Witamina B6 – właściwości, nadmiar, niedobór, gdzie znaleźć, dawkowanie
Witamina B6 jest nazywana również pirodyksyną, a jej niedobór może być przyczyną poważnych chorób. Co warto wiedzieć o witaminie B6? W jakich produktach jest jej najwięcej? Czym grozi niedobór, a czym nadmiar? Odpowiadamy na najważniejsze pytania dotyczące witaminy B6.
14.12.2018 | aktual.: 03.02.2019 20:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Witamina B6 – ogólne informacje
Witamina B6 stanowi grupę sześciu chemicznych związków organicznych, które są pochodnymi pirydyny. Należą do niej pirydoksyna, pirydoksal oraz pirydoksamina. W organizmie magazynuje się w mięśniach w postaci fosforanu pirydoksalu. Witamina B6 to pochodna witaminy B, która łatwo rozpuszcza się w wodzie. Najczęściej za jej niedobór odpowiada izoniazyd (nidrazyd) występujący w lekach stosowanych przy gruźlicy.
Witamina B6 – zadania
Witamina B6 łączy ponad 100 enzymów. Prowadzi do syntezy białka, a także bierze czynny udział w produkcji hemoglobiny. Witamina B6 wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i układu sercowego. Ponadto stabilizuje ciśnienie krwi, a także ma wpływ na skurcze mięśni. Zadaniem witaminy B6 jest również regulacja pracy nerek, przez co zapobiega kamicy nerkowej.
Witamina B6 – gdzie znaleźć?
Witaminę B6 można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Najwięcej pirodyksyny znajdziemy w niepalonej kaszy gryczanej. Ponadto źródłem pirodyksyny są ziemniaki, otręby pszenne, ryby, orzechy laskowe, orzechy włoskie, banany, mięso wieprzowe, kurczak, indyk, drożdże oraz soja. Warto wiedzieć, że niektóre leki oraz napoje wysokoprocentowe mają negatywny wpływ na przyswajanie witaminy B6.
Witamina B6 – nadmiar
Tak jak w przypadku innych witamin i minerałów, może dojść do przedawkowania witaminy B6. Do nadmiaru pirodyksyny w organizmie dochodzi najczęściej, kiedy przez dłuższy czas sięgamy po witaminę B6 w tabletkach.
Skutki nadmiaru witaminy B6 są bardzo charakterystyczne. Możemy odczuwać mrowienie mięśni. Brak koordynacji ruchowej, a także ciągłe odczuwanie chłodu to również symptomy przedawkowania. W tym wypadku najlepiej odstawić tabletki.
Witamina B6 – niedobór
Niedobór witaminy B6 może prowadzić do:
- zaburzenia pracy serca;
- kamicy nerkowej;
- zmian w układzie nerwowym (np. depresji);
- skłonności do występowania infekcji;
- zmian skórnych;
- anemii;
- drgawek.
Niedobór witaminy B6 jest bardzo niebezpieczny dla dzieci, u których mogą wystąpić zaburzenia rozwoju. Osoby, które mają podwyższony cholesterol, tym bardziej powinny pamiętać o regularnym przyjmowaniu witaminy B6, tak aby zmniejszyć ryzyko miażdżycy.
Witamina B6 – jak dawkować?
Dawkowanie witaminy B6 jest uzależnione od wieku oraz płci:
- Dzieci do 3. roku życia powinny przyjmować 0,5 mg; do 6 .roku życia – 0.6 mg; do 9. roku – 1 mg;
- Dziewczynki od 10. do 18. roku życia – 1,2 mg;
- Kobiety od 18. do 50. roku życia – 1,3 mg. Powyżej 50. roku życia – 1,5 mg;
- Chłopcy od 10. do 12. roku życia – 1,2 mg; do 18. roku życia – 1,3 mg;
- Mężczyźni od 18. do 50. roku życia – 1,3 mg; powyżej 50. roku życia – 1,7 mg.
Kobiety w ciąży powinny przyjmować największą dawkę, ponieważ 1,9 mg, zaś kobiety karmiące aż 2 mg.