5 minut i gotowe. W PRL‑u wszyscy się nim zajadali
O kuchni PRL-u można powiedzieć naprawdę dużo, jednak nie można odmówić jej kreatywności. Wśród dziesiątek zapomnianych przepisów znalazł się też taki, który towarzyszył nam przez całe dzieciństwo. Z łatwością odtworzysz go w domu.
Czasy Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej nie napawały optymizmem. W sklepach brakowało wszystkiego — na czele z papierem toaletowym. Zdobycie cukru czy kawałka mięsa graniczyło z cudem. Mimo to, ówczesne panie domu radziły sobie, jak umiały.
Korzystały z tego, co miały w domu. Czekoladę zastępowały blokiem czekoladowym, schabowe kotletami z mortadeli, a dzieciom podawały nieśmiertelny chleb w jajku. Jeśli masz w domu nieco czerstwego chleba i chcesz przypomnieć sobie smak dzieciństwa, koniecznie wypróbuj poniższy przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nic nie mogło się zmarnować, czyli kuchnia w PRL-u
Przed wybuchem II wojny światowej Polska mogła pochwalić się kuchnią na bardzo wysokim poziomie. W wielu miastach nie brakowało luksusowych restauracji oferujących wykwintne dania. Wszystko zmieniło się wraz z wejściem komunizmu.
Wszelkie odstępstwa od normy nie były mile widziane. Liczne reformacje w kraju dotknęły też kuchnię. Miała być przede wszystkim sycąca, kaloryczna i pożywna. To właśnie wtedy powstały bary mleczne. Serwowano w nich tanie dania mączne i proste zupy ze znikomą ilością mięsa.
Jak wyglądała kuchnia w PRL-u? Była tania, skromna i bardzo kreatywna. Do najpopularniejszych dań tamtych czasów należy rumsztyk z cebulką, zupa "nic", kogel-mogel", schabowy z mortadeli, bryzol, zupa owocowa czy nieśmiertelny blok czekoladowy.
Zajadaliśmy się nimi jako dzieci. Dziś mało kto o nim pamięta
Dorastanie w czasach PRL-u wiązało się z pochłanianiem ogromnych ilości kogla-mogla, makaronu z owocami czy chleba w jajku. To jedno z tych dań, które jadło się przez całe dzieciństwo. Przepis jest naprawdę prosty i nie wymaga żadnych specjalistycznych składników.
Chleb w jajku — przepis
Potrzebujesz:
- kilku kromek chleba (najlepiej czerstwego)
- 2-3 jajek
- szczypty soli
- szczypty pieprzu
- 3 łyżek mleka
- oleju do smażenia
Zacznij od rozkłócenia jajka. Dodaj do niego mleka, soli i pieprzu. W tak przygotowanej mieszance zanurz chleb i pozostaw go tam na minutę. W międzyczasie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju, a następnie połóż na niej chleb. Smaż go z dwóch stron, aż stanie się rumiany. Jeśli jesteś fanem słodkiej wersji chleba w jajku, zamień sól na cukier.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl