Wsyp do wody, wrzuć czereśnie. Robaki wyjdą same

Sezon na czereśnie powoli zbliża się do końca. Jeśli jeszcze chcesz skorzystać z tych pysznych owoców, nie bojąc się, że znajdują się w nich robaki, przygotuj tę banalną płukankę. Po larwach nie będzie śladu.

W prosty sposób można pozbyć się robaków z czereśni
W prosty sposób można pozbyć się robaków z czereśni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.07.2023 12:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czereśnie to owoce sezonowe, którymi cieszymy się zaledwie dwa miesiące. W tym czasie zjadamy je w możliwe największej ilości. Niestety, w czereśniach często znajdują się niewielkie larwy, które obrzydzają spożycie owoców. Jeśli chcesz zjeść czereśnie, nie obawiając się o to, czy są w nich robaki, przygotuj tę domową płukankę.

Zmieszaj z wodą i wrzuć czereśnie. Robaki same się wyniosą

Czereśnie są naturalnie słodkie, a do tego soczyste i chrupiące. Co najlepsze, to źródło wielu cennych witamin i minerałów. Zawierają liczne przeciwutleniacze, które redukują ilość wolnych rodników w organizmie. Kilogram czereśni zapewni ci dzienną dawkę witaminy C. Dlatego też warto sięgać po nie możliwie jak najczęściej. Zdarza się jednak, że w niektórych czereśniach znajdują się robaki. To niewielkie larwy nasionnicy trześniówki, największego szkodnika czereśni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeśli chcesz się ich pozbyć, wrzuć czereśnie do zimnej wody, a następnie dodaj do niej łyżkę soli i pozostaw je tak na co najmniej 30 minut. Sól "odetnie" szkodnikom dostęp do powietrza, przez co wyjdą z owoców same, bez konieczności ich nacinania. Po 30 minutach odcedź owoce i przepłukaj je zimną wodą. Po robakach nie będzie śladu.

Co można przygotować z czereśni?

Jeśli chcesz cieszyć się smakiem czereśni zimą, przygotuj z nich przetwory. W ten sposób "zamkniesz" smak lata w słoiku. Jakie przetwory warto przygotować? Z pewnością można pokusić się o przygotowanie soku z czereśni. Wystarczy, że wydrążysz czereśnie, a następnie zalejesz je litrem wody i zasypiesz kilogramem cukru. Gotuj je tak do miękkości, aż puszczą sok. Na końcu, przelej go do wyparzonych słoików i zapasteryzuj metodą "na mokro". Taki sok przypomni ci smak lata.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Komentarze (9)