LudzieZamień mleko na ten składnik. Naleśniki będą rozpływać się w ustach

Zamień mleko na ten składnik. Naleśniki będą rozpływać się w ustach

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań nie tylko w Polsce. Choć każdy smakosz ma swój sposób na ich przygotowanie, zdradzimy ci sekret, który sprawi, że twoje naleśniki będą delikatniejsze. Wystarczy zastąpić mleko pewnym składnikiem.

Zamień mleko na ten składnik, a naleśniki wyjdą idealne
Zamień mleko na ten składnik, a naleśniki wyjdą idealne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jedni zajadają się francuskimi crepes, inni wolą puszyste, niewielkie amerykańskie pancakes'y, a jeszcze inni sięgają po warianty bez mąki pszennej. Naleśniki to stosunkowo proste i uniwersalne danie, może być zarówno deserem, jak i np. obiadem. Wystarczy słodki farsz zamienić na szpinak, ziemniaki czy warzywa z mięsem i pyszne, sycące danie gotowe. Nic więc dziwnego, że naleśnikami zajadają się ludzie praktycznie na całym świecie.

Zamień mleko na ten składnik. Naleśniki wyjdą idealne

Do ciasta na naleśnikowego w klasycznej wersji używa się jajek, mąki, mleka i oleju. Niektórzy dodają też wodę, najlepiej gazowaną, by placuszki wyszły delikatniejsze i bardziej puszyste. Okazuje się, że zamiast wody i mleka można dodać coś innego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chodzi o maślankę. Dzięki temu naleśniki będą nie tylko smaczniejsze, ale i zdecydowanie bardziej delikatne. Zrobisz raz, a twoja rodzina z pewnością pokocha tę bezmleczną wersję.

Maślanka zamiast mleka. Jak przygotować takie naleśniki?

Aby przygotować nieco inną wersję naleśników, potrzebujesz dwóch szklanek mąki, trzech jajek, dwóch łyżek oleju roślinnego i dwóch szklanek maślanki zamiast mleka. Najpierw w misce łączymy mąkę, maślankę i jajka, ubijamy na gładką masę ręcznie lub za pomocą miksera i odstawiamy ciasto na około 15 minut.

Po tym czasie dodajemy do niego olej, mieszamy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Grubość zależy od naszych preferencji. Następnie wystarczy tylko podać z ulubionymi dodatkami (lub zjeść same, gwarantujemy, też są pyszne) i gotowe.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (24)