Witaminowa bomba w kilka chwil. Gadżet, dzięki któremu warzywa zdominują dietę
Od nowego roku mieliście jeść zdrowiej i stawiać częściej na warzywa, ale nie wyszło? A może z braku czasu rezygnujecie ze zdrowych zup i warzywnych potraw na rzecz potraw typu fast food? Nadal możesz "powalczyć" o spełnienie noworocznego postanowienia, jeśli dotyczyło wprowadzenia do jadłospisu większej ilości warzyw czy redukcji wagi.
Szatkuj, tnij, siekaj i krój bez wysiłku
Trzy surówki, sałatka i zupa w kwadrans? To proste z domową szatkownicą. Lepsze od suplementów diety i kawy są zdrowe potrawy, w tym koktajle, zupy i chrupiące, soczyste surówki. Aby je przyrządzić, trzeba warzywa oczyścić, obrać i rozdrobnić. Krojenie w kostkę, krojenie w paski, słupki czy wiórki, falowanie cięcie, tarcie i ścieranie warzyw oraz owoców może ułatwić automatyczna szatkownica w wersji manualnej albo elektrycznej.
Więcej surówek i sałatek na świątecznym stole
W sezonie letnim i jesiennym nietrudno o sezonowe warzywa, ale zimą i wczesną wiosną jesteśmy zdani na sprowadzane z innych krajów produkty, mrożonki (tak naprawdę nie wiemy, skąd pochodzą, jak były mrożone i czy zachowały swoje wartości odżywcze) i produkty gotowe pełne konserwantów. Pozostaje nam jednak szeroki wybór zdrowych potraw z lokalnych warzyw, które można dłużej przechowywać: np. kapusty, porów, marchwi czy cebuli. Twardość tych produktów nie ułatwia zadania – wtedy do kulinarnych działań warto wykorzystać automatyczną szatkownicę.
Proste tarki i rozdrabniacze to najprostsze urządzenia do dzielenia warzyw i owoców. Bardziej zaawansowane są mechaniczne szatkownice napędzane manualnie oraz najbardziej zaawansowane modele elektryczne, które przy odpowiedniej mocy szybko rozdrobnią też twarde warzywa w dużych cząstkach, z czym nie poradzi sobie plastikowy rozdrabniacz.
Inspirujące gadżety, które urozmaicą jadłospis…
Trzy surówki w kwadrans? Tak, to możliwe, jeśli wspomożesz się szatkownicą do warzyw. Kolorowe, pełne witamin i dodające witalności potrawy są ci potrzebne właśnie teraz, u schyłku zimy i nie da się ukryć, że właśnie teraz mamy na nie największą ochotę. Pełne kolorowych warzyw i owoców potrawy smakują świetnie i wyglądają pięknie, a efektowne sposoby dzielenia ich na cząstki stanowią kulinarną inspirację, której nie powstydziłby się żaden szef kuchni. Może warzywne spaghetti w lekkim sosie na kolację? To kolorowe i oryginalne danie przygotujesz np. z cukinii i marchwi za pomocą specjalnej "strugaczki" albo odpowiedniej końcówki szatkownicy pozwalającej na oddzielenie długich pasm.
Chrupkie, soczyste, zdrowe warzywa - mniam!
Wszystkie te warzywa, które nie wymagają obierania ze skórki (np. cukinia i papryka) pozwolą przyrządzić szybkie surówki bez obierania. Jeśli dodasz do nich nieco ulubionej, zielonej natki i polejesz lekkim dressingiem na bazie jogurtu naturalnego bez tłuszczu – witaminowa i smaczna potrawa gotowa i to w kilka chwil, a części szatkownicy możesz wstawić do zmywarki. Dodatkowy atut? Warzywa i owoce pocięte czy poszatkowane odpowiednim ostrzem z odpowiednią siłą dłużej zachowują świeżość, niż krojone ręcznie (w szczególności niezbyt ostrym nożem), a także prezentują się bardziej jednolicie.