Fitness5 minut i gotowe. W PRL-u wszyscy się nim zajadali

5 minut i gotowe. W PRL‑u wszyscy się nim zajadali

O kuchni PRL-u można powiedzieć naprawdę dużo, jednak nie można odmówić jej kreatywności. Wśród dziesiątek zapomnianych przepisów znalazł się też taki, który towarzyszył nam przez całe dzieciństwo. Z łatwością odtworzysz go w domu.

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu zajadały się nim wszystkie dzieci
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu zajadały się nim wszystkie dzieci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ramonespelt

Czasy Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej nie napawały optymizmem. W sklepach brakowało wszystkiego — na czele z papierem toaletowym. Zdobycie cukru czy kawałka mięsa graniczyło z cudem. Mimo to, ówczesne panie domu radziły sobie, jak umiały.

Korzystały z tego, co miały w domu. Czekoladę zastępowały blokiem czekoladowym, schabowe kotletami z mortadeli, a dzieciom podawały nieśmiertelny chleb w jajku. Jeśli masz w domu nieco czerstwego chleba i chcesz przypomnieć sobie smak dzieciństwa, koniecznie wypróbuj poniższy przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chleb na zakwasie. Dzięki tym sposobom wypiek będzie idealny

Nic nie mogło się zmarnować, czyli kuchnia w PRL-u

Przed wybuchem II wojny światowej Polska mogła pochwalić się kuchnią na bardzo wysokim poziomie. W wielu miastach nie brakowało luksusowych restauracji oferujących wykwintne dania. Wszystko zmieniło się wraz z wejściem komunizmu.

Wszelkie odstępstwa od normy nie były mile widziane. Liczne reformacje w kraju dotknęły też kuchnię. Miała być przede wszystkim sycąca, kaloryczna i pożywna. To właśnie wtedy powstały bary mleczne. Serwowano w nich tanie dania mączne i proste zupy ze znikomą ilością mięsa.

Jak wyglądała kuchnia w PRL-u? Była tania, skromna i bardzo kreatywna. Do najpopularniejszych dań tamtych czasów należy rumsztyk z cebulką, zupa "nic", kogel-mogel", schabowy z mortadeli, bryzol, zupa owocowa czy nieśmiertelny blok czekoladowy.

Zajadaliśmy się nimi jako dzieci. Dziś mało kto o nim pamięta

Dorastanie w czasach PRL-u wiązało się z pochłanianiem ogromnych ilości kogla-mogla, makaronu z owocami czy chleba w jajku. To jedno z tych dań, które jadło się przez całe dzieciństwo. Przepis jest naprawdę prosty i nie wymaga żadnych specjalistycznych składników.

Chleb w jajku — przepis

Potrzebujesz:

  • kilku kromek chleba (najlepiej czerstwego)
  • 2-3 jajek
  • szczypty soli
  • szczypty pieprzu
  • 3 łyżek mleka
  • oleju do smażenia

Zacznij od rozkłócenia jajka. Dodaj do niego mleka, soli i pieprzu. W tak przygotowanej mieszance zanurz chleb i pozostaw go tam na minutę. W międzyczasie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju, a następnie połóż na niej chleb. Smaż go z dwóch stron, aż stanie się rumiany. Jeśli jesteś fanem słodkiej wersji chleba w jajku, zamień sól na cukier.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (36)