Zamień mleko na ten składnik. Naleśniki będą rozpływać się w ustach

Zamień mleko na ten składnik, a naleśniki wyjdą idealne
Zamień mleko na ten składnik, a naleśniki wyjdą idealne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.07.2024 20:13, aktual.: 04.07.2024 20:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań nie tylko w Polsce. Choć każdy smakosz ma swój sposób na ich przygotowanie, zdradzimy ci sekret, który sprawi, że twoje naleśniki będą delikatniejsze. Wystarczy zastąpić mleko pewnym składnikiem.

Jedni zajadają się francuskimi crepes, inni wolą puszyste, niewielkie amerykańskie pancakes'y, a jeszcze inni sięgają po warianty bez mąki pszennej. Naleśniki to stosunkowo proste i uniwersalne danie, może być zarówno deserem, jak i np. obiadem. Wystarczy słodki farsz zamienić na szpinak, ziemniaki czy warzywa z mięsem i pyszne, sycące danie gotowe. Nic więc dziwnego, że naleśnikami zajadają się ludzie praktycznie na całym świecie.

Zamień mleko na ten składnik. Naleśniki wyjdą idealne

Do ciasta na naleśnikowego w klasycznej wersji używa się jajek, mąki, mleka i oleju. Niektórzy dodają też wodę, najlepiej gazowaną, by placuszki wyszły delikatniejsze i bardziej puszyste. Okazuje się, że zamiast wody i mleka można dodać coś innego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chodzi o maślankę. Dzięki temu naleśniki będą nie tylko smaczniejsze, ale i zdecydowanie bardziej delikatne. Zrobisz raz, a twoja rodzina z pewnością pokocha tę bezmleczną wersję.

Maślanka zamiast mleka. Jak przygotować takie naleśniki?

Aby przygotować nieco inną wersję naleśników, potrzebujesz dwóch szklanek mąki, trzech jajek, dwóch łyżek oleju roślinnego i dwóch szklanek maślanki zamiast mleka. Najpierw w misce łączymy mąkę, maślankę i jajka, ubijamy na gładką masę ręcznie lub za pomocą miksera i odstawiamy ciasto na około 15 minut.

Po tym czasie dodajemy do niego olej, mieszamy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Grubość zależy od naszych preferencji. Następnie wystarczy tylko podać z ulubionymi dodatkami (lub zjeść same, gwarantujemy, też są pyszne) i gotowe.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (24)
Zobacz także