Największy błąd przy smażeniu schabowych. Wyjdą twarde jak podeszwa

Kotlety schabowe to jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce. Niestety czasem, mimo marynowania, wychodzą suche i twarde. Podpowiadamy, o czym lepiej nie zapominać, by mięso wyszło idealnie miękkie i soczyste.

Zrób tak, a schabowe wyjdą idealnieZrób tak, a schabowe wyjdą idealnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wiele osób w Polsce nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kotleta schabowego z ziemniaczkami i zasmażaną kapustą, mizerią lub innymi dodatkami. Jedni wolą ten przysmak z kością, inni bez, niewątpliwie jednak jest to jedno z najbardziej rozpoznawalnych, polskich dań.

Choć prawdopodobnie każda gospodyni i każdy gospodarz ma swój sprawdzony przepis na kotlety schabowe, nie zawsze wychodzą one idealne. Jeśli mimo marynowania w przyprawach wyszły suche i twarde, być może pominięto pewien ważny podczas przygotowania krok. O co chodzi?

Aby mieć pewność, że schabowe będą miękkie i soczyste, nie wystarczy nasmarować ich olejem, pospać przyprawami i odstawić na jakiś czas do lodówki. Tak przygotowane mięso nabierze smaku, jednak po usmażeniu może okazać się suche.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowy wrap z serka wiejskiego przebija zwykłą kanapkę. Długo nie będziesz głodny

Dlatego oprócz marynowania w przyprawach, nie wolno zapomnieć o tym, by mięso przygotowane na kotlety umieścić na pewien czas np. w mleku z plastrami cebuli. Dość dobrze sprawdzi się też kefir, który dzięki zawartym enzymom, skutecznie zmiękczy mięso.

Grubość ma znaczenie

Aby schabowe wyszły idealnie, warto rozbić je na dość cienkie plastry. Dobrze też przed rozbiciem położyć na plaster mięsa folię spożywczą, dzięki temu unikniemy zabrudzenia kuchni. Następnie na mięsie kładziemy plasterki cebuli, przekładamy do głębszego naczynia, zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny lub - jeśli mamy czas - nawet całą noc. Jeśli marynujemy w kefirze, także warto odstawić mięso na kilka godzin.

Później wyciągamy z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy według uznania solą i pieprzem i zaczynamy panierowanie. Każdego kotleta obtaczamy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż panierka się zarumieni.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni