Najlepszy dodatek do fasolki. Wcale nie bułka tarta ani masło

Fasolka szparagowa to nie tylko pyszne warzywo, ale i prawdziwa skarbnica zdrowia. Wiele osób zwykle jada ją z masłem i bułką tartą, jednak od czasu do czasu warto coś zmienić. Podpowiadamy, z czym ją podać, by nieco przełamać rutynę.

Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

09.07.2024 | aktual.: 15.07.2024 13:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Fasolka szparagowa to warzywo, które doceniają zarówno smakosze, jak i osoby dbające o zdrowie. Ma niewiele kalorii i dużo wspierającego prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego błonnika. Oprócz tego zawiera też wiele witamin, potas, żelazo oraz kwas foliowy szczególnie zalecany kobietom w ciąży.

Jej regularne spożywanie, szczególnie w sezonie, może przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia. Świetnie sprawdzi się, jako dodatek do obiadu lub - z konkretnymi dodatkami - główny punkt letniego dania.

Zapomnij o maśle i bułce tartej. Doskonały dodatek do fasolki

Zdecydowanie fasolka szparagowa, czy to zielona, czy żółta, najczęściej podawana jest z masłem i bułką tartą. To jednak zdecydowanie mało dietetyczne połączenie, dlatego podpowiadamy, czym zastąpić tradycyjne dodatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest fasolka szparagowa z oliwą, imbirem, czosnkiem, sosem sojowym i np. sezamem. Nieco orientalne dodatki pasują do niej doskonale i z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom.

Fasolka szparagowa w azjatyckim stylu

Najpierw fasolkę należy dokładnie umyć i pousuwać końcówki, a następnie wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez około 8-10 minut. Warto jednak sprawdzić w trakcie, żeby nie przegotować. Fasolka ma być jędrna, wtedy mamy pewność, że nie straciła zbyt wiele wartościowych składników. Co ważne, zielona fasolka zwykle potrzebuje nieco więcej czasu niż żółta.

Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, po chwili dodajemy starty imbir i czosnek oraz ulubione przyprawy, choć w zupełności sprawdzi się odrobina soli i pieprz. Następnie na patelnię wrzucamy odsączoną fasolkę, dodajemy sos sojowy oraz trochę wody i podsmażamy przez kilka minut. Przekładamy na talerz i podajemy z podprażonymi orzechami lub sezamem.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Komentarze (4)