Użyj do ziół zamiast noża. Trik robi furorę

Zioła to wspaniały dodatek do wielu dań. Można przygotować z nich aromatyczne dressingi czy po prostu posypać nimi potrawę, aby nadać jej całkowicie nowy smak.

Wypróbuj metodę z tarką, a zapomnisz o krojeniu
Wypróbuj metodę z tarką, a zapomnisz o krojeniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.03.2023 13:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zioła dostępne są w marketach cały rok, jednak najlepiej smakują na przełomie wiosny i lata, czyli w momencie, kiedy są całkowicie dojrzałe i zdatne do spożycia. Nie dość, że zawierają cenne witaminy i minerały, to wspierają pracę układu pokarmowego. Można wykorzystać je do dressingów, sosów i marynat (np. sos chimichurri), ale też jako posypkę do ziemniaków czy kanapek.

Jak w łatwy sposób pozbawić ziół łodygi?

Co do zasady, każde zioło rośnie na łodydze. Można użyć ich w trakcie gotowania, jednak pomimo obróbki cieplnej pozostaną twarde. W dodatku nie mają w sobie tyle smaku, ile jest w liściach. Istnieje jednak prosty trik, który pozwala na szybkie oddzielenie łodygi od liści ziół.

Tiktokerka nagrywająca pod pseudonimem Chatelaine opublikowała filmik, na którym pokazała, jak w łatwy sposób oddzielić łodygę od liścia natki pietruszki. Wystarczy zaopatrzyć się w tarkę ze stali nierdzewnej. Łodygę wraz z liściem należy umieścić w oczku tarki, po czym jednym, energicznym ruchem przeciągnąć ją po całej długości, ciągnąc za łodygę od wewnętrznej strony tarki. Jak widać na filmiku, liście oddzielają się z dużą dokładnością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W taki sposób można potraktować zioła takie jak: natka pietruszki, kolendra, bazylia, szałwia, mięta, melisa, koperek, rozmaryn czy tymianek. W przypadku ziół o małych liściach tj. koperek, rozmaryn i tymianek, lepiej jest zastosować ten patent na małych oczkach tarki.

Przechowywanie ziół — sprawdzone sposoby

Zioła, które zostały wycięte bądź wyrwane z ziemi, szybko więdną. Aby temu zapobiec, wystarczy dokładnie je umyć, po czym osuszyć i zawinąć w lekko wilgotny papier. Tak opakowane, należy przełożyć do dolnej szuflady lodówki, gdzie mogą zachować świeżość nawet przez tydzień.

Jeśli chcesz cieszyć się ziołami dłużej niż przez tydzień, możesz je zamrozić. Najlepiej jest robić to w sezonie. Dokładnie umyte zioła trzeba osuszyć, posiekać i przełożyć do woreczka strunowego bądź suchego, plastikowego opakowania i odłożyć do zamrażarki. Zachowane w ten sposób, będą zdatne do spożycia przez dziewięć miesięcy.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Komentarze (0)