Włóż do lodówki. W mig wchłonie wszystkie zapachy
W lodówce mieszają się ze sobą bardzo różne zapachy. Niestety, nie zawsze przyjemne. Istnieje jednak prosty sposób, by zapobiec temu problemowi. Kosztuje grosze.
Bez tego sprzętu trudno wyobrazić sobie normalne funkcjonowanie. W lodówce trzyma się produkty mleczne, mięso, niektóre warzywa i owoce, a także napoje czy resztki przygotowanych już wcześniej posiłków.
Ekologiczny sposób na zneutralizowanie przykrych zapachów lodówki. Prosto ze szkoły
Jest wiele sposobów na pozbycie się przykrych zapachów z lodówki. Do najpopularniejszych należy umieszczenie na półce talerzyka bądź kieliszka wypełnionego sodą oczyszczoną. Soda oczyszczona absorbuje zapachy i jest w tym naprawdę skuteczna. Aby pochłaniała zapachy z lodówki, musi być jednak stosunkowo często wymieniana.
Drugim sposobem jest postawienie niewielkiego naczynia z mieloną kawą na półce lodówki. Kawa, podobnie jak soda, pochłania zapachy, ale tak jak i wodorowęglan sodu, musi być często podmieniana na świeżą. Aby cieszyć się brakiem zapachu z lodówki, trzeba zmieniać kawę raz na kilka dni. Część ludzi decyduje się także na postawienie w lodówce przekrojonego jabłka lub cytryny, jednak ten sposób działa tylko przez chwilę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jest jeszcze jeden patent na pozbycie się przykrych zapachów z lodówki. Wykorzystuje przedmiot, który najczęściej używany jest... w szkołach. Chodzi o zwykłą kredę do tablicy. Kreda doskonale absorbuje zapachy z lodówki i dodatkowo, pochłania panującą w niej wilgoć. Jej nieocenioną zaletą jest powszechna dostępność i niska cena.
Jeśli chcesz wykorzystać ten patent, na każdej z półek lodówki umieść po jednej kredzie. Najlepiej, jeśli będzie znajdowała się w niewielkim opakowaniu, np. papierowym. Dzięki temu unikniemy przypadkowego zabrudzenia lodówki, a kreda nie będzie miała kontaktu żywnością.
Czytaj także: Włóż rolkę papieru do lodówki. Potem sobie podziękujesz
Co jeszcze można zrobić, aby lodówka nie wydzielała nieprzyjemnych zapachów?
Jeśli chcesz, aby z twojej lodówki wydobywał się neutralny zapach, należy możliwie jak najczęściej ją czyścić. Można wykorzystać do tego detergent opierający się na sodzie oczyszczonej. Jeśli masz taką możliwość, warto zainwestować w specjalistyczny preparat do czyszczenia lodówki.
Kolejnym, ważnym krokiem jest przechowywanie żywności zgodnie z zaleceniami producenta lodówki. Warto pamiętać, że każda półka ma swoje przeznaczenie i na każdej z nich jest nieco inna temperatura.
Wędliny i przetwory mięsne dobrze jest trzymać w zamkniętym, hermetycznym pojemniku, co dodatkowo przedłuży ich świeżość. Podobnie jest z przetworami mlecznymi, a także z warzywami. Dobrą praktyką jest wkładanie poszczególnych produktów do plastikowych albo najlepiej szklanych opakowań na żywność, dostępnych w większości sklepów z akcesoriami kuchennymi. Pozwoli to na utrzymanie większego porządku i higieny w lodówce.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl