Wsmaruj w patelnię. Po 30 minutach będzie jak nowa

Brudne i przypalone sprzęty kuchenne bardzo trudno przywrócić do pierwotnego stanu. Nie zawsze wystarczy szorowanie, nawet jeśli mamy w domu drogie detergenty specjalnego przeznaczenia. Na szczęście można to zrobić znacznie łatwiej.

Jak wyczyścić przypalone garnki?
Jak wyczyścić przypalone garnki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.02.2024 | aktual.: 22.05.2024 08:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Garnki należą do kuchennych sprzętów, które najtrudniej utrzymać w czystości. Używamy ich codziennie, więc są narażone na różnego rodzaju "wypadki". Wystarczy przecież zaledwie chwila nieuwagi, aby przypalić garnek czy patelnię.

Takie zabrudzenia nie schodzą łatwo, w skrajnym przypadku naczynie nadaje się tylko do wyrzucenia. A może wcale nie? Oto prosty, domowy sposób, który ułatwi czyszczenie nawet tych sprzętów, które już dawno spisaliśmy na straty. Będą jak nowe!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosty i ekologiczny sposób. Sięgnij do lodówki

Specjalistyczne środki czyszczące nie zawsze się przydają. Nie dość, że są drogie, to jeszcze nie gwarantują sukcesu. W dodatku wielu osobom zależy na prowadzeniu bardziej ekologicznego gospodarstwa domowego, co pociąga za sobą świadomą rezygnację z chemii. Zamiast używać mocnych detergentów, stawiamy na proste, sprawdzone rozwiązania i domowe sposoby, które są dostępne dla każdego.

Istnieje jeden doskonały patent, dzięki któremu brud sam spłynie nawet z najbardziej zniszczonych garnków. Wymaga zastosowania dostępnego od ręki składnika, który znajduje się w każdej kuchni. Zamiast męczyć się z szorowaniem spalonej patelni, po prostu sięgnijmy do lodówki po keczup.

Keczup jest dobry do wszystkiego. Nawet do czyszczenia

Może brzmi to zabawnie, ale keczup stanowi idealny środek do usuwania uciążliwych zabrudzeń z garnków i patelni. Kosztuje niewiele, a w kuchni działa cuda. Skoro znany i lubiany sos pomidorowy pasuje do wszystkiego, to dlaczego nie do mycia i szorowania garnków? Wystarczy wymieszać keczup z odrobiną wody i rozsmarować w najbardziej zabrudzonym miejscu. Mieszanka potrzebuje około 30 minut, aby zadziałać.

Po tym czasie spłukujemy keczup i myjemy sprzęty jak zawsze. Brud zejdzie sam, bez konieczności długiego szorowania, a naczynia będą wyglądały jak nowe. Ten niezwykły patent pozwala oszczędzić zarówno czas, jak i pieniądze.

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!