Zbliża się ważny termin dla ogrodników. Lepiej nie przegap
Kompostowanie to nie tylko sposób na redukcję odpadów, ale także na wzbogacenie gleby w niezbędne do prawidłowego wzrostu roślin składniki. Z czego należy zrobić kompost i pod jakie warzywa go zastosować?
Osoby, które mogą pochwalić się własnym ogródkiem, często uprawiają w nim warzywa i owoce, którymi później mogą zajadać się wraz z całą rodziną. Zbiory te słyną również z ekologii, dzięki czemu nie musimy się martwić o to, co dajemy do jedzenia swoim bliskim. Jak jednak nieco wzmocnić rosnące glebie rośliny? Z pomocą przychodzi kompostowanie.
Kiedy kompostować?
Nie wszystkie odpady nadają się do kompostowania. Mięso, kości czy nabiał nie powinny lądować w kompostowniku, ponieważ przyciągają szkodniki. W dodatku też mogą wydzielać nieprzyjemny zapach. Z czego w takim razie wykonać kompost, który z powodzeniem można wykorzystać we własnym ogrodzie?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie wyrzucaj skórek po owocach i warzywach
Świetnie sprawdzą się do tego resztki owoców i warzyw, fusy z kawy, skorupki jaj oraz suche liście. Ważne jest, aby unikać dodawania do kompostu cytrusów, które mogą go zakwasić.
Najlepiej jest zająć się kompostowaniem na przełomie marca oraz kwietnia na ok. 2-3 tyg. przed zasianiem warzyw i owoców. To ważne, aby gleba miała też odpowiednią temperaturę - nie może być bowiem przemarźnięta i zbyt nagrzana.
Wiosną dobrze jest go przekopać kompost razem z glebą. Dzięki temu substancje w nim zawarte znacznie lepiej w nią wnikną.
Dobrą opcją jest także ściółkowanie polegające na rozłożeniu kompostu wokół rosnącej w glebie rośliny. Dzięki temu nie tylko ją nawozimy, ale również zminimalizujemy ryzyko obrośnięcia jej chwastami.
Czytaj też: Wlej do pnia. Usuniesz go bez koparki
Rośliny, które zyskają najwięcej przy kompostowaniu
Jeśli chcemy uprawiać różnego rodzaju rośliny w ogrodzie, warto zapewnić im odpowiednie do tego warunki. Kompostowanie może być w tym przypadku prawdziwym "game changerem". Na tego typu wsparcie zasługują przede wszystkim:
- pomidory,
- ogórki,
- por,
- warzywa kapustne,
- cukinie,
- dynie.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.