Widzisz w sklepie taką pierś kurczaka? Pod żadnym pozorem jej nie kupuj
Jeśli planujesz kupić najsmaczniejszą pierś kurczaka, podczas wyboru mięsa w sklepie zwróć uwagę na jeden istotny szczegół. Jego obecność powinna być sygnałem ostrzegawczym.
01.09.2023 | aktual.: 01.09.2023 16:44
Mięso z kurczaka jest powszechnie uważane za jedną z najzdrowszych opcji mięsnych. Jest mniej kaloryczne i łatwiej strawne niż czerwone mięso, można je przygotować na wiele różnych sposobów. Kurczak jest popularnym wyborem wśród osób, które decydują się na dietę w celu zrzucenia nadmiarowych kilogramów.
Niemniej jednak powinniśmy pamiętać, że podczas wyboru tego produktu powinniśmy być równie ostrożni, jak przy zakupie każdego innego rodzaju mięsa. Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, co powinno nas zaniepokoić w wyglądzie piersi z kurczaka? Ten jeden szczegół może pomóc nam wybrać najbardziej wartościowy kawałek.
Zobacz też: W mig usuniesz "żyłki" z kurczaka. Genialny trik
Zauważyłeś te białe pręgi? Może powinieneś wybrać inny kawałek
Jeśli przyjrzymy się dokładnie, niektóre surowe piersi z kurczaka mają na sobie białe, poprzeczne paski. Niestety, to nie jest dobry znak. Specjaliści z Uniwersytetu Oksfordzkiego wyjaśniają, że te białe paski to nic innego jak tłuszcz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obecność licznych pręg tłuszczu jest sygnałem, że dana pierś z kurczaka zawiera znacznie mniej białka. Ilość tłuszczu w takim mięsie jest natomiast o około 200 procent wyższa, niż w kawałku bez charakterystycznych białych pasków. Pręgowana pierś z kurczaka to zatem sygnał, że kurczak będzie miał zdecydowanie mniej białka, które jest dla nas tak ważne.
Widzisz białe paski na piersi kurczaka? Nie bierz jej do koszyka
Zgodnie ze zgromadzonymi danymi, tempo wzrostu kurcząt w niektórych krajach zmienia się od lat w zastraszającym tempie. Niestety, szybki wzrost prowadzi do dysmorfii mięśni, co z kolei przekłada się na obniżoną zawartość składników odżywczych i powstawanie wspomnianych białych pasków. Chociaż takie piersi nie są szkodliwe dla człowieka, nie są też szczególnie odżywcze. Dodatkowym minusem jest fakt, że takie mięso jest twardsze i mniej smaczne, a także gorzej wchłania przyprawy.
Polskie fermy uspokajają konsumentów, zapewniając, że białe mięso z ich hodowli spełnia wszystkie europejskie normy, a przed dostarczeniem do sklepów jest specjalnie oczyszczane. Hodowla kurczaków w Polsce jest związana z szeregiem regulacji unijnych, które wykluczają profilaktyczne dodawanie antybiotyków i hormonów w celu przyspieszenia wzrostu zwierząt. Jeżeli dane stado jest poddawane leczeniu, następnie przechodzi przez okres karencji, aby pozbyć się tych substancji z organizmu kurcząt.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl