Najdroższe warzywo świata. W Polsce traktuje się je jak chwast
W Polsce jest traktowane jak chwast. W Niemczech, Belgii czy Francji płaci się za nie nawet 1000 euro za kg. Najdroższe warzywo świata, jakim jest pęd chmielu, jest u nas dostępne "od ręki". Co więcej, możemy je zebrać za darmo.
29.02.2024 | aktual.: 29.02.2024 20:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W Polsce bez problemu dostaniemy owoce i warzywa dobrej jakości. To właśnie one stanowią podstawę naszej codziennej diety, która powinna być nie tylko zdrowa, ale i różnorodna. Okazuje się jednak, że to, co mamy w Polsce "od ręki", nie jest przez nas doceniane. W innych krajach jest natomiast uznawane za najdroższe warzywo świata.
Pęd chmielu najdroższym warzywem świata
1000 euro za kilogram - według informacji podanych przez Interię, tyle płaci się za pęd chmielu w krajach Unii Europejskiej, takich jak Niemcy, Francja czy Belgia. W Polsce natomiast pęd chmielu jest traktowany jak chwast - wyrywamy go i często po prostu wyrzucamy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W Polsce dziko rosnący chmiel jest wręcz utrapieniem ogrodniczek i ogrodników, ponieważ często rośnie pomiędzy grządkami. Obywatele wspomnianych państw uważają go jednak za prawdziwy rarytas. Młode, białe pędy chmielu nazywane są przez nich nawet "dzikimi szparagami", bo z wyglądu przypominają malutkie, białe szparagi.
Jak smakują pędy chmielu?
Pędy chmielu dzielimy na dwa rodzaje: białe i zielone. W tej kwestii również możemy je porównać do szparagów, ponieważ białe pędy to te, które nie wzrosły jeszcze ponad glebę, natomiast zielone - wzrosły nad ziemię i zdążyły już zabarwić się dzięki słońcu.
Niezależnie od koloru, smak chmielu jest dość podobny. Jedni twierdzą, że smakiem przypomina szparagi. Drudzy, że jarmuż. Nie brakuje także porównań do "chwastów", kiełków fasoli mung (nazywanej też fasolą złotą) czy miksu ziół z orzechową nutą.
Jedną z najważniejszych kwestii jest jednak ta, że pędy chmielu najlepiej spożywać tuż po zbiorze. To wtedy smakują najlepiej. Można je jeść zarówno na surowo, jak i gotowane. Inspirację do ich podania możemy czerpać od Francuzów, którzy jedzą je z jajkami w koszulkach i polewają sosem śmietanowym.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.