Uwodzicielska panna cotta z granatem
Dwukolorowy deser z galaretki i lekkiej pianki to doskonały pomysł na podwieczorek dla dwojga. Kształt serca doskonale wpisze się w walentynkowy klimat, a połączenie słodyczy z lekko kwaśnym owocem pobudzi nie tylko kubki smakowe.
24.04.2016 | aktual.: 25.04.2016 13:26
Składniki:
- ✔ 1 galaretka o smaku truskawkowym
- ✔ 200 ml śmietanki 30%
- ✔ 250 g serka mascarpone
- ✔ 40 ml mleka
- ✔ 40 g cukru
- ✔ 1 duża łyżka żelatyny
- ✔ 350 ml gorącej wody
- ✔ 2-4 krople ekstraktu z wanilii
- ✔ 2 granaty
Galaretkę truskawkową rozpuścić w wodzie, dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia. Żelatynę wsypać do mleka i energicznie wymieszać. W garnuszku z grubszym dnem podgrzać połowę śmietanki, dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Powoli mieszać, aż cukier się rozpuści, a śmietanka zacznie się gotować. Wyłączyć gaz i powoli, ciągle mieszając, wlać do śmietanki żelatynę. Resztę śmietanki ubić, a gdy będzie sztywna, połączyć ją z mascarpone. Do takiej masy wlać śmietankę z żelatyną. Wymieszać i rozlać do foremek w kształcie serca. Wstawić do lodówki.
Gdy biała część deseru zastygnie, wlać do foremek przestudzoną galaretkę i ponownie wstawić do lodówki, aby całkowicie stężała - najlepiej na około 3-4 godziny. W tym czasie wydłubać z granatów pestki, którymi należy udekorować gotową panna cottę. Aby deser łatwo wyjąc z foremek, należy delikatnie polać je ciepłą wodą. Całość zwieńczy również kilka kostek ulubionej czekolady.
Dodatek granatu zapewni sporą dawkę witaminy C i cennych antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, chroniąc nas tym samym przez chorobami serca i niektórymi nowotworami. Owoce granatu uważa się także za naturalne lekarstwo na problemy z erekcją. Wszystko za sprawą substancji czynnych w ich składzie, które mają pozytywny wpływ na potencję. Ponadto podkręcają libido i wzmacniają erotyczne doznania.