Nie tylko kiszona kapusta. Te przetwory z warzyw działają jak miotełka na jelita

Kiszonki są naszymi polskimi superfoods. To naturalne probiotyki, z których zwłaszcza jesienią i zimą powinniśmy korzystać. Są lekkostrawne i mają bardzo wysoką wartość odżywczą (zawierają dużo witamin i minerałów oraz błonnika), a przy tym niewielką wartość kaloryczną. Przygotowując zdrowy posiłek, nie musisz ograniczać się do znanej wszystkim kapusty. Kiszone pomidory to wielki hit.

Warto mieć w spiżarni kiszone pomidoryWarto mieć w spiżarni kiszone pomidory
Źródło zdjęć: © Getty Images | VICUSCHKA
oprac.  NT

Kiszone produkty wspomagają trawienie i ułatwiają przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej. Wspierają również perystaltykę jelit. Działają korzystnie na pracę przewodu pokarmowego. Co więcej, produkty spożywcze poddane fermentacji wzmacniają odporność organizmu. Korzystnie działają na mikroflorę jelitową, wzmacniają barierę ochronną i pomagają w walce z infekcjami.

Dlaczego warto kisić pomidory?

Jedzenie kiszonych pomidorów to doskonały sposób na zachowanie dobrej kondycji zdrowotnej. Te bogate w błonnik pokarmowy warzywa dostarczają organizmowi witaminy i mikroelementy, a także usprawniają pracę układu trawiennego. Przetwory z pomidorów działają na jelita jak miotełka, skutecznie usuwając złogi. Oprócz tego wspomagają pracę serca i układu sercowo-naczyniowego, regulują ciśnienie krwi i stanowią naturalną profilaktykę chorób układu krążenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiszone rzodkiewki - jak je przygotować?

Jak kisić pomidory?

Kiszenie pomidorów jest bardzo proste i nawet niewprawna kucharka lub kucharz poradzi sobie z tym zadaniem. Przed przystąpieniem do prac przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Są nimi:

- 2 kg pomidorów

- 8 ząbków czosnku

- kilka ziarenek pieprzu

- duży pęczek kopru

- 4 liście laurowe

- 2 litry wody

- 1 łyżka soli

- 4 łyżki octu

Jak ukisić pomidory krok po kroku?

1. Pomidory dokładnie umyj ciepłą wodą.

2. Czosnek obierz ze skórki, koperek posiekaj.

3. Porządnie umyj i wyparz słoiki.

4. Układaj warstwami pomidory, czosnek, koperek i pieprz.

5. Zagotuj wodę z solą i listkami laurowymi. Następnie wlej ją do słoików i szczelnie je zakręć. Odwróć je do góry dnem i ułóż na bawełnianej ściereczce.

6. Po kilku tygodniach kiszone pomidory będą gotowe do spożycia.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Ten organ "potrzebuje seksu". Lekarz nie ma wątpliwości
Ten organ "potrzebuje seksu". Lekarz nie ma wątpliwości
Poprosiła męża, żeby "załatwił" jej rolę. Mówi, co zrobił
Poprosiła męża, żeby "załatwił" jej rolę. Mówi, co zrobił
Od lat jest żonaty. Mało kto wie, z kim
Od lat jest żonaty. Mało kto wie, z kim
Chcą wrócić na scenę. Tak wyglądają dziś wokalistki t.A.T.u.
Chcą wrócić na scenę. Tak wyglądają dziś wokalistki t.A.T.u.
Była ofiarą Epsteina. "Użyczali mnie dziesiątkom bogatych ludzi"
Była ofiarą Epsteina. "Użyczali mnie dziesiątkom bogatych ludzi"
Dyrektorka Luwru przesłuchana. "Ostrzeżenia spełniły się w niedzielę"
Dyrektorka Luwru przesłuchana. "Ostrzeżenia spełniły się w niedzielę"
Masz takie ślady po skarpetkach? Flebolog stawia sprawę jasno
Masz takie ślady po skarpetkach? Flebolog stawia sprawę jasno
Jej piosenki znała cała Polska. Tak wygląda dziś
Jej piosenki znała cała Polska. Tak wygląda dziś
Ciągle śpisz na lewym boku? Eksperci odkryli skutek uboczny
Ciągle śpisz na lewym boku? Eksperci odkryli skutek uboczny
Rosjanka weszła do Auchan w Polsce. "Pierwszy raz w życiu widziałam"
Rosjanka weszła do Auchan w Polsce. "Pierwszy raz w życiu widziałam"
Rozwiedli się w atmosferze skandalu. Aktorka przemówiła rok później
Rozwiedli się w atmosferze skandalu. Aktorka przemówiła rok później
Kobiety szaleją za waniliowym manicure. Klasa sama w sobie
Kobiety szaleją za waniliowym manicure. Klasa sama w sobie