W PRL‑u jedzono ją na potęgę. Zapewni młodość skóry na długo
W czasach głębokiego PRL-u podawano ją na każdej imprezie. Stanowiła podstawę zimnego bufetu. Tuż przed podaniem polewano ją odrobiną octu, aby podbić jej smak. Mowa o galarecie wieprzowej, znanej też jako zimne nóżki.
Rumsztyk, zupa owocowa, schabowy z mortadeli, kogel-mogel czy zimne nóżki to dania, które królowały w czasach PRL-u. Jeszcze czterdzieści lat temu zajadano się nimi na co dzień. W dzisiejszych czasach mało kto o nich pamięta.
Jedno z wymienionych dań warto włączyć w swoją codzienną dietę. Tym daniem są zimne nóżki, czyli galareta wieprzowa. To źródło kolagenu i wielu cennych witamin. Jak zrobić galaretę? Kto powinien ją jeść?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wspiera ścięgna i stawy. Przygotujesz ją w kilka chwil
Galareta wieprzowa to ugotowana wieprzowina (najczęściej golonka, nóżki, żeberka) z dodatkiem warzyw i przypraw. Mięso zalewa się zimną wodą i gotuje się na wolnym ogniu przez długi czas. W wyniku obróbki termicznej z kości wytrąca się z kolagen typu I. Ten typ kolagenu stanowi aż 90. proc wszystkich białek kolagenowych w ludzkim organizmie. Występuje w stawach, ścięgnach, więzadłach i tkankach łącznych.
Kolagen jest naturalnie produkowany przez organizm, jednak tylko przez jakiś czas. Po ukończeniu 25. roku życia zaczyna on stopniowo zanikać. W tym czasie warto rozpocząć suplementację. Jaki kolagen wybrać? Jeśli zależy ci na zdrowych stawach, wybierz kolagen typu I. Chcesz mieć jędrną skórę? Sięgnij po kolagen typu II.
Nie musisz kupować drogich suplementów diety, aby dostarczyć sobie kolagenu. Regularne spożywanie "zimnych nóżek" dostarczy ci kolagenu typu I i II. Jak często jeść galaretę? Kilka razy w tygodniu przez co najmniej trzy miesiące.
Dieta kolagenowa, czyli przepis na zdrowie
W ostatnich latach coraz więcej mówi się o diecie kolagenowej. Ten rodzaj żywienia skierowany jest do osób starszych, a także tych, którzy mają problemy ze stawami i więzadłami. Jak sama nazwa wskazuje, dieta kolagenowa obfituje w kolagen. Co je się na diecie kolagenowej? Tłuste buliony na mięsie i kościach, galarety i jajka. Każdy z tych produktów dostarcza dużej ilości łatwoprzyswajalnego kolagenu.
Pierwsze efekty diety są odczuwalne już po trzech miesiącach. Skóra staje się mocniejsza i gładsza. Włosy robią się gęstsze i mocniejsze, podobnie jak paznokcie. Poprawia się także kondycja stawów i więzadeł.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.