Największy błąd przy smażeniu schabowych. Wyjdą twarde jak podeszwa

Kotlety schabowe to jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce. Niestety czasem, mimo marynowania, wychodzą suche i twarde. Podpowiadamy, o czym lepiej nie zapominać, by mięso wyszło idealnie miękkie i soczyste.

Zrób tak, a schabowe wyjdą idealnieZrób tak, a schabowe wyjdą idealnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wiele osób w Polsce nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kotleta schabowego z ziemniaczkami i zasmażaną kapustą, mizerią lub innymi dodatkami. Jedni wolą ten przysmak z kością, inni bez, niewątpliwie jednak jest to jedno z najbardziej rozpoznawalnych, polskich dań.

Choć prawdopodobnie każda gospodyni i każdy gospodarz ma swój sprawdzony przepis na kotlety schabowe, nie zawsze wychodzą one idealne. Jeśli mimo marynowania w przyprawach wyszły suche i twarde, być może pominięto pewien ważny podczas przygotowania krok. O co chodzi?

Aby mieć pewność, że schabowe będą miękkie i soczyste, nie wystarczy nasmarować ich olejem, pospać przyprawami i odstawić na jakiś czas do lodówki. Tak przygotowane mięso nabierze smaku, jednak po usmażeniu może okazać się suche.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowy wrap z serka wiejskiego przebija zwykłą kanapkę. Długo nie będziesz głodny

Dlatego oprócz marynowania w przyprawach, nie wolno zapomnieć o tym, by mięso przygotowane na kotlety umieścić na pewien czas np. w mleku z plastrami cebuli. Dość dobrze sprawdzi się też kefir, który dzięki zawartym enzymom, skutecznie zmiękczy mięso.

Grubość ma znaczenie

Aby schabowe wyszły idealnie, warto rozbić je na dość cienkie plastry. Dobrze też przed rozbiciem położyć na plaster mięsa folię spożywczą, dzięki temu unikniemy zabrudzenia kuchni. Następnie na mięsie kładziemy plasterki cebuli, przekładamy do głębszego naczynia, zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny lub - jeśli mamy czas - nawet całą noc. Jeśli marynujemy w kefirze, także warto odstawić mięso na kilka godzin.

Później wyciągamy z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy według uznania solą i pieprzem i zaczynamy panierowanie. Każdego kotleta obtaczamy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż panierka się zarumieni.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Mateusz Damięcki o kłótniach w związku. "Chodzę naburmuszony"
Mateusz Damięcki o kłótniach w związku. "Chodzę naburmuszony"
Stewardesa uspokoiła płaczące dziecko. Nagranie hitem sieci
Stewardesa uspokoiła płaczące dziecko. Nagranie hitem sieci
Tak powinny pachnieć miejsca intymne. Ekspertka mówi wprost
Tak powinny pachnieć miejsca intymne. Ekspertka mówi wprost
Znani ojcowie w ogniu krytyki. "Nie przyjeżdżaj, zapłać alimenty"
Znani ojcowie w ogniu krytyki. "Nie przyjeżdżaj, zapłać alimenty"
Jej synowa jest znaną aktorką. Obie zagrały w "Heweliuszu"
Jej synowa jest znaną aktorką. Obie zagrały w "Heweliuszu"
Wyszeptała cenę. Mało kogo stać na taki zegarek
Wyszeptała cenę. Mało kogo stać na taki zegarek
Olejnik była ofiarą przemocy domowej. Nie ukrywa, co zgotował jej mąż
Olejnik była ofiarą przemocy domowej. Nie ukrywa, co zgotował jej mąż
Rok temu odbył się jej pogrzeb. Mało kto wie, na co chorowała
Rok temu odbył się jej pogrzeb. Mało kto wie, na co chorowała
"Nie możemy na siebie patrzeć". Mówi, co się dzieje na planie
"Nie możemy na siebie patrzeć". Mówi, co się dzieje na planie
Udawały lesbijki, dziś znów się całują. "Nie zrobiłyby tego bez zgody"
Udawały lesbijki, dziś znów się całują. "Nie zrobiłyby tego bez zgody"
Wiele osób nie wie, że takie imię istnieje. Nosi je tylko 11 Polek
Wiele osób nie wie, że takie imię istnieje. Nosi je tylko 11 Polek
Gretkowska o wywiadzie Nawrockiej. "Powiało mi grozą"
Gretkowska o wywiadzie Nawrockiej. "Powiało mi grozą"