5 minut i gotowe. W PRL‑u wszyscy się nim zajadali

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu zajadały się nim wszystkie dzieci
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu zajadały się nim wszystkie dzieci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ramonespelt

27.06.2024 14:11, aktual.: 27.06.2024 15:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

O kuchni PRL-u można powiedzieć naprawdę dużo, jednak nie można odmówić jej kreatywności. Wśród dziesiątek zapomnianych przepisów znalazł się też taki, który towarzyszył nam przez całe dzieciństwo. Z łatwością odtworzysz go w domu.

Czasy Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej nie napawały optymizmem. W sklepach brakowało wszystkiego — na czele z papierem toaletowym. Zdobycie cukru czy kawałka mięsa graniczyło z cudem. Mimo to, ówczesne panie domu radziły sobie, jak umiały.

Korzystały z tego, co miały w domu. Czekoladę zastępowały blokiem czekoladowym, schabowe kotletami z mortadeli, a dzieciom podawały nieśmiertelny chleb w jajku. Jeśli masz w domu nieco czerstwego chleba i chcesz przypomnieć sobie smak dzieciństwa, koniecznie wypróbuj poniższy przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nic nie mogło się zmarnować, czyli kuchnia w PRL-u

Przed wybuchem II wojny światowej Polska mogła pochwalić się kuchnią na bardzo wysokim poziomie. W wielu miastach nie brakowało luksusowych restauracji oferujących wykwintne dania. Wszystko zmieniło się wraz z wejściem komunizmu.

Wszelkie odstępstwa od normy nie były mile widziane. Liczne reformacje w kraju dotknęły też kuchnię. Miała być przede wszystkim sycąca, kaloryczna i pożywna. To właśnie wtedy powstały bary mleczne. Serwowano w nich tanie dania mączne i proste zupy ze znikomą ilością mięsa.

Jak wyglądała kuchnia w PRL-u? Była tania, skromna i bardzo kreatywna. Do najpopularniejszych dań tamtych czasów należy rumsztyk z cebulką, zupa "nic", kogel-mogel", schabowy z mortadeli, bryzol, zupa owocowa czy nieśmiertelny blok czekoladowy.

Zajadaliśmy się nimi jako dzieci. Dziś mało kto o nim pamięta

Dorastanie w czasach PRL-u wiązało się z pochłanianiem ogromnych ilości kogla-mogla, makaronu z owocami czy chleba w jajku. To jedno z tych dań, które jadło się przez całe dzieciństwo. Przepis jest naprawdę prosty i nie wymaga żadnych specjalistycznych składników.

Chleb w jajku — przepis

Potrzebujesz:

  • kilku kromek chleba (najlepiej czerstwego)
  • 2-3 jajek
  • szczypty soli
  • szczypty pieprzu
  • 3 łyżek mleka
  • oleju do smażenia

Zacznij od rozkłócenia jajka. Dodaj do niego mleka, soli i pieprzu. W tak przygotowanej mieszance zanurz chleb i pozostaw go tam na minutę. W międzyczasie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju, a następnie połóż na niej chleb. Smaż go z dwóch stron, aż stanie się rumiany. Jeśli jesteś fanem słodkiej wersji chleba w jajku, zamień sól na cukier.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (36)
Zobacz także