Wsypujesz sól do garnka przed zagotowaniem wody? Więcej tego nie rób
Szybkie tempo życia i nadmiar obowiązków sprawia, że podczas gotowania obiadu, spieszymy się, robiąc wszystko trzy razy szybciej. Niestety, jak się okazuje, niektórych czynności w trakcie gotowania nie powinniśmy przyspieszać. Mowa tu o soleniu wody przed jej zagotowaniem. Dlaczego?
22.11.2022 | aktual.: 17.12.2022 16:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie sól wody przed zagotowaniem
Jeżeli masz w nawyku wsypywanie soli do garnka przed zagotowaniem wody, musisz natychmiast przestać to robić. Okazuje się, że posolenie wody przed jej zagotowaniem, niszczy twój garnek. Co więcej, dotyczyć to będzie wszystkich garnków wykonanych ze stali nierdzewnej.
Wsypując sól do niezagotowanej wody, może ona nieodwracalnie zniszczysz nasz garnek. Jak się to dzieje? Sól, którą wsypujemy do zimnej wody lub co gorsze, do pustego naczynia, uszkadza wewnętrzną powierzchnię naszego garnka, doprowadzając do korozji, czyli rdzewienia. W efekcie, podczas gotowania, jedzenie będzie przywierać do garnka i dodatkowo będzie się przypalać. Dlatego ważne jest, by pamiętać o tym, że jeśli solisz wodę, zrób to w momencie, gdy woda już się gotuje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przypalony i zardzewiały garnek - jak wyczyścić?
Niewielkie ślady rdzy pojawiające się na garnku, w szczególności żeliwnym, możemy w prosty sposób zlikwidować. Wystarczy, że usuniemy ślady korozji za pomocą sody oczyszczonej oraz szczotki. Następnie wystarczy zakonserwować garnek przed rdzą specjalnymi preparatami.
Co natomiast zrobić z przypalonym garnkiem? W tym przypadku również dobrze sprawdzi się soda oczyszczoną, którą po wymieszaniu z wodą, rozsmarujmy na dnie przypalonego garnka. Tak przygotowaną pastę pozostaw w garnku na kilka godzin, a następnie zalew gorącą wodę i odczekaj kilka minut. Po tym czasie wystarczy dokładnie wymyć garnek.
Czytaj także: Zalewasz garnek wodą tuż po gotowaniu? To poważny błąd
Musisz jednak pamiętać, że jeżeli przypalonego garnka nie da się wyczyścić, nie należy dalej go używać. To samo dotyczyć będzie korozji. Gotowanie w garnku, który jest w środku zardzewiały, może bowiem spowodować, że opiłki zardzewiałej stali przedostaną się do jedzenia, a następnie trafią do naszego organizmu.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!