GotowaniePrzepisyWielkanocne przysmaki

Wielkanocne przysmaki

Tradycja – rzecz święta w naszym kraju, zwłaszcza przy stole. Przepisy na świąteczne dania przekazywane często z pokolenia na pokolenie, a młodzi rodzice, zakładając własne rodziny, automatycznie sięgają po to, co znają i kochają. "Zupełnie jak w domu" czy "smakuje jak u babci" to największe komplementy, jakie domowy kucharz czy kucharka mogą dostać. Coraz częściej jednak próbujemy te tradycyjne przepisy interpretować po swojemu, dodać coś od siebie – i okazuje się, że te odświeżone wersje cieszą się dużym uznaniem gości i domowników. Poniżej trzy pomysły na wielkanocny posiłek – w nieco innej odsłonie lub z zupełnie nowym podejściem.

Wielkanocne przysmaki
Wielkanocne przysmaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

27.03.2021 10:36

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Żurek w chlebie własnego wypieku

Pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole – żurek z kiełbasą i jajkiem. Dla efektu podany w chlebie domowego wypieku

  • Biała kiełbasa (ok 0,5 kg)
  • Duża cebula
  • Ziemniaki (3-4 średniej wielkości)
  • 1 marchewka
  • Czosnek (4 ząbki)
  • Jaja (6)
  • Bulion (2 litry)
  • Zakwas na żurek (0,5 litra)
  • Majeranek, listek laurowy, sól, pieprz
  • Oliwa do smażenia

Kiełbasę kroimy w plastry, cebulę w piórka. Obrane ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę, siekamy czosnek.

W dużym garnku na rozgrzanej oliwie rumienimy kiełbasę, po czym dodajemy cebulę. Kiedy cebula będzie miękka, dodajemy marchewkę i czosnek i smażymy jeszcze chwilę (uwaga, by nie przypalić czosnku – przypalony będzie gorzki!).

Jaja gotujemy na twardo.

Jednocześnie do z garnka przysmażonymi warzywami i kiełbasą dolewamy bulion i dodajemy ziemniaki, doprawiamy majerankiem, zielem angielskim, listkiem laurowym. Sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy do momentu, w którym ziemniaki będą miękkie.

Do przygotowanego wywaru dolewamy zakwas, dokładnie mieszamy, gotujemy przez 20 min na małym ogniu.

Żaden kupny chleb nie będzie smakował tak dobrze i nie będzie tak świeży jak ten z domowego wypieku. Na rynku dostępne są urządzenia, które pozwolą nam oszczędzić czas oraz uniknąć zabawy z blachami w piekarniku – mowa o domowych wypiekaczach, jak RAVEN EWC001. Prosta obsługa (dzięki fizycznym przyciskom i intuicyjnemu wyświetlaczowi), wybór spomiędzy 12 różnych programów (nie tylko chleb i bułki, ale na przykład ciasto francuskie czy ciasto do pizzy). Do naszej decyzji pozostaje także stopień przypieczenia skórki – jeśli planujemy podać w chlebku żurek na wielkanocny stół, powinniśmy mocną ją przyrumienić.

Wielkanocny burger z sosem chrzanowym

Ciekawa propozycja mięsnego dania – burger wielkanocny z białym, chrzanowym sosem.

Burger

  • 250 g wołowiny (mięso powinno mieć ok. 20% tłuszczu)
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • bułki hamburgerowe z sezamem
  • plasterki sera (np. cheddar)
  • plasterki kiszonego ogórka
  • liście sałaty
  • plasterki pomidor
  • cienkie plasterki czerwonej cebuli

 Sos chrzanowy:

4-5 łyżek śmietany 12 proc.

1 łyżka majonezu

1 łyżeczka octu winnego

tarty chrzan (wedle preferencji ostrości)

sól, pieprz i cukier do smaku

Zimne mięso (z lodówki, nie powinno być ogrzane do temperatury pokojowej) mielimy i formujemy delikatnie burgery, starając się, by nie było zbyt zbite. Oczywiście możemy zaopatrzyć się w mięso mielone, ale zdecydowanie lepiej jest mielenia dokonać samemu. Dzięki temu dokładnie wiemy, jakie mięso znajdzie się w naszym burgerze, mam większą kontrolę – chcemy mięsa zmielonego dokładnie, ale nie zbyt drobno. Dzięki urządzeniom takim jak Bosch CompactPower mielenie mięsa (lub innych składników) nie stanowi problemu. Duża moc 2000W zapewnia wydajność na poziomie aż 2,5kg mięsa na minutę, a zestaw sitek i końcówek ze stali gwarantuje pełną kontrolę na grubością mielenia. Specjalna nakładka masarska umożliwia również przygotowanie domowych kiełbas.

Składniki na sos mieszamy dokładnie, doprawiamy do smaku, odstawiamy.

Mięso delikatnie solimy (po stronie smażenia). Tradycyjnie burgery smażymy na patelni grillowej (po ok 2,5 min na stronę) lub pieczemy w piekarniku (na blasze w 190 stopniach, po ok 4 min na stronę). Aby jednak oszczędzić czas i lepiej panować nad temperaturami smażenia, możemy skorzystać z urządzenia OptiGrill – Tefal Elite XL. Urządzenie o mocy 2200W pozwala na przysmażenie mięsa i zarumienienie bułek, a dzięki możliwości mycia elementów w zmywarce oszczędza nasz czas.

Na przyrumienionej bułce układamy plasterek sera, warzywa wedle wyboru oraz mięso. Podajemy z sosem chrzanowym.

Sernik na zimno limonka - matcha

Niebanalny, orzeźwiający sernik z matchą.

Spód:

  • Ciastka kokosowe (120g)
  • Masło (ok 30g)

Masło ogrzewamy do temperatury pokojowej (powinno być miękkie). Składniki miksujemy razem.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, równo układamy masę, chłodzimy przez godzinę w lodówce.

Masa serowa:

  • Twaróg tłusty (250g)
  • Mascarpone (250g)
  • Śmietanka 22% (250ml)
  • Herbata matcha (2 łyżki)
  • Cukier puder (120g)
  • Żelatyna w proszku (20g)
  • Woda (60ml)
  • Skórka z limonki
  • Sok z limonki

Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy aż napęcznieje. Podgrzewamy mieszając do całkowitego rozpuszczenia (WAŻNE: nie dopuścić do wrzenia!), przestudzamy.

Podgrzewamy śmietankę, dodajemy matchę, miksujemy do gładkości.

Mielimy twaróg i mascarpone, dodajemy cukier puder, skórkę i sok z limonki, śmietankę z matchą i żelatynę – miksujemy do pełnego wymieszania składników.

Powstałą masę przekładamy na schłodzony spód, odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin

Jak to z ciastami bywa – dużo mielenia, mieszania, ubijania. Pomoże nam w tym blender (najlepiej ręczny, ze względu na łatwość obsługi), taki jak Braun Multi Quick 9. 1200 W mocy, trzy poziomy obrotów i płynna mechaniczna regulacja sprawią, że krojenie, miksowanie, rozdrabnianie (siekanie), szatkowanie, ubijanie piany czy ucieranie nie będzie stanowiło problemów, a dzięki dużej liczbie końcówek i tarek poradzimy sobie z każdym produktem. Technologia SplashControl zapobiega rozpryskom po całej kuchni nawet płynnych składników.

Zaskocz gości i domowników

Inspiracją do powyższych przepisów były najpopularniejsze blogi kulinarne. Zaskocz swoich gości i domowników serwując na Wielkanoc coś innego niż zwykle – a przygotowanie świątecznego posiłku nie będzie stanowiło problemu dzięki wsparciu solidnych urządzeń kuchennych.

Wszystkie produkty znajdziesz na: RTV EURO AGD