Wyhodowałam samodzielnie. Tej przyprawy już więcej nie kupię
Drzewo laurowe, czyli wawrzyn szlachetny, to marzenie wielu kucharzy. W końcu liść laurowy często występuje w wielu przepisach i to dzięki niemu zupy, sosy oraz pieczenie osiągają znacznie lepszy i wyrazistszy smak. Jak uprawiać roślinę w mieszkaniu?
13.05.2024 | aktual.: 13.05.2024 16:11
Suszone liście laurowe dostaniemy w każdym sklepie spożywczym. Jako przyprawę używamy go podczas gotowania zup, robienia sosów czy pieczeni. Charakterystyczny intensywny zapach liści laurowych sprawia, że dania nabierają wyrazistego smaku.
Zobacz też: Czyścisz magiczną gąbką? Możesz pożałować
Uprawa tej aromatycznej rośliny wcale nie jest skomplikowana i może przynieść wiele satysfakcji. Co należy wiedzieć, zanim zdecydujemy się na hodowlę wawrzynu szlachetnego?
Jak uprawiać drzewo laurowe w Polsce?
Drzewko laurowe, czyli wawrzyn szlachetny, rośnie w krajach basenu Morza Śródziemnego. Jeśli decydujemy się na jego uprawę w Polsce, warto postawić na hodowlę doniczkową. Roślina ta kiepsko znosi niskie temperatury, dlatego w trakcie zimy może nie przetrwać w ogrodzie. W okresie wiosenno-letnim możesz trzymać doniczkę z wawrzynem na balkonie lub tarasie, zaś na czas jesieni i zimy przenieś ją do środka pomieszczenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wawrzyn szlachetny to roślina o wszechstronnym zastosowaniu — od kuchni, przez kosmetykę, aż po medycynę. Choć w naturze może osiągać imponujące rozmiary i urosnąć do 8 metrów wysokości, w uprawie doniczkowej zazwyczaj nie przekracza 1,5 metra. Jego charakterystyczne, błyszczące liście zawdzięczają swój aromat olejkom eterycznym. Dzięki odpowiednim warunkom uprawy będziesz cieszyć się pięknym i zdrowym drzewkiem laurowym oraz jego liśćmi, które później możesz wykorzystać w kuchni.
Pielęgnacja drzewka laurowego
Drzewko laurowe najlepiej rozwija się w miejscu nasłonecznionym, osłoniętym od wiatru, w żyznej i przepuszczalnej glebie. Co ciekawe, doniczka nie powinna być zbyt duża, ponieważ roślina preferuje lekko "ciasne" warunki. Regularne przycinanie od kwietnia do sierpnia pobudzi wawrzyn do wypuszczania nowych pędów i liści.
Nie można zapominać o właściwym podlewaniu, które jest kluczowe dla zdrowia drzewka laurowego. Wiosną i latem podlewajmy je umiarkowanie, dbając o to, by gleba nie przesychała, natomiast jesienią i zimą ograniczmy ilość wody. Codzienne zraszanie pomoże zapewnić roślinie odpowiednią wilgotność powietrza. Co dwa tygodnie, aż do połowy sierpnia, warto zasilać drzewko nawozem wieloskładnikowym. Pamiętajmy również o regularnym usuwaniu zasychających liści.
Pozyskiwanie liści z wawrzyna szlachetnego
Wawrzyn szlachetny doskonale znosi przycinanie, które najlepiej przeprowadzać regularnie, ale z umiarem, od kwietnia do sierpnia. Obcięte liście można z powodzeniem wykorzystać w kuchni. Przycinanie pozwala również na formowanie rośliny, na przykład w kształt kuli, a jego brak może prowadzić do nieestetycznego wyglądu.
Warto pamiętać, że w warunkach domowych wawrzyn rośnie powoli przez pierwsze dwa lata, a następnie znacznie przyspiesza, co daje nam czas na spokojne formowanie rośliny i zbieranie liści do przyprawiania potraw.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.