łyżek soli należy wsypać do odpływu, ocet podgrzać i zalać nim sól, a po 15 minutach spłukać wszystko gorącą wodą.

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)