Wetrzyj w blachę do pieczenia i zostaw na noc. Zapomnisz o szorowaniu

Wetrzyj w blachę do pieczenia i zostaw na noc. Zapomnisz o szorowaniu

Blachę do pieczenia można wyczyścić za pomocą
Blachę do pieczenia można wyczyścić za pomocą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
26.04.2023 10:47

Blacha do pieczenia to jeden z najczęściej używanych przedmiotów w kuchni. Zdarza się, że pomimo użycia papieru do pieczenia, jej powierzchnia i tak się ubrudzi. Przypalone zabrudzenia są bardzo trudne do usunięcia - chyba że znasz ten prosty patent.

Na blasze można piec zarówno mięsa, warzywa, jak i słodkie wypieki. Niestety, często osadza się na niej tłuszcz, który w trakcie pieczenia, "wżera" się w metalową powierzchnię, tworząc trudne do usunięcia plamy. W takiej sytuacji większość z nas sięga po tzw. druciak. Nie jest to jednak dobre rozwiązanie. Druciaki niszczą powłokę blachy, przez co nie wygląda ona estetycznie, a do tego zachodzi rdzą.

Przygotuj domową pastę i pozostaw ją na noc na blasze

Wyczyszczenie metalowej blachy, pokrytej licznymi zabrudzeniami i zaschniętym tłuszczem, jest trudne. Nie poradzi sobie z tym nie tylko druciak, ale też płyn do mycia naczyń czy mleczko do czyszczenia. Jest jednak sposób, który sprawi, że szorowanie blachy nie będzie konieczne. Wystarczy wetrzeć w nią pastę domowej roboty, która poradzi sobie nawet z najtrudniejszymi zabrudzeniami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa pasta czyszcząca bazuje na trzech składnikach: sodzie oczyszczonej, tabletce do zmywarki i gorącej wodzie. Sodę oczyszczoną wymieszaj wraz z tabletką do zmywarki i dodaj nieco gorącej wody. Mieszaj aż do momentu, kiedy konsystencja będzie przypominać pastę.

Następnie pokryj gotową mieszanką blachę, szczelnie przykryj folią spożywczą i pozostaw na noc. Rankiem przetrzyj powierzchnię miękką gąbką z dodatkiem płynu do mycia naczyń i spłucz dokładnie wodą. Po zabrudzeniach nie powinno być już śladu.

Czym wyczyścić zaschnięty tłuszcz?

Pastę bazującą na wymienionych wyżej składnikach można wykorzystać także do czyszczenia piekarnika, rusztu czy naczynia żaroodpornego. W przypadku bardzo trudnych i uporczywych zabrudzeń do pasty warto dodać szczodrą ilość soli, która rozmiękczy tłuszcz, dzięki czemu szorowanie nie będzie konieczne.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także