Nigdy nie dodawaj do smażenia. Pieczarki będą do wyrzucenia
Jak smażyć pieczarki? Chociaż odpowiedź na to pytanie wydaje się oczywista, okazuje się, że wiele osób popełnia prosty błąd. To przez niego grzyby wyjdą niesmaczne oraz wodniste.
05.07.2024 18:07
Pieczarki to popularny składnik wielu dań. Grzyby są często wykorzystywane do sosów, które serwujemy z makaronem czy mięsem, jako farsz do zapiekanek, naleśników lub pierogów, a także składnik sałatek - ale lista jest o wiele dłuższa. Nic dziwnego, bo pieczarki są nie tylko smaczne, ale i bardzo tanie.
Najprościej jest pokroić je w mniejsze kawałki i usmażyć - wtedy będą najlepsze. Chociaż wydaje się, że nie są trudne w przygotowaniu, niestety bardzo łatwo o błąd, który pozbawi je smaku i sprawi, że staną się wodniste.
Jak usmażyć pieczarki, żeby nie były wodniste?
Jak przygotować pieczarki do dań? Wielu z nas odpowie bez wahania, że przed smażeniem należy je posolić. To duży błąd, który sprawi, że grzyby puszczą na patelni sporo wody. Rozcieńczy ona tłuszcz i sprawi, że będą się dusić zamiast smażyć, a jednocześnie utracą swój niepowtarzalny aromat. Żeby cieszyć się nim w pełni, wystarczy więc zapamiętać kluczową zasadę i solić pieczarki po usmażeniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Istnieje też prosty trik, który podkręci ich smak. Przed obróbką cieplną należy skropić grzyby sokiem z cytryny. Będą wtedy jeszcze lepsze. Oprócz tego możesz dodać inne przyprawy i dodatki, w zależności od tego, na jakim efekcie końcowym ci zależy. Świetnie sprawdzi się drobniutko posiekana cebula oraz czosnek, ale również pieprz, rozmaryn, tymianek, gałka muszkatołowa czy lubczyk.
Przepis na smażone pieczarki
Pieczarki możemy też przygotować w prawdziwie królewski sposób, dzięki któremu będą smakować niemal jak grzyby leśne. Wystarczy przygotować:
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina;
- 600 gramów pieczarek;
- trzech ząbków czosnku;
- niewielkiej wielkości suszonej papryczki chili;
- 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego;
- natki pietruszki;
- soli oraz pieprzu do smaku;
- oleju.
Grzyby kroimy na mniejsze plasterki, na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną papryczkę chili i czosnek, dodajemy sos sojowy oraz pieczarki. Smażymy, aż grzyby zmienią kolor i zmiękną. Wtedy wlewamy wino i dusimy je, aż alkohol wyparuje, czyli około pięciu minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz natką pietruszki.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl