Blisko ludziWłóż skorupki po jajkach do prania. Ubrania ci podziękują

Włóż skorupki po jajkach do prania. Ubrania ci podziękują

Po rozbiciu jaj na patelnię od razu wyrzucasz skorupki do kosza? To błąd, bo okazuje się, że mają one świetne pozakuchenne zastosowanie. Można ich użyć jako... wybielacza podczas prania. W jaki sposób?

Jak wykorzystać skorupki jaj podczas prania?
Jak wykorzystać skorupki jaj podczas prania?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

26.02.2021 14:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Skorupki jaj mogą się przydać podczas robienia prania. Wszystko dzięki ich właściwościom wybielającym, które świetnie wpłyną na poszarzałe ubrania. Z tego powodu warto pamiętać o włożeniu ich do pralki razem z białymi lub jasnymi rzeczami. Skorupki po jajach doskonale poradzą sobie również z zafarbowanymi tkaninami. Jednak mimo swoich "piorących" właściwości skorupki nie są zbyt często używane w roli wybielacza. Tymczasem w ten sposób można by zaoszczędzić sporo pieniędzy na środkach piorących. Dodatkowym atutem naturalnego "wybielacza" jest to, że nie niszczy tkanin.

Nie wyrzucaj skorupek jaj. Są ekologicznym wybielaczem

Jak wykorzystać skorupki jaj podczas prania? To bardzo proste! Pokrusz skorupki z dwóch lub trzech jaj i umieść je w lnianym woreczku lub dokładnie zawiń w gazę, aby nie rozsypały się po całym bębnie. Następnie taki "pakunek" wrzuć do pralki razem z białymi lub jasnymi rzeczami, dodaj proszek lub płyn do prania, których zazwyczaj używasz, i pierz jak zawsze. Skorupki na pewno dobrze zrobią kolorom tkanin!

Skorupki przydadzą się nie tylko podczas prania

Warto dodać, że skorupki jaj mają też wiele prozdrowotnych właściwości - to prawdziwe bogactwo minerałów. Pomagają przy niedoborach wapnia i przy podrażnieniach skóry. Mało tego - korzystnie wpływają też na smak i aromat kawy. Jednak w tym ostatnim celu należy przygotować z nich proszek, a wcześniej "upiec" skorupki w temperaturze ok. 100 stopni.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (4)